unetus 17.12.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
mul tekkis küsimus, kas kilpnäärmehaigusega on seotud unetus? (võtan L-thyroxin 100 igapäevaselt).

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on 100 mikrogrammise annusega korras, ei ole unehäired kilpnäärmehaigusega seotud. Unehäired võivad tekkida koos teiste ületalitluse sümptomitega (südamepekslemine, suurenenud higistamine jne.) asendusravi üleannustamise korral. Siis peaks aga hormoonanalüüs seda ka näitama.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

CRP analüüs kilpnäärme haigusega

Tere

soovin teada, kas CRP vereanalüüs 11mg/l ( norm<5 mg/l)
võib olla tingitud kilpnäärme kroonilisest haigusest?
Kui suur CRP väärtus on tavaline sel juhul?
Võtan levotüroksiini ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline türeoidiit ja kilpnäärme alatalitlus CRV tõusu ei põhjusta. Tegelikult on CRV 11mg/l tõusnud üsna minimaalselt, selle põhjuseks võib olla mistahes madala aktiivsusega põletik - põskkoopas, ...

Loe edasi

Rasedus ja kilpnäärme

Tere. Veebruaris 2020 käisin oma arsti juures (endokrinoloogi) analüüsid olid korras ja arst ütles mulle et l-tyroxini pole vaja enam võtta..järgmine viisit pärast pooleaasta. Praegu olen rase 11 nädalat ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tea ma rohkem Teie kilpnäärmeprobleemidest - miks Te üldse L-türoksiini võtsite ja mis kaalutlustel see ära jäeti. TSH 5,7 mIU/l on tõepoolest normist kõrgem ja kuna olete rase, ...

Loe edasi

Kilpnääre.

Kas peaks laskma lisauuringuid teha?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH muutus on minimaalne ja Teie vaevusi ei seleta. Siiski võiks igaks juhuks tõepoolest määrata ka FT4 ja FT3, korrata TSH, määrata kilpnäärmevastased antikehad, Tg-AK ja TPO-AK ning teha ...

Loe edasi

sõlmed kopsus

Kas peaksin murertsema, veebruaris kompuutri vastus oli selline, hetkel kaalun kas nõuda perearstilt rõntenit või kas see näitab midagi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Esiteks ei ole "sõlmed kopsus" endokriinhaigus. Kopsuprobleemid kuuluvad ikkagi pulmonoloogi ehk kopsuarsti kompetentsi. Tõenäoliselt peab kopsuarst pädeva otsuse andmiseks Teie kompuuteruuringu ...

Loe edasi

Urineerimine

Tere Doktor!

Olen mures üle kahe kuu kestnud sagedase urineerimisega suurtes kogustes.
Tarbin ka vedelikku päris palju aga välja tahab tulla alati rohkem kui sisse joon (olen pidanud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Addisoni tõbe pole küll põhjust kahtlustada, sest vedelikutarbimise ja diureesiga ei ole sel tõvel mingit pistmist. Teie aldosterooni ja reniini väärtused on normis. Vaatama suurele diureesile ...

Loe edasi

Kasvuhormoon

Tervist,

Ma olen enda pikkuse kohta üpris lühikene ja tahaksin saada pikemaks.(17.aastane, 162-165cm). Kas ma peaksin rääkima enda perearstiga läbi kasvuhormoonide kasutamise asjus või ma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Et hakkate muudkui kasvuhormoone kasutama? Päris nii lihtsalt need asjad kahjuks ei käi. Olete tõepoolest noormehe kohta lühikest kasvu ja oleks mõistlik paluda perearstilt suunamist endokrinoloogi ...

Loe edasi

maitse-ja lõhnataju muutus

Tere!
Juba pikemat aega vaevab mind maitse- ja lõhnataju väärastunud muutus. Kogu toit on imelikult magus-hapu. Kasutasin alates jaan. 2019-mai 2020 venlavaxini, aga praeguseks pole paremaks läinud. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühtegi endokriinhaigust ei oska küll maitse- ja lõhnataju muutuse põhjusena välja pakkuda. Igaks juhuks võiks kontrollida veres hemoglobiini ja kaltsiumi taset, samuti kilpnäärme talitlust.
Loe edasi

veresuhkur

tere ,mull mõõdeti veresuhkru tas7,2 Tundaega enne jõin kohvi .Kas see on palju või vähe

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tühjakõhu veresuhkur üle 7 mmol/l (veeniverest) viitab suhkurtõvele. Peaksite analüüsi kordama ja laskma selle teha tõepoolest tühja kõhuga ja kindlasti veeniverest. Glükomeetriga määratud ...

Loe edasi

Hüpotüreoos

Tervist, olen aastaid tarvitanud L-Thyroxini 100mcg päevas, esmaspäeviti 200mcg. Viimastel kuudel on hakanud väsimus oluliselt süvenema, kaalutõus vaatamata aktiivsuse suurendamisele ja dieedi korrigeerimisele ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Igaks juhuks võiks vähemalt FT4 kõrvauti TSH-ga määrata - nimelt muutub TSH kompensatsiooni halvenedes väga aeglaselt, FT4 palju kiiremini. Samas, kui hormoonid on korras, pole L-türoksiini ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Tere ! Tarbin juba aastaid kilpnäärme rohtu,kuid siiani pole saanud tulemusi normi.Näit.10.10.2019-TSH-9,8. 18.11.2019-TSH-71,17 (peale puugi hammustust,proov neg.) Määrati 125mg.Nüüd 17.09.2020-TSH -0,0154.Kästi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan Teil jätkata L-türoksiiniga nii nagu praegu seda võtate - 100 mcg päevas. Järgmised analüüsid (TSH, FT4) tehke alles peale aastavahetust. Teie vanuses võib TSH olla ka normist veidi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: