Asendusravi 16.11.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
okt.2013 eemaldati mul täielikult kilpnääre ja määrati asendusraviks L-Thyroxin. 2014 a-detsembris (annus 125 mikrogrammi) näitas TSH proov 8,2, kahjuks FT4 enam ei mäleta. Annus suurendati 150-le, märtsis 2015 oli näidud TSH 0,46; FT4-15,79 ja palusin ka FT3 määrata, see oli 3,22 (norm 3,5-6,5). Juulis tehtud proovid näitasid TSH 0,12 ja FT4 18,13. Augustist hakkas kehakaal järsult tõusma (aug-nov +6kilo), mis ei ole normaalne, kõnnin igapäevaselt 3,5-6 km, ei õgi, väsimus ja külmatunne on igapäevased kaaslased, lisaks hakkasid juuksed välja langema. Kas võib olla, et L-Thyroxin millegipärast ei mõju (võtan hommikuti 30 min. enne sööki ja pärast sööki võtan Nebileti)? Kas võiks tulemust anda ravi Liothyroniniga?
Ette tänades

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kuna viimastes tehtud analüüsides on Teil TSH kas normi alumisel piiril või koguni veidi alla normi, aitab L-türoksiin Teid hormoonasenduse osas vägagi hästi. Pigem võib kaaluda, kas L-türoksiini annus 150 mcg ehk liiga suur ei ole, kuid kuna olete noor naine, talute väikest üleannust tõenäoliselt hästi. Asdendusravi foonil võivad püsida mõningad "mikrosümptomid" nagu naha kuivus ja mõõdukas külmakartus. Kehakaalu tõus aga ei ole Teie puhul kindlasti seotud kilpnäärme alatalitluse ebapiisava asendusega. Ka juuste väjalangemine ei ole seotud asendusraviga.
Ühekordne FT3 normi alumisel piiril ei räägi veel L-türoksiini lammutvate ensüümide puudulikkusest, kuna enamus FT3 tootmisest toimub kudedes. Ka normis või isegi liiga madal TSH räägib sellele vastu. Võib ju proovida võtta L-türoksiinilie juurde liothyronini 20 mcg päevas, L-türoksiini annust vastavalt vähendades. Liothyronini saab apteek tellida, kui retseptile on lisatud raviarsti poolne taotlus ravimiametile ravimi sissetoomiseks, liothyroninil ei ole ka ravimisoodustust (maksta tuleb täishind). Ainult liothyronini asendusraviks ei kasutata, kuna toimeaeg on lühike ja hormooni kontsentratsioon hakkab suuresti kõikuma.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

Kuna mul on kn alatalitlus ja võtta tuleb poolteist tabletti päevas, siis küsimus on, kas see võib halvasti mõjutada neerupealiste tööd või kilpnääret ennast? Olen kuulnud,et proove tuleb teha ravimi koguse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme asendusravi ei mõjuta neerupealiste tööd. Kui Teil neerupealiste puudulikkust ei ole, võite julgesti L-türoksiini võtta Teile määratud annuses. Ja isegi kui Teil on neerupealiste ...

Loe edasi

ft3, ft4

Tere! Minu jaoks on see küsimus oluline, aga kahjuks ei tea sellele täpset vastust...Mul ei ole kavas asendusravi katki jätta, aga soovin teada, kas ja kui palju mu kilpnääre ise töötab...kui kaks nädalat ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kaks nädalat on liiga lühike aeg, et asendusravi vajalikkust või mittevajalikkust selgitada. Peaksite olema ilma asendusravita 2-3 kuud, siis on näha, kas ja kuivõrd kilpnääre iseseisvalt töötab. ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit ja hüpotüreoos

Perearst diagnoosis 2013.a.kevadel autoimmuunse türeoidiid.nüüd saan asendusravi.Kas peaks uuringuteks pöörduma ka endokrinoloogi vastuvõtule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui asendusravi foonil on kilpnäärmehormoonid korras, saab Teie hüpotüreoosi jälgimisega hakkama ka perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme puudumine

Tere. Mul on kilpnääre halvaloomulise kasvaja tõttu eemaldatud 15 aastat tagasi. Hiljuti hambaarsti külastusel selgus, et hambad on pehmed ja kuna ka küüned murduvad, siis arst soovitas hakata võtma lisaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme eemaldamise järel korraldatakse asendusravi L-türoksiiniga. Tõenäoliselt tehti nii ka Teie puhul. Kui asendusravi on adekvaaltne (kilpnäärmehormoonid on asendusravi foonil korras), ...

Loe edasi

Kilpnäärme probleem

Tere,
Mul on kilpnäärme probleemid juba 2003 aastast. Kuid niisugust analüüsi tulemust TSH 19,1 pole kunagi olnud. Enesetunne on muutunud väga kehvaks. Kas see on väga ohtlik.
Lugupidamisega

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonanalüüsi alusel on Teil tegemist kilpnäärme alatalitlusega ja vajate asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga. Adekvaatse asendusravi korral ei ole kilpnäärme alatalitlus ohtlik ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere,
alates aasta algusest olen tundun ennast väga halvasti. Käisin mandleid kontrollimas ja selgus et need on korras. Nüüd tehti analüüsid selgitamaks kilpnäärme tööd. Analüüsid:
TSH 12,1 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis on põhjustanud kilpnäärme mõõduka alatalitluse. Vajate asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga (L-türoksiin). Asendusravi annuse määrab ...

Loe edasi

kilpnäärme analüüs

kui hull asi on analüüs S-TSH 53.813

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Asi on piisavalt hull. Ruttu arsti juurde, vajate asendusravi või olemasoleva ravi korrigeerimist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnääre

tere
Ma tahtsin küsida kui halb on siis kui TSH-64,4 ja FT4-5,78

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Üsna halb. Tegemist on väljendunud kilpnäärme alatalitlusega (hüpotüreoosiga). Vajate kindlasti asendusravi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus.

Kui suur on võimalus, et see takistab mul laste saamist? eelpoolsed tekstid tekitasid hirmu.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus, korraldatakse Teile asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga. Asendusravi annus kohandatakse individuaalselt patsiendi organismi vajadustele ...

Loe edasi

kilpnääre

tere. olen kuulnud, et kilpnäärme alatalitlusega võib kaasneda kolesterooli tõus. kas see on nii ka siis, kui võtan asendusravi ja kas peaksin sellepärast muretsema? olen 26 ja kehakaal 60kg, pikkus169cm.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui saate asendusravi adekvaatses annuses s.t. Teie kilpnäärmehormoonid on ravi foonil korras, pole muretsemiseks põhjust. Kolesterooli väärtus võib tõusta üksnes ravimata alatalitluse korral.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: