Kilpnäärmehormoonid ja rasestumine 02.03.15 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Sooviksin Teie kui eksperdi arvamust. Olen üle elanud kaks raseduse katkemist/peetumist I trimestril ja peale teist peetumist tehtud hormoonanalüüsid näitasid, et TSH = 4,31 ja prolaktiin = 996. Arst ei pannud peale mingeid rohtusid, vaid tegi kordusanalüüsi. Kaks kuud hiljem võetud analüüs näitas aga, et tasemed on normis: TSH 2,26 ja prolaktiin 428. Seepeale ütles arst, et ju siis olid eelmised kõrged näitajad veel peetunud rasedusest (mida on raske uskuda, sest analüüsid võeti ju kaks kuud peale kirurgilist puhastust) või stressist. Ja kuna kordusanalüüs oli normis, siis mingit ravi ega lisauuringut ma ei saanudki. Nüüd ei ole õnnestunud rasestuda 7 kuud (eelmised rasedused tulid esimese 3 kuuga) ja arst tegi uuesti kilpnäärmeanalüüsid, mis taas on korrast ära: TSH 3,47 ja prolaktiin 1087. Olen lugenud, et rasestumiseks peaks TSH olema alla 2,5? Endiselt ei kirjutanud ta mingit ravi, vaid olen praegu ootamas kordusanalüüsi. Milline on Teie arvamus, kas peaksin juba ammu endokrinoloogi juures olema või on selline pidev kordusanalüüside tegemine normaalne? Seda enam, et soovin juba pikka aega rasestuda.
Ette tänades

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kahjuks ei tea ma Teist rohkemat kui vanust ja mõningaid hormoonanalüüside vastuseid. Võimalik, et günekoloogidel ja/või endokrinoloogil on oma põhjused, miks on lähenemine olnud pigem konservatiivne. Olete ka veel üsna noor ja aega on. Prolaktiini tõusuks võib olla palju põhjuseid - stress, ravimid (näiteks ka antidepressandid, uinutid, rahustid jne.) TSH 3,47 mIU/l ei põhjusta kindlasti PROL tõusu üle 1000, seega ei saa siin hüperprolaktineemiat siduda kilpnäärme alatalitlusega. Samuti ei tea ma, kas Teil on mingit põhjust, mis võiks kilpnäärme alatalitlust esile kutsuda (näiteks autoimmuunne türeoidiit). Kui mitte, võib TSH 3,47 olla Teie jaoks norm (tegelikult jääbki vee väärtus veel normi piiridesse).
Ärge olge kannatamatu ja usaldage oma arsti! See, et analüüse korratakse on hea, olete jälgimise all ja arst tegeleb Teiega.
Ärge hoidke ennast tagasi ja küsige oma raviarstilt kõike, mis on jäänud ebaselgeks. Loomulikult võite küsida ka teist arvamust, kuid seda juba mitte meili teel anonüümsena, vaid vastuvõtule pöördudes koos kõigi eelnevate uuringute tulemustega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Autoimmuunne türeoidiit ja hüpotüreoos

Perearst diagnoosis 2013.a.kevadel autoimmuunse türeoidiid.nüüd saan asendusravi.Kas peaks uuringuteks pöörduma ka endokrinoloogi vastuvõtule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui asendusravi foonil on kilpnäärmehormoonid korras, saab Teie hüpotüreoosi jälgimisega hakkama ka perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

L-Thyroksin ja tsüklihäired

Tere,
kas on võimalik, et antud ravimi võtmine tekitab tsüklihäireid ja määrimist enne tõelist mensest? Võtan 1tbl päevas.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on türoksiinravi ajal korras, ei põhjusta L-türoksiin tsüklihäireid. Soovitan rääkida oma probleemist raviarstiga, kes on kursis Teie hormoonanalüüside tulemustega.
Loe edasi

Hormoonravi ja karvakasv

Tere.
Kas hormoonravi vähendab liigset karvakasvu?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõltub, milliste hormoonidega on tegemist. Mõned hormoonid (naissuguhormoonid) võivad karvakasvu vähendada, mõned (kilpnäärmehormoonid) ei mõju karvakasvule üldse kuidagi.
Tervitades,
Loe edasi

kilpnäärmehormoonid ja rasestumine

Lp. dr. Ambos
Olen 33 aastane naine ja umbes 9 kuud püüdnud teist korda rasestuda (olemas 4 aastane tütar). Poolteist kuud tagasi tekkis silmaarstil kahtlus, et mul võib kilpnäärmega midagi korrast ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt määras perearst Teile väikeses annuses sünteetilist kilpnäärmehormooni L-türoksiini. Kui lähete augustis endokrinoloogi vastuvõtule, on Teie hormoonanalüüsid loodetavasti täiesti ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus.

tere
Minul on diagnoositud autoimmuunne türeoidiit, muu täpsustatud hüpotüreoos. Võtan raviks kilpnäärme hormoone ja see tõstab kehakaalu meeletul kiirusel. Kas pole muid ravimeid, mida võtta? Ega ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärmehormoonid kehakaalu EI TÕSTA. Vastupidi, kilpnäärmehormoonid kiirendavad ainevahetust ja nende liia korral (kilpnäärme ületalitlus) inimesed enamasti kõhnuvad. Võib-olla on Teile ...

Loe edasi

rasestumine pärast kilpnäärme oppi

Tere!

Olen aastaid hädas olnud kilpnäärme alatalitusega ja kui nüüd enam tabletiravile ei allunud lõigati mul kogu nääre ära. Tarbin nüüd l-tyroksiini. Tean et see pole rasestumise puhul takistuseks, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raseduse planeerimisel on kõige olulisem, et kilpnäärmehormoonid oleksid asendusraviga stabiilselt korras. Sama mõtles ka Teie raviarst, kui rääkis esimesest 4 kuust kui taastumise ajast. ...

Loe edasi

Hüpotüreoos ja rasedus

Tere!
Olen 28 aastane ja heas vormis naine. Tunnen ennast ka täiesti tervena. Paraku pole 2, 5a jooksul õnnestunud rasestumine. Sattusin viljatuskabinetti, kus tehti vere hormoonanalüüs ja diagnoosiks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei tea ma muud, kui seda, mida kirjas kirjutate ja selle vähese alusel otsustades võiks Teil olla tegemist kroonilisest autoimmuunsest türeoidiidist tingitud tagasihoidliku kilpnäärme ...

Loe edasi

Tere!

Käisin uuringutel ja näidud sellised:
FSH 7,25
LH 3.44
Testost 0.84
THS 23,460

Sain teada, et on kilpnäärme alatalitus. Mida ma peaksin veel teadma, selliste näitude ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 23,46 mIU/l on oluliselt normist kõrgem (norm 0,4-4,0) ja viitab tõepoolest kilpnäärme alatalitlusele. Täpsustamiseks on vajalik ka FT4 (FT3) ja antikehade määramine - tõenäoliselt selgub ...

Loe edasi

tsüstid kilpnäärmes ja rasestumine

Tere,

Sonograafias leiti kilpnäärme väliskontuuridel tsüstid (vist 4 tk) läbimõõduga 5-6 mm vist 4 tk, perearsti poolt tehtud vereproovides olid näitajad kõik normi piires Glükoos 4,8 mmol/l, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kuni 6 mm-sed tsüstid kilpnäärmes ei oma tegelikult mingit olulist kliinilist tähendust. Kui kilpnäärmehormoonid on korras, siis töötab kilpnääre normaalselt ja rasestumisele ei ole kilpnäärme ...

Loe edasi

L-Thyroksi ja kõrge kolesterool

Tere!
Kas L-thyroksiini võtmine (1,5 aastat ja 75 annus) põhjustab kolesterooli tõusu?
Nii ütles mulle kardioloog, kes avastas hüperkolestereemia. Olen 50 aastane, kaalun 54 kg (pikkus 165) ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesteroolitaseme tõusu võib põhjustada kompenseerimata (ravimata) hüpotüreoos. L-türoksiini võtate selleks, et Teie hüpotüreoos oleks kompenseeritud s.t. kilpnäärmehormoonid oleksid korras. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: