unetus 17.12.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
mul tekkis küsimus, kas kilpnäärmehaigusega on seotud unetus? (võtan L-thyroxin 100 igapäevaselt).

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on 100 mikrogrammise annusega korras, ei ole unehäired kilpnäärmehaigusega seotud. Unehäired võivad tekkida koos teiste ületalitluse sümptomitega (südamepekslemine, suurenenud higistamine jne.) asendusravi üleannustamise korral. Siis peaks aga hormoonanalüüs seda ka näitama.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kõrge prolaktiin

Tere,
Naistearst tegi hunnik analüüse (seoses sellega, et ei õnnestu rasedaks jääda) ja tuli välja, et prolaktiini tase on kõrgem, kui peaks olema. Analüüsi tulemus on: prolaktiin 809 mU/L, makroprolaktiin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie prolaktiini väärtused on küll normist veidi kõrgemad, kuid tegelikult üsna mõõdukad. Tavaliselt annavad sellist tagasihoidlikku hüperprolaktineemiat stress, kilpnäärme alatalitlus, rasestumisvastased ...

Loe edasi

kipnäärme kolloidsõlmed

TERE.SELLINE KÜSINUS.TEHTI UURING KILPNÄÄRMEST,KUS LEITI MÕLEMAS SAGARAS MITMEID KOLLOIDSÕLMED,SUURIM PAREMAS SAGARAS CA 2+4MM.VASAKUS VEEL LISAKS SPONGIFORMNE SÕLM CA 9,4+11,2+15,6MM.ISMUSES KESKEL KOLLOIDSÕLM ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolloidsõlmed on suure tõenäosusega healoomulised ja Teie omad ka üsna väikesed. Muretsemiseks pole põhjust, suure tõenäosusega Teie kilpnääre ravi ei vaja.
Tervitades,
...

Loe edasi

kõrvalkilpnääre

Soovin küsida selleks, et saada teist arvamust. Nimelt on mul kõrvalkilpäärme hormooni PTH näit 9,68 pmol/l. Peale selle on mul osteoporoosi diagnoos juba u. 15 aastat. Nüüd, olid osteoporoosi näidud võrreldes ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui 4D-kompuuter kõrvalkilpnäärme kasvajat näitab, võiks tõepoolest kaaluda operatsiooni. Tavaliselt on küll operatsiooni vajava kõrvalkilpnäärme kasvaja korral ka vere kaltsiumisisaldus normist ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere!

Mida tähendab kilpnäärme analüüsis kaltitoniin 3.05 referentsusväärtus 1,87,saan aru see on kõrgem,kas on põhjust muretsemiseks? Tuleb op olen ootejärjekorras.Tänan!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui olete kilpnäärme lõikuse ootejärjekorras, siis pole lisauuringuid vaja. Lõikusjärgne histoloogiline uuring annab vastuse, kas tegemist on hea- või pahaloomuliste muutustega. Kaltsitoniin ...

Loe edasi

Minu pikkus ja võimalik kasvuhormooni manustamine

Tere! Ma olen 16. aastane poiss, kes on 174 cm pikk. Mul on aga suur soov olla pikem, kasvõi natukene. Suurem kasvuspurt on mul juba ära olnud, ja nüüd olen kasvanud aastaga ainult umbes 1-2 cm. Ma siiralt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ka mina arvan, et kasvu tuleb veel paari aasta jooksul juurde - kui palju just, on raske öelda. Kahjuks kasvuhormoon siin kuigivõrd ei aita. Tegelikult pole Sinu organismis kasvuhormooni puudust ...

Loe edasi

Kasv

Tere


Mul on kaks tütart! Üks on 12 ja 143cm pikk kaal 37kg . Teine aga 10 ja 162cm pikk kaal 42kg!
Mida teha, et üks tütar kasvaks pikemaks ja teine aga ei kasvaks kiiresti pikemaks?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei ole ühtegi moodust, kuidas kahte erinevat last, isegi kui nad on õed, ühes tempos kasvama panna.
Vanem tütar on pikkuse poolest tegelikult ealises normikoridoris, kuigi jääb ...

Loe edasi

vererõhk

Tere!
Kas ma peaksin vererõhu tabletti võtma hommikul või õhtul? Võtan Canocord 16 mg õks kord päevas. Kaalun 94 kg. Kas minu jaoks on piisav Metforal 850 mg 2 korda päevas?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavapäraselt võetakse vererõhu tablette hommikul peale sööki - esialgu võiks seda soovitada ka Teile. Kui probleemiks on just öine või varahommikune vererõhu tõus, soovitatakse ravimit õhtul ...

Loe edasi

11a lapse veresuhkur

Tere, kas 11a lapse veeniverest enne sööki võetud veresuhkru tase 5,8 on liiga kõrge või normaalne? Kas peab magusasöömist piirama või tohib ikka suvisel ajal jäätist ja palava ilmaga limonaadi juua?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Veresuhkur 5,8 mmol/l on normaalne (ka tühja kõhuga). Mingeid piiranguid seadma ei pea.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Radioaktiivne joodiravi

Tere!

Lähen Gravesi tõve tõttu neelama radioaktiivset joodikapslit. Tahtsin küsida, et kui ohtlik see tegelikult tervisele on ja mis see ravi ülejääbud kehale teeb. Kas sellel ravil võib tulevikus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi eelselt teavitatakse Teid põhjalikult kõigist võimalikest kõrvaltoimetest ja ebamugavustest, mida see ravi kaasa tuua võib. Samuti soovitavast elukorraldusest paari nädala jooksul ...

Loe edasi

Tere! Minu biopsia vastus. Palun seletust. vasak sagar Klaasil: Verd, kolloidi, follikulaarepiteeli rakke, VBT: Verd, kolloidi, follikulaarepiteeli rakke. Neoplasma benignum

Palun infot vastuse kohta.
vasak sagar Klaasil: Verd, kolloidi, follikulaarepiteeli rakke, VBT: Verd, kolloidi, follikulaarepiteeli rakke. Neoplasma benignum

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Biopsia vastuse annab patsiendile selle tellinud arst. Kuna Teie puhul on lugu lihtne, saan seekord siiski vastuse anda - neoplasma benignum on ladina keeles healoomuline kasvaja. Arvan, et ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: