unetus 17.12.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,
mul tekkis küsimus, kas kilpnäärmehaigusega on seotud unetus? (võtan L-thyroxin 100 igapäevaselt).

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on 100 mikrogrammise annusega korras, ei ole unehäired kilpnäärmehaigusega seotud. Unehäired võivad tekkida koos teiste ületalitluse sümptomitega (südamepekslemine, suurenenud higistamine jne.) asendusravi üleannustamise korral. Siis peaks aga hormoonanalüüs seda ka näitama.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Häiriv karvakasv

Tere!
Juba paar aastat tagasi olin koolis, tuttav avastas mul lõualt ühe pika tugeva ja tumeda karva põsel, sai see välja kitkutud ja probleemi ignoreeritud. Praeguseks on aga karvakasv võtnud sellised ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonanalüüse võetakse kindlasti ka imetamise ajal. Liigse karvakasvu osas võib nõu pidada oma günekoloogiga või pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule (perearsti või günekoloogi saatekirjaga). ...

Loe edasi

L-Thyroxini üledoos?

Tere, kilpnääre on eemaldatud täielikult 9a tagasi. Umbes kord aastas käin proovi andmas. Seekord oli TSH 10.165 ja fT4 11.45. Enne analüüside andmist võtsin skeemi järgi üle päeva 100mcg ja 125mcg. Nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiini annuse muutus on olnud üsna väike ja tehtud hormoonanalüüside alusel igati põhjendatud. Seega ma kõhulahtisust L-türoksiini annusega ei seostaks ja põhjust tuleks otsida mujalt.
Loe edasi

Tükitunne kurgus ja pidev iiveldustunne

Tere! Mul hakkas 2 kuud tagasi südame piirkonnas vasakul pool õrn survetunne, valutunne. Selline valu, mis elamist ei sega. Oksendasin ühe korra. Uuriti, et südametöö on korras. Nädal hiljem tuli juurde ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See küsimus on tulnud valel aadressil ja peaks jõudma hoopis gastroenteroloogini. Endokriinhaigust kahtlustada pole põhjust. Kui kilpnääre võib suurenedes tükitunnet põhjustada, siis iiveldust ...

Loe edasi

TSH - väärtus

Tere!
Vereanalüüsi vastuses oli TSH näitajaks 46,71 mlU/l.
Kas 100 mg L-Thyroxini on piisav kogus.
Tunnen pidevat väsimust ja jõuetust.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 46,71 mIU/l on kindlasti liiga kõrge s.t. kilpnäärme alatalitlus on halvasti kompenseeritud ja L-türoksiini annus peaks olema suurem. Soovitaksin analüüsi korrata ja määrata lisaks ka FT4 ...

Loe edasi

Kasvuhormoon

Tere päevast! Kas kasvuhormooni on võimalik saada ilma arsti retseptita?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei ole (kui Te just mustalt turult ei osta, kus seda müüakse dopinguainena).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Rasedusdiabeet

Tere.

Palun nõu.

Raseduse alguses mõõdeti tühja kõhu veresuhkur, mis oli 5,5. Öeldi, et kõrge ning tehti glükoositaluvuse test. Seal olid näidud normis, esimene näit oli 5,2, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mina tegelikult igapäevaselt rasedusaegse suhkurtõvega ei tegele. Nagu olen aru saanud, ongi üsna sageli esinev probleem just hommikuse tühjakõhu veresuhkru tõus üle 5,1 mmol/l. Seda väärtust ...

Loe edasi

Kilpnääre ületalitus

Tere. Kui on nii väike ületalitus siis kas võib päikest võtta, reisida soojalemaale puhkama, nüüd suvel??
Kas süüa ja juua võib kõike? Kuidas alkohool mõjutab ületalitus(mis alkohooli võiks tarvitada, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Selliste hormoonanalüüside puhul nagu Teil (mina nende alusel kilpnäärme ületalitlust ei diagnoosiks) võib nii päevitada, reisida kui ka mõistlikus koguses alkoholi tarbida.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnäärme analüüsid

Tere

Naistearst tegi mulle analüüsid ja ütles, et mul on tõenäoline algav hüpotüreoos (TSH 0.59 ml U/I , fT4 8.4 pmol/l) Kuid antud momendil ravivajaduseta, kuna TPO IgG on <3 kU/I
Vaatasin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie TSH väärtused on kogu aeg normis olnud, kuid normist madalam on viimastes analüüsides FT4. Selline hormoonanalüüside profiil viitab pigem nn. sekundaarse hüpotüreoosile ehk hüpofüüsi puudulikkusele. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitus.

Olen juba mitu korda käinud see aasta verd andmas, kilpnääre pärast.
Esimene : TSH 0,03 T3V 5,1 T4V 12
Teinekord : TSH 0,04 T3V 5,3 T4V 13
Kolmaskord : TSH 0,38 T3V 5,1 T4V 13
Arst ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See, millised variandid Teil on, sõltub mitte üksnes Teie analüüsidest, vaid ka kilpnäärme suurusest, sõlmede olemasolust ja sellest, mis haigusega on tegemist. Seega ei saa ma Teile üksnes ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitaja alatalitlusest- ületalitlusse

Tere!
2021 aasta mais on mul diagnoositus autoimmuunne türeoidiit. Vanus 31 tänaseks ja pikkus 176 kehakaal 59kg..
Esmane tsh näitaja oli märts 2021- 51. Siis olid ka t3 ja t4 paigast veidi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antud juhul tuleks kindlasti peale TSH määrata ka FT4 ja FT3. TSH 0,97 mIU/l on tegelikult ikkagi normis ja noorte fertiilses eas naiste puhul on üldiselt aktsepteeritud lähenemine anda asendusraviks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: