unetus 17.12.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
mul tekkis küsimus, kas kilpnäärmehaigusega on seotud unetus? (võtan L-thyroxin 100 igapäevaselt).

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on 100 mikrogrammise annusega korras, ei ole unehäired kilpnäärmehaigusega seotud. Unehäired võivad tekkida koos teiste ületalitluse sümptomitega (südamepekslemine, suurenenud higistamine jne.) asendusravi üleannustamise korral. Siis peaks aga hormoonanalüüs seda ka näitama.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitus

Võtan praegu 2tbl (2x50mg) L-Thyroxin-i päevas. Analüüsid on manuses. Kas teie arvates on põhjendatud ravimi annuse vähendamine? Kui palju peaks võtma?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsides TSH veidi normist madalam, FT4 normis. L-türoksiini annust võiks veidi vähendada. Soovitan võtta 50 mcg vaheldumisi 1 ja 2 korda päevas, näiteks paaritutel kuupäevadel 2 ja paaris ...

Loe edasi

Veresuhkur

Tere!Kolme kuu keskmine veresuhkur on palju aasraid olnud 6,5 Nüüd oli 6,8.Perearst pani kohe rohud peale,mina pole neid veel välja istnud.Sain glükomeetri ja hakkasin mõõtma ,jah hommikune näit on pisut ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Glükeeritud hemoglobiin 6,5% ja üle selle tähendab, et Teil on suhkurtõbi ja veresuhkur on juba sellisel kõrgusel, et võib põhjustada tüsistusi. Seega on täiesti mõistetav, et perearst juba ...

Loe edasi

Madal hemoglobiin pikaajalisest rauaravist hoolimata

Madala hemoglobiini ja hematokriti tõttu olen peaaegu kolm kuud võtnud toidulisandina rauda (maksimumkogus, 2x18 mg päevas).
Täiendavalt on oluliselt rauarikkam ka menüü, toidus C-vitamiini ning ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Aneemiad, ka rauavaegusaneemia, ei kuulu otseselt endokrinoloogi pädevusse - sellega tegeleb perearst, sisearst või hematoloog. Võin kinnitada, et rauapreparaadid on tõepoolest halvasti omastatavad. ...

Loe edasi

Insuliinisüst või Metfogamma ?

Tere!
Mind huvitaks Metfogamma 500 võimalikult täielik kirjeldus tema veresuhkrut alandava mehhanismi kohta organismis.
Kuna olen 2.diabeetik ning arst on mulle määranud nii insuliini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Metfogamma toimeaine on metformiin. Metformiini toimemehhanismiks on kogu organismi, aga eelkõige maksa insuliinitundlikkuse parandamine - seega tugevdab metformiin organismis insuliini toimet ...

Loe edasi

TSH ja aldosteroon/reniin raseduse ajal

Tere

Andsin vereanalüüsi raseduse faasis 14+1 ning TSH näiduks tuli 0.07 mlU/l. Minu ämmaemand ütles,et see on normaalne näit rasedal, kas see on tõesti nii? Mulle tundub liiga madal, kuid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,07 mIU/l ei ole küll päris normis, kuid võib 14+1 nädalase raseduse puhul esineda, kuna kõrge kooriongonadotropiini tase võib sellel raseduse perioodil kilpnäärme hormoonanalüüse mõjutada. ...

Loe edasi

Kas võib olla endokrinoloogiline probleem?

Tere!
Olen lugenud uurimusi, kus on leitud seos väikelapseealiste tüdrukute atüüpilise mänguasjaeelistuse (tüdrukud eelistavad nt nukkudele mänguautosid) ja sünnieelse androgeenide liia vahel.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegelikult eelistasin ka mina ema ja vanaema sõnade kohaselt autosid nukkudele - tõenäoliselt on sellise käitumise variandid üsna levinud. Karvakasv on ehk veidi tõsisem viide. Kahjuks tegelen ...

Loe edasi

Hommikul tühja kõhu veresuhkur kõrgenenud

Hommikul juhuslikul mõõtmisel oli tühja kõhu veresuhkur 6,5. Kehakaal oli ligi 70 kg ja KMI 27. Alustasin kaalu alandamist ja umbes nädala möödudes paranes hommikuse veresuhkru näit, oli 5,4-5,6. Jätkasin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Dieedi järgimine hommikuse kõrgema veresuhkru põhjuseks ei ole. Põhjuseks on öine suhkru liigtootmine maksas, mis viitab maksa insuliinresistentsusele (üsna tavapärane ülekaalu ja maksa rasvväärastusega ...

Loe edasi

Kilpnäärme uuringu vastused

Tere!
Sain täna vastused nii UH kui ka vereproovi vastused. Kirjeldus: 7950 Parem sagar 1,73x2,42x2,56 cm , maht 5,61ml ; vasak sagar 1,73x2,33x2,63cm , maht 5,54 ml ;Isthmus 0,44cm mõlemas sagaras ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Operatsioonile pole Teil küll vaja minna. Teie kilpnääre on normisuurune, 4-5mm-sed sõlmekesed kliinilist tähendust ei oma ja on väga iseloomulikud kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile, ...

Loe edasi

Kilpnääre suurenenud, kupumassaz

Tere

Sooviks proovida kupumassazi, aga vastunäidustuste nimekirjas on "kilpnäärme probleemid". Mul on nimelt kilpnääre suurenendud, kõik vereanalüüsid muid korras ja käin kord aastas profulaktilises ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kupumassaazi võite proovida, kui seda just kaela eespinnale ei tehta. Vastunäidustused on siin seotud eelkõige kilpnäärme ületalitlusega, mida Teil ei ole kui kõik vereanalüüsid korras on olnud.
Loe edasi

Küsimus vereanalüüsid

Tere. Sooviks teada kas on põhjust muretsemiseks? Mida need andmed kõik tähendavad.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Nende andmete tähendust kommenteerib Teile analüüsid määranud arst. Oma erialaga haakuvalt võin öelda, et Teie kilpnäärme talitlus on normis (seda kinnitavad normi piiridesse jäävad TSH ja ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: