Gestatsioonidiabeedi vaidlustamine 02.06.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Olen 18 nädalat rase ja 16 nädalal tehti glükoosi test. Algnäit oli 5,1 ja edasine normis(ei täpsustatud). Naistearst ütles,et 5,1 on juba gestatsioonidiabeet ja kui mul oleks olnud 5,09 siis oleksin diagnoosist nö. pääsenud. Glükoositestile eelnenud õhtul sõin veel 20.00 ajal makarone juustuga koorekastmes ja jõin coca-colat,kuna ma ei teadnud,et nii hilja ei või enam süüa. Määrati kodune veresuhkru jälgimine. Enne sööki näidud on jäänud vahemikku 4,0-5,0 ja peale sööki näidud 4,9-6,2 ,mis on minu arvates väga head näidud. Kuid gestatsioonidiabeedi diagnoosist ma ei pääse vaatamata sellele. Eestis on rasedatele see näit viidud 5,3 pealt 5,1 peale,samas teistes riikides(nt.Soome) lubatakse rasedatele sama näitu,mis mitte rasedatele ehk 5,3. Diabeediõde soovitas peale mu näitude ja menüü vaatamist,et sööksin rohkem süsivesikuid,mis jääb mulle täiesti mõistmatuks. Söön süsivesikuid igal toidukorral ja kohati isegi rohkem kui peaks. Enesetunne on väga hea ja energiline. Kaaluga ei ole probleeme. Mõistan,et hiljem võib diabeet tekkida ja mingi jälgimine on vajalik. Aga kas ma peaksin nõustuma diabeedi diagnoosiga? Kuidas/kus oleks seda võimalik vaidlustada?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Loodusega vaielda on üsna mõttetu ettevõtmine. Kui tühjakõhu veresuhkur oli 5,1 mmol/l, siis oli. 5,1 mmol/l gestatsioonidiabeedi diagnostilise kriteeriumina ei ole mingi eesti günekoloogide kius, vaid vastab kõige uuematele rahvusvahelistele ravijuhistele. Gestatsioonidiabeet ei ole tavaline diabeet. Selle puhul ei ole murekohaks mitte niivõrd naise, vaid loote tervis. Kergetel juhtudel (nagu ka Teie puhul) piisab dieedist, tervislikust eluviisist ja jälgimisest. Kui olete sünnitanud, on kõik möödas (kuid võib korduda järgmiste raseduste puhul), mingit diabeedi diagnoosi Teile külge ei jää. Risk 2. tüüpi diabeeti haigestumiseks tulevikus on kõrgem, kui gestatsioonidiabeeti mitte põdenutel, kuid tervislike eluviisidega on võimalik seda vähendada.
Vaidlustada ei ole siin midagi. Arvan, et magusavaba dieedi järgimine ja veresuhkrute kontroll oma tulevase lapse tervise ja normalselt kulgeva oodatava sünnituse nimel pole palju tahetud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Sõlmed kilpnäärmes

Lp dr Anu Ambos!


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: