Kilpnäärme hormoonasendusravi 27.01.17 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, minu küsimus on:
Kui operatsiooni käigus eemaldatakse kogu kilpnääre (olen praegu operatsiooni järjekorras) ja määratakse asendus ravi.Kas L-türoksiiniga (sünteetilise kilpnäärmehormooni preparaadiga) võib esineda selliseid väga tugevaid kõrvalnähte ,et ei saagi seda tabletti võtta? Keegi ei tea ju ette kas võivad tekkida kõrvalnähud mingist ainest mida see tablett sisaldab.
Aga kui juba on elutähtis organ eemaldatud-mis siis saab?
Ette tänades!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Päriselt välistatud L-türoksiini talumatus ei ole. Minu 20-aastase praktika jooksul on paar juhtu ette tulnud. Siiski on ülitundlikkus L-türoksiini suhtes üliharv ja ka koostoimeid teiste ravimitega sellel preparaadil praktiliselt ei esine. Samuti ei ole L-türoksiinil tavamõistes kõrvaltoimeid, kui kasutame seda õiges annuses s. t. just parasjagu, et kilpnäärme hormoonid oleksid korras.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

menopaus

Tere!
Olen 50 aastane naisterahvas ja menopausis umbes 1,5 aastat.Mingeid erilisi ülemineku vaevusi pole,kuid on tekkinud tugev ülalaugude turse ja turses on terve keha.Olen kontrollinud silmi ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme "piiripealne" talitlus ei tohiks turseid põhjustada. Menopausi ajal tekkiv naissuguhormoonide taseme järsk langus võib mõnevõrra soodustada vedeliku peetumist kehas, kuid suuri kliiniliselt ...

Loe edasi

Kilpnäärme talitluse analüüs

Tere. Palun selgitage, mida võib välja lugeda minu viimasest TSH näidust-0,5. Telefonitsi sain suveperioodi töökoormusest väsinud pereõelt lakoonilise vastuse, et asi on korras. Kui piirväärtuseks loetakse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Asi ongi korras ja näit ei tüüri kuhugi. 0,5 mIU/l juurest on ületalitluseni veel pikk maa - ületalitluse numbrid algavad 0,0-ga (kuigi absoluutne norm jääb tõepoolest 0,4-4,0 mIU/l vahemikku). ...

Loe edasi

Ravimid kilpnäärme alatalitluse raviks

Kuu aega tagasi avastati mul kilpnäärme alatalitlus. TSH näit oli 5,6. Arst kirjutas välja L-Thyroxin Berlin-Chemie 50 mikrogrammi tabletid. Kuna kurtsin ka väsimust, sisemist põhjusteta ärevustunnet õhtupoolikuti, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Divigeli riskide suhtes soovitan konslteerida selle määranud günekoloogiga. Kui arst selle Teile ordineeris, siis Teil tõenäoliselt hormoonasendusravile vastunäidustused puuduvad.
L-türoksiini ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Emal diagnoositi ületalitus u. 20 a. tagasi. Sai hormoonasendusravi ja kiiritust. Hiljem oli õrn alatalitus. 7 a. tagasi diag. ja op. kõhunäärme pahaloomuline kasvaja. Aasta tagasi metastaas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüside vastused on üsna vastukäivad - FT4 veidi üle normi, TSH oluliselt üle normi. Tegelikult peaksid need kaks liikuma vastassuunas - kui FT4 langeb, siis TSH tõuseb ja vastupidi. Hetkel ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja HAR

Mul on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus, nädal tagasi oli TSH 1,302.
L-tyroxin 125 mg.
Lisaks kilpnäärme sünteetilisele hormoonile, määrati mulle hormoonasendusravi
Angelig.
Kuidas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie asendusravi L-türoksiiniga on analüüsi põhjal igati adekvaatne. Menopausi hormoonanasendusravi kilpnäärmeravi ei mõjuta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Kilpnäärme probleem?

13 aastat tagasi opereeriti mul kilpnäärme sagarad. Edasist ravi ei ole saanud.
Viimasel ajal on tekkinud närvilisus, tasakaaluhäired, mäluga on probleeme, tugev ärrituvus, kehamassi tõus, kõhukinnisus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõigepealt soovitan pöörduda oma perearsti poole, kes teeb vajadusel hormoonanalüüsid ja kilpnäärme ultraheliuuringu jääkoe mahu hindamiseks. Kui Teil oleks kilpnääre täielikult eemaldatud, ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlusest akne?

Tere,

Mul diagnoositi kilpnäärme alatalitlus ning määrati hormoonasendusravi (L-Thyroxin). Minu küsimus aga on selline, et kas kilpnäärme alatalitlusel võib mingi seos olla ka aknega? Nimelt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Otsest seost akne ja kilpnäärme alatalitluse vahel pole täheldatud. Alatalitlus muudab üldjuhul naha kuivemaks ja võib põhjustada nahaaluse koe turset näol, kätel, jalgadel.
Samas ...

Loe edasi

juuste väljalangemine

Ei tea enam, millise arsti poole oma murega pöörduda. Juuste väljalangemine on väga massiline ca 1 aasta, hullematel päevadel kuni paarsada juust päevas. Nahaarsti juures olen korduvalt käinud, aga juuste ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Juuste väljalangemise võimalikke põhjusi on väga palju. Arvestades Teie iga võiks seda seostada ka kliimaksiga. Kui olete oma tervist kõigiti kontrollinud ja mingit viga pole leitud, võiks ...

Loe edasi

kilpnääre ja hormoonasendusravi

Käisin kilpnäärme sonograafias, kus pandi järgmine diagnoos:parem sagar - 21,1x17,5x47,8mm. Paremas sagaras on hüpoehhogeenne sõlm 15,8x9,6 mm. Vasak sagar - 21,0x16,0x46,0 mm. Kilpnäärme maht 19,2 kuupsentimeetrit. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kilpnäärme hormoonanalüüsid on tõepoolest korras. Ultraheliuuringul on kilpnäärme suurus normi ülemisel piiril. Paremas sagaras väike sõlm, mida võiks igaks juhuks punkteerida. Kui vastus ...

Loe edasi

kaltsium

Tere!

Palun teavet kaltsiumitablettide tarvitamise kohta. DG Ostopeenia a. 2002 -1,5 ja
sel sügisel -1,9 ( mõlemil korral selgroost mõõdetuna)
Olen 55-aastane, 165 cm, kaal 60-62

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Saate toiduga tõenäoliselt küllalt kaltsiumi. Kui Teil pole mingit kroonilist seedetrakti haigust, peaks ka omastamine piisav olema.
Olete praegu vanuse järgi otsustades postmenopausaalses ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: