Kilpnääre-türoksiinasendusravi kõrvalnähud 27.06.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, mitmekambriliste tsüstide tõttu eemaldati mul aprilli algul kilpnääre. Enesetunne oli hea kuni hormoonitase langes (kahe nädala pärast peale proovivastuste saabumist võis alustada L-Thyroxyn raviga 100 mikrokrammi päevas). Kuu aega ravimite võtmisest oli TSH 41, mille järgselt suurendati ravimi kogust 150 mikrogrammile päevas. Mure seisneb selles,et peale ravimikoguse suurendamist tekkis silmade punetus ja turse, mis praeguseks (2 nädalat) ei ole möödunud vaatamata mitmete silmatilkade kasutamisele (allergia ja põletiku, antibiootikumid).Varasemalt pole silmadega üldse probleeme olnud. Ravimite kasutamisega on nägemine hägustunud ja olen väga mures. Lisaks tekkis nädal tagasi kätele (käsivarred ja õlavarred) väikeste vesivillide laadne lööve, mis samuti järele anda ei taha. Kuna kõik probleemid algasid L-Thyroxini koguse suurendamisega, kahtlustasin ise allergilist reaktsiooni. Endokrinoloog ütles,et turse silmades tekib vaid ületalitluse korral (hetkel TSH 35), silmaarst ei oska samuti midagi öelda peale raviumite edasi tarbimise soovituse, perearst ei osanud ka midagi arvata. Mure on suur, silmanägemine läheb aina kehvemaks, lööve kätel on nii suur,et lühikesi varrukaid kanda ei saa. Lisaks on meeletu väsimus, mõnel päeval ei jaksa isegi toast välja minna, aeroobne võimekus on väga madal, neljandale korrusele puhkamata minek on piiriks (varasemalt käisin korralikult trennis ja olin nö.tugev naine), kehakaal on tõusnu üle 10 kg. Vereproovid olid muidu korras, leukotsüütide tase oli veidi normist kõrgem.Muid uuringuid tehtud ei ole.Ootan väga Teiepoolset arvamust.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie silmaprobleemid küll L-türoksiiniga ei seostu. Soovitan korduvalt silmaarstiga nõu pidada, eriti kui nägemisteravus langeb, mis küll ei ole iseloomulik ei allergilisele reaktsioonile ega ka autoimmuunsele orbitopaatiale.
Nahalööve võib olla allergilisest reaktsioonist tingitud. L-türoksiini suhtes esineb allergiat küll harva, kuid mõnikord siiski. Sel juhul tuleb esialgu proovida mõne teise ravimitootja L-türoksiini. Mõnikord on allergia seotud mitte niivõrd toimeaine kui tabletis leiduvate lisaainetega. Samuti on võimalik pöörduda perearsti või nahaarsti poole, kes selgitavad nahalööbe olemust ja soovitavad ka ravi selle leevendamiseks.
Analüüside alusel olete jätkuvalt sügavas alatalitluses, millest on tingitud nii väsimus kui kaalutõus.
Teie lähim abiline probleemide lahtiseletamisel ja lahendamisel on Teie endokrinoloog. Teie arst ei ole puhkusel igavesti, paari nädala möödudes saate temaga taas kontakti ja siis ka selgust oma vaevustes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kas süüdi kilpnäärme probleem või metüülprednisoloon?

Lühikokkuvõte: kilpnäärme ületalitlus - radioaktiivse joodi tablett - silmade probleem (silmatursed, nägemise halvenemine)- Medrol tabletid- kõik võimalikud kõrvalnähud Medrolist- ilma Medrolita 2 kuud, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigem on tegemist ikkagi autoimmuunse kilpnäärmehaiguse radiojoodravijärgse ägenemisega, kuigi medrool on tugev immuunomodulaator ja peaks immuunreaktsiooni pärssima (see ongi ravi mõte). ...

Loe edasi

kilpnääre ja kehakaal

tere! ilusat kevade saabumist!
tahaksin küsida sellist küsimust: miks te alati väidate, et kehakaal ja kilpnäärme haigused ning nende ravi EI ole seotud.
tahaksin sellele vastu vaielda ja mitte ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jaah, sünge lugu! Ja ega Teie suhtumise juures polegi eriti lootust terveks saada ega kaalus alla võtta... Rasestumisest rääkimata! Ainus lootus kaalulangetamiseks on oodata haiguse uut ägenemist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: