Kilpnäärme antikehad 26.05.16 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

16 a tagasi lõigati mul kilpnäärme sõlm (struuma). Kilpnäärme hormoon on koguaeg normis olnud. Peale operatsiooni tarbin asenduseks L-Thyroxin`i 100. Aasta tagasi mõõtsin antikehi ja need üle normi (1300) ja on seda ilmselgelt koguaeg olnud. Samal ajal oli aga põletikunäitaja veres 2,5 (aasta enne 1,5). Nüüd sel aastal kõik teised üldvere näitajad korras ja ka hormoon TSH i(1,92). Ainus mis on teisiti, et põletikunäitaja CRP 3,8 (settekiirus 5), veresuhkur 5,8-6,2 ja vererõhk 130/90 - 140/80. Eelmisel aastal suhkur 4,4 ja rõhk 120-125. Väidetavalt võib kõrgenenud põletikunäitaja tõsta veresuhkurt ja vererõhku, aga mis võib pidevalt veidi tõsta põletikunäitajat? Kas selleks võib olla väga kõrge kilpnäärme antikehade arv (kuigi eelnevatel aastatel oli põletikunäit 1,0 ringis)? Kaebusi mul ei ole ja tunnen end tervena. Ka naistehaigused on kõik kontrollitud ja kõik oli 100% korras. Seega küsimus: mis võib minu olukorras hoida üleval põletikunäitajat ja samas seda ka veidi aasta lõikes ikka tõsta ning kas suhkru ja rõhu tõus võib olla tingitud põletikunäitaja tõusust?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Igas laboris on oma normväärtused ja millises Teie analüüs tehti, ma ei tea. SA PERH-i laboris on CRV normi ülempiiriks 5mg/l, seega kõik CRV väärtused, mis on väiksemad kui 5, on normis. Seega siis oleksid meie laboris tehtuna nii 2,5 kui 3,8 normi piires. Et üks on veidi kõrgem kui teine, pole oluline - põletikunäitaja pole tõusnud. Ka Teie vererõhu näitajad on normi piires. Veresuhkur 5,8-6,2 ehk pisut kõrgenenud, kuid mitte piisav diabeedi diagnoosimiseks. Te oletegi terve (kui kilpnäärme alatalitlus välja arvata, kuid ka see on TSH alusel hästi kompenseeritud)! Võib ju soovitada Teil magusaga piiri pidada ja paar kilo kaalus alla võtta, kuid haige Te pole. Kilpnäärme vastased autoantikehad jäävad Teil kõrgeks kogu eluks ja neid kuidagi ohjata pole võimalik. Samas on need ülispetsiifilised ega kahjusta ühtegi teist organit-kudet peale kilpnäärme. Samuti ei tõsta autoimmuunne türeoidiit CRV-d.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH, antikehad ja rasestumine

Tere, olen proovinud oma elukaaslasega rasestuda üle 2 aasta, kuid seni tulutult. Naistearst lasi minult võtta erinevad analüüsid ja kõik peale kilpnääre omade olid korras. TSH näitas 5,7 ja antikehade ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmevastased antikehad rasestumist ei takista ja nende sisalduse vähendamiseks ei ole endal võimalik midagi ette võtta. See, mis rasestumist võib mõjutada, on algav kilpnäärme alatalitlus ...

Loe edasi

Subkliiniline hüpotüreoos.

Tere.
Vereanalaüüs näitab: TSH- 4,74; vaba T4 - 14,0; vaba T3 - 4,81 ja TPO vastased antikehad 17.
UH näitab kilpnäärme struktuuri ebaühtlane ja hüpoehhogeenne.
Kas selliste näitude puhul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui vaevused puuduvad ja kasutate usaldusväärseid rasestumisvastaseid vahendeid, ei ole asendusravi tingimata vajalik. Jälgimine on siiski asjakohane - kord aastas tuleks TSH määrata.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnäärme antikehad

Mida tähendab, kui antikehade näidud on kõrged?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnääre on eemaldatud osaliselt ja jääkkoe vastu genereerib immuunsüsteem endiselt antikehi. Iseenesest pole muretsemiseks põhjust, kui Teil ei ole kilpnäärmehaigusest tingitud silmakahjustust. ...

Loe edasi

TPO antikehad

Andsin vereproovi, kuna kahtlustasin enesetunde järgi kilpnäärmehaigust. Analüüsi vastuse sain perearstilt telefonitsi. Ütles, et kõik näitajad on OK, aga TPO antikehi on veres väga väga palju. Neid tohib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO (kilpnäärme peroksüdaasi vastased) antikehad on Teil kõrges tiitris positiivsed tõenäoliselt juba 20 aastat (puberteedi lõpust alates) ja selle pärast pole küll vaja ultraheliuuringut ...

Loe edasi

kilpnäärme struktuur

Tere! Kas kõrvalikilpnäärmed ning kaltsium mõjutavad kilpnäärme talitust? Mida tähendab kilpnäärme jaoks see, et struktuur on ebaühtlane (üks sagar on teisest üks cm võrra suurem) Kilpnääre normisuurune, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrvalkilpnääre ja kaltsium kilpnäärme talitlust ei mõjuta. Kilpnääre on nagu kogu inimese keha, veidi asümmeetriline. Selles, et üks sagar on teisest mahult 1ml suurem, küll midagi haiguslikku ...

Loe edasi

kilpnääre

tere!
minu 63 aastasel diagnoositi kilpnäärme ületalitus, mis opereeriti selle aasta aprillis. Kuna kilpnääre oli olnud väga "mürgine" siis eemaldati kogu kilpnääre. Peale operatsiooni hakkas aga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vähiga ei ole antud juhul midagi tegemist. Kilpnäärme ületalitlust põhjustavad kilpnäärmerakkude vastased antikehad, mis annavad kilpnäärmele valestimulatsiooni signaali. Antikehi ei tooda ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere!
Olen 41-aastane naine. Põen autoimmuunset sidekoehaigust. Analüüside vastused - Tuumavastased antikehad S2-aNA homog 1:320, S2-aENA positiivsed.
Türeotropiin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei oska arvata, mis pani masseerija kilpnäärmehaigust kahtlustama. Kilpnäärme talitlus on Teil küll normis ja seda näitab TSH (türeotropiin), mis jääb normi piiresse. Normaalselt talitlev ...

Loe edasi

Kilpnääre ja antikehade hulk veres

Tere Doktor !

Minul avastati eelmine aasta kilpnäärme ületalitlus, samas antikehade hulk veres oli ka ligikaudu 1000 ringis. mida näitavad antikehad? kas lisaks ületalitluse kilpnäärme põletikku? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Antikehade kõrge tiiter näitab, et ületalitluse põhjuseks on Teil kilpnäärme autoimmuunne haigus - difuusne toksiline struuma. Ja ei midagi muud.
Viinakompressi pole kaelale teha vaja. ...

Loe edasi

kilpnäärme antikehad

Tere olen 23 a. neiu. Endogrinoloog ütles, et kõik on korras vereproovide järgi, aga enne kuntstlikku viljastamise ettevõttmist tehti veel mingid analüüsid ja arst avastas , et mingid kilpnäärme antikehad ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge kilpnäärmevastaste antikehade tiiter viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Kui samal ajal on hormoonid korras, siis pole antikehad iseenesest takistuseks ei loomulikule rasestumisele ...

Loe edasi

Küsimus!

Lp. Anu Ambos!

Minu probleemiks on lastetus. Tehti hormonaaluuringud ja tulemused olid jörgmised (kahjuks naistearsti juurde ei õnnestu väga kiiresti pääseda):
türeotropiin - 2,29

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärmehormoonid on korras ja seega on kilpnäärmetalitlus normi piires. Kilpnäärme juurest Teie lastetuse põhjusi otsida ei saa.
Tõenäoliselt vajaksid Teie probleemi puhul kontrollimist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: