Küsimus beebipillide kohta 02.11.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Olen 19 aastane noor neiu ja tahaksin Teilt veidi nõu küsida. Minu küsimus on nimelt hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kohta(pillid, plaastrid jmt). Nimel milline on Teie seisukoht beebipillide kohta? Pöördun selle küsimusega justnimelt Teie poole sest soovin saada teise eriala arsti arvamust. Günekoloogid enamjaolt kõik soovitavad neid vahendeid ja väidavad, et pillid ja muu seesugune on ohutu ja ei avalda tervisele negatiivset mõju, ei too kaasa kaalutõusu ega muud. Siinkohal on aga päris hirmutav kui lugesin pillide infolehelt kõrvalmõjusid, mille nimekiri oli küllaltki pikk. Samuti olen väga palju lugenud nii eesti kui ka välismaa portaalidest naiste kogemusi pillidega ning enamusel neist on olnud probleemiks kaalutõus, juuste väljalangemine, pea ja kõhuvalud, hormonaalsed häired, iiveldus, tujumuutused ja on olnud ka trombijuhtumeid, ka Eestis, ning palju muud. Siinkohal tekibki küsimus, et kuidas need pillid siis ohutud olla saavad, kui mõjutavad lisaks hormonaalsüsteemile ka tervet meie seedeelundkonda. Olen lugenud, et pillide tõttu võib häiruda seedetegevus, aeglustuda ainevahetus ning toitainete sh vitamiinide imendumine on häiritud. Samas tundub, et tänapäeva ühiskonnas on see justkui kohustuslik neid pillle süüa, sest kuidas muudmoodi rasedusest hoiduda? See on tõesti hirmutav. Milline on Teie seisukoht/soovitused?
Vabandan natuke pika ja võibolla mitte päris teemakohase küsimuse pärast, kuid loodetavasti leiate aega vastamiseks,

Parimat soovides ja vastust ootama jäädes,

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Minu seisukoht on üsna ühene - beebipillide võtmine on organismile kindlasti vähemtraumeeriv kui soovimatu rasedus ja abort. Kui suudate ilma pillideta rasedusest hoiduda, siis tehke seda. Pidage aga silmas, et suurem enamus teisi rasestumisvastaseid vahendeid on pillidest oluliselt vähemusaldusväärsed ja ka kohmakamad kasutada. Suure enamuse naiste jaoks on pillid ohutud. Ka aspiriini või paratsetamooli infolehelt leiate terve nimekirja ähvardavaid kõrvaltoimeid. Kohustuslik pillide võtmine kindlasti ei ole, günekoloog annab Teile kindlasti ülevaate ka alternatiivsetest meetoditest.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hõrenevad juuksed

Tere, mul on probleem hõrenevate juustega. Tegin nahaarsti juures testid, mis näitasid, et kortisooli tase on normist kõrgem (745 hommikul), kuid ei taibanud tol hetkel küsida, kas liiga kõrge tase võib ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kortisooli väärtus 745 nmol/l on pigem normi variant, kui ülemäärane ja selle pärast eriti muretseda pole vaja. Beebipillide võtmine kortisooli tasemele kuigivõrd mõju ei avalda.
Beebipillid ...

Loe edasi

Liigne karvakasv

Tere,
mul on puberteedist peale tugev karvakasv ja kaks aastat tagasi otsustasin ma selle murega arsti poole pöörduda. Noortekabineti günekoloog ütles, et muidugi võiks välja kirjutada beebipillid, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Liigset karvakasvu võib naise organismis põhjustada meessuguhormoonide liig. Meessuguhormoonide sisaldust saab määrata vereanalüüsiga, mida soovitatakse teha tsükli 1.-5. päeval (menstruatsiooni ...

Loe edasi

Mida teha, et hakkas kergem.

Tere!

Minul selline küsimus, et ootan oma järjekorda, et saada endokrinoloogi juurde. Olen pidevalt väsinud, kõht on hirmus kinni, kaal tõuseb jms. Teen trenni, kuid ainevahetus ei muutu paremaks. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kirjutate, nagu oleks järjekord endokrinoloogi juurde pääsemiseks vähemalt 6 kuud. Tegelikult ei ületa see 1-2 kuud, mis on päris normaalne ja mis tuleb ära oodata. Jätkake vahepeal tervislikke ...

Loe edasi

paksend kaelal

küsimus selline-lähedased märkasid minu kaelal paksendit ja palusid minna kilpnäärme uuringule. ja tõesti nyyd katsudes ja vaadates on see täitsa tunda ja annab endast kõrvetades märku.
aastat tagasi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Seoseid otsida oleks ennatlik. Käige arsti juures ära, siis selgub, kas Teil tõepoolest on kilpnäärmehaigus (kõrvatustunnet ei tohiks kilpnääre küll põhjustada) ja kui, siis milline. Kilpnäärme ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: