Kilpnäärmehormoonid 14.09.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Sain täna kätte analüüsi vastused:
Kilpnääret stimuleeriv hormoon ehk TSH 1.79 mIU/l (normväärtus 0.4 - 4 mIU/l)
FT4 ehk vaba türoksiin 10.88 pmol/l , normväärtus 11.5 - 22.7 pmol/l
TPO Ak ehk kilpnäärme autoantikehad 28 kU/l , normväärtus < 60 kU/l

Vaatan, et see FT4 on normist veidi madalam. Mida see tähendada võiks?

Kaebused algasid umbes 30 päeva tagasi kui päevad ei alanud ja naistearsti juures kehasisene ultraheli näitas, et OV justkui poleks toimunud ja folliikul lõhkemata. PAP-test oli ka piiripealne.
Arst ütles, et kõik see võib olla ka suure stressi tõttu. Seda mul on olnud küll, kuna aasta tagasi murdsin jalaluu ja taastumine on siiani olnud raske. Meeleolukõikumisi on ka, aga see võib ka olla stressi tõttu.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüside tulemused on korras, hoolimata FT4 vähesest langusest. Päevade hilinemise põhjuseid tuleb otsida mujalt. Isoleeritud madal FT4 kilpnäärmehaigusele ei viita.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Autoimmuunne türeoidiit ja hüpotüreoos

Perearst diagnoosis 2013.a.kevadel autoimmuunse türeoidiid.nüüd saan asendusravi.Kas peaks uuringuteks pöörduma ka endokrinoloogi vastuvõtule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui asendusravi foonil on kilpnäärmehormoonid korras, saab Teie hüpotüreoosi jälgimisega hakkama ka perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

L-Thyroksin ja tsüklihäired

Tere,
kas on võimalik, et antud ravimi võtmine tekitab tsüklihäireid ja määrimist enne tõelist mensest? Võtan 1tbl päevas.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on türoksiinravi ajal korras, ei põhjusta L-türoksiin tsüklihäireid. Soovitan rääkida oma probleemist raviarstiga, kes on kursis Teie hormoonanalüüside tulemustega.
Loe edasi

Hormoonravi ja karvakasv

Tere.
Kas hormoonravi vähendab liigset karvakasvu?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõltub, milliste hormoonidega on tegemist. Mõned hormoonid (naissuguhormoonid) võivad karvakasvu vähendada, mõned (kilpnäärmehormoonid) ei mõju karvakasvule üldse kuidagi.
Tervitades,
Loe edasi

kilpnääre ja lastetus

Tere
Kui on tugev kilpnäärme alatalitus siis see ilmselgelt mõjutab laste saamist. Kas oleks mõtekas hakkata kaaluma kunstliku viljastamist?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
RAVIMATA kilpnäärme alatalitlus mõjutab tõepoolest viljakust. Kõigepealt on vaja adekvaatse asendusravi abil kilpnäärmehormoonid korda saada ja kui see ei aita, tuleks viljatuse põhjusi otsida ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus.

tere
Minul on diagnoositud autoimmuunne türeoidiit, muu täpsustatud hüpotüreoos. Võtan raviks kilpnäärme hormoone ja see tõstab kehakaalu meeletul kiirusel. Kas pole muid ravimeid, mida võtta? Ega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmehormoonid kehakaalu EI TÕSTA. Vastupidi, kilpnäärmehormoonid kiirendavad ainevahetust ja nende liia korral (kilpnäärme ületalitlus) inimesed enamasti kõhnuvad. Võib-olla on Teile ...

Loe edasi

unetus

Tere,
mul tekkis küsimus, kas kilpnäärmehaigusega on seotud unetus? (võtan L-thyroxin 100 igapäevaselt).

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on 100 mikrogrammise annusega korras, ei ole unehäired kilpnäärmehaigusega seotud. Unehäired võivad tekkida koos teiste ületalitluse sümptomitega (südamepekslemine, ...

Loe edasi

rasedus

Tere, öelge palun kas kilpnäärme krooniline põletik võib kahjustada kuidagi loodet?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on korras, s.t. üle- ega alatalitlusega tegemist ei ole, ei kahjusta krooniline türeoidiit loodet kuidagi. Kõigil kroonilise türeoidiidiga (kilpnäärme kroonilise põletikuga) ...

Loe edasi

kilpnääre

tere. olen kuulnud, et kilpnäärme alatalitlusega võib kaasneda kolesterooli tõus. kas see on nii ka siis, kui võtan asendusravi ja kas peaksin sellepärast muretsema? olen 26 ja kehakaal 60kg, pikkus169cm.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui saate asendusravi adekvaatses annuses s.t. Teie kilpnäärmehormoonid on ravi foonil korras, pole muretsemiseks põhjust. Kolesterooli väärtus võib tõusta üksnes ravimata alatalitluse korral.
Loe edasi

L-Thyroksi ja kõrge kolesterool

Tere!
Kas L-thyroksiini võtmine (1,5 aastat ja 75 annus) põhjustab kolesterooli tõusu?
Nii ütles mulle kardioloog, kes avastas hüperkolestereemia. Olen 50 aastane, kaalun 54 kg (pikkus 165) ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesteroolitaseme tõusu võib põhjustada kompenseerimata (ravimata) hüpotüreoos. L-türoksiini võtate selleks, et Teie hüpotüreoos oleks kompenseeritud s.t. kilpnäärmehormoonid oleksid korras. ...

Loe edasi

Küsimus!

Lp. Anu Ambos!

Minu probleemiks on lastetus. Tehti hormonaaluuringud ja tulemused olid jörgmised (kahjuks naistearsti juurde ei õnnestu väga kiiresti pääseda):
türeotropiin - 2,29

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärmehormoonid on korras ja seega on kilpnäärmetalitlus normi piires. Kilpnäärme juurest Teie lastetuse põhjusi otsida ei saa.
Tõenäoliselt vajaksid Teie probleemi puhul kontrollimist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: