Gravesi tõve ravi 14.09.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
Mul on diagnoositud Gravesi tõbi. Saan hetkel ravi Tiotil 2x 50mg hommikul ja õhtul ehk 4 tbl ööpäevas. Kolm nädalat tagasi, kui alustati ravi Tiotiliga oli FT4 35,5. (Ravi olen saanud nüüd kokku 2 kuud ning varasem ravi 1 kuu vältel oli Thyrozoliga). Sellel nädalal tegin ise Synlabis proovi, sest endokrinoloogi visiidi aeg on alles 1 kuu pärast. Hetkel oli FT4 17,2 ( vahemik 11,5-22,7). Minu küsimus ja mure seisnebki selles, et milliste näitajate alusel kohandatakse ravimidoosi? Kas peaksin pöörduma varem arsti poole, et hakata ravimidoosi korrigeerima või pean jätkama sama doosiga veel ühe kuu kuni arstivisiidini. Tänan

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Olete julge proua, tahate kohe ise arsti ametit proovida! Et mis sinna endokrinoloogi juurde ikka minna, tellite Synlabist järjekordsed analüüsid ja muudate ravi vastavalt nendele ise! Aga mina Teile selliseks tegevuseks küll juhtnööre andma ei hakka. Esiteks ei piisa edukaks ravimiseks järjepidevast FT4 määramisest - olulised on ka FT3 ja TSH, lisaks kilpnäärme maht, TRAK tiitri tõus, asjaolu, kas Teil on orbitopaatia nähte või mitte jne. jne. jne. Kui ise Synlabist analüüsid tellisite ja vastused Teis küsimusi tekitasid, võtke palun ühendust Teid raviva endokrinoloogiga, kellel on Teie kohta piisav info, et Teie küsimustele vasatata ja vajaduse korral ka Tiotiili annuse muutmiseks juhtnööre anda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Radioaktiivne joodiravi

Tere!

Lähen Gravesi tõve tõttu neelama radioaktiivset joodikapslit. Tahtsin küsida, et kui ohtlik see tegelikult tervisele on ja mis see ravi ülejääbud kehale teeb. Kas sellel ravil võib tulevikus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi eelselt teavitatakse Teid põhjalikult kõigist võimalikest kõrvaltoimetest ja ebamugavustest, mida see ravi kaasa tuua võib. Samuti soovitavast elukorraldusest paari nädala jooksul ...

Loe edasi

Kilpnääre raseduse ajal

Tere

Olen rase 24 nädalat. Varasemalt on diagnoositud nii Gravesi kui Hashimoto antikehad. Ravi ei ole saanud viimased 2 aastat. I trimestri näidud olid korras.

Vereproovi näidud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui TSH ja FT3 on normi piires ja FT4 veidi alla normi, ei peeta seda vajalikuks asendusraviga korrigeerida, isegi mitte rasedatel. Võiks soovitada analüüsi kordamist 4-5 nädala möödudes.
Loe edasi

Kilpnäärme näidud raseduse ajal

Tere. Olen rase 14 nädalat. Peale teist rasedust juuli 2017 diagnoositi Gravesi tõbi. Ravi sain kuni
märts 2018. Seejärel olid näidud norm. Mul on lisaks ka Hashimoto antikehad diagnoositud veres. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tehtud kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras ja hetkel Te mingit ravi ei vaja. Igaks juhuks võiks analüüse korrata korra trimestris, seega 3-kuulise intervalliga. Endokrinoloogi juurde selleks ...

Loe edasi

Gravesi tõbi

Tere,

Mul on selle aasta veebruaris diagnoositud Gravesi tõbi. Võtan siiani veel ravimeid. Viimaste kuude ajal olen hakanud tundma selili olles poomistunnet kaelas. Püsti olles poomistunnet ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie kilpnääre on oluliselt suurenenud, võib see tõepoolest teatud kehaasendites ebameeldivat survetunnet põhjustada. Lisaks on Graves´i tõve puhul kilpnäärme kude konsistentsilt normaalsest ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere doktor, mul on aastaid kilpnäärme yletalitlus, Gravesi haigus, ja analyyside numbrid on hetkel
P--TSH 0,05 (sageli on see ka 0,01), T4 - 7,2 ja T3 - 4,8; P--TPO-ak (IgG) 310
Mulle väidetakse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt ei ela Te Eestis, sest Thacapzoli asemel on Eestis käibel Thyrozol ja Levaxini asemel L-thyroxin. Toimeained on vastavalt tiamasool (metimasool) ja levotüroksiin, seega Teie ravi ...

Loe edasi

Gravesi tõbi

Tere!

Olen 27-aastane naine. Sain selle aasta veebruari lõpus Gravesi tõve diagnoosi. Võtsin Thyrozoli kuni tekkis kilpnäärme alatalitlus. Nüüd võtan alates 19.06 ühe tableti Thyrozoli ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kohe alguses võin öelda, et laste saamist kilpnäärme ületalitlus ei takista. Samas ei soovita ma rasestuda ravi ajal, vaid ikka siis, kui remissioon on saavutatud ja ravimeid võtta enam vaja ...

Loe edasi

Olnud ületalitlus ja kompuutertomograafia kontrastaine

Tere, dr Ambos!
Palun võimalusel kiiret vastust, sest pean kontrastaine sisse jooma 30.ndal mail.
Mul on olnud mõned aastad tagasi (4a) väga hullude sümtomitega ületalitlus. Südametöö 150-200 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, suure tõenäosusega sisaldab kompuuteruuringul kasutatav kontrastaine joodi. Teoreetiliselt võib jood põhjustada kilpnäärme ületalitlust, eriti autoimuunse kilpnäärmehaiguse foonil. Tegelikult ...

Loe edasi

11 a poisil kilpnäärme haigus

11a poisil avastati 2 kuud tagasi, rotaviiruse foonil tsh 0,230 (normi al piir 0,35), Türeotropiini retseptori igg 2,1 (normi 0-1). Samuti esines tahhükardia 170x' ningmuud südametöö häired. Käisime lastehaiglas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme hormoonanalüüsid olid Teie pojal korras, seega oli kilpnäärme talitlus normaalne ja laps mingit ravi ei vaja. TSH minimaalne langus viisusinfektsiooni foonil võib esineda ka terve ...

Loe edasi

Kilpäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.

Tere.

Palun lühiülevaadet minu peennõela biopsia tulemusest.Milline oleks teie poolene soovitatav ravi antud olukorras.

Ette tänades.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ülevaate Teie peennõelabiopsia tulemustest annab Teie raviarst, kes biopsia määras. Aga kuna tulemus on tõsine ja seotud tõsiste raviotsustega ning uuring on tehtud välismaal ning võõrkeelne ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.

Palun selgitust juurde lisatud info kohta ja mida soovitate mul järgmisena antud olukorras teha.
Veel sooviksin teada mis Eestis maksab THYROID BIOPSY X2 NODULES, kuna viibin antud hetkel Eestist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitada võib seda sama, mida on soovitatud radioloogi poolt juurdelisatud ultraheliuuringu kirjelduses - tuleb võtta peennõelabiopsia kaltsifikaatidega sõlmest. Tuleks siiski ära teha ka ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: