kolesterool kõrge 08.09.14 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. Aastaid paar-kolm olen "võidelnud" maksal leiduvate rasvaplekkidega ja raua sisaldusega veres, mis oli neli korda üle normi. Tol ajal leiti ka minu kolesterooli näiduks 7,2. Praeguseks olen "raua" normi saanud, kuid maks on endiselt problemaatiline ja kolesterool on tõusnud 8, 1 peale. Perearst kirjutas küll nüüd "Vasilip 10 mg", kuid omal käel asja uurides uuematest teaduslikest raamatutest avastasin, et kolesterooli alandavad ravimid mõjuvad omakorda jälle maksale halvasti, mis mul ju niigi ei ole korras. Veel selgus, et kõige õigem oleks hoopis imeda D- vitamiini, nii 10 tuhat ! toimeühikut päevas... Kuidas kommenteerite?
Ette tänud.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Mina ei ole kahjuks rasva ainevahetuse spetsialist. Tean, et keskealisel mehel, kellel kolesterool kõrge, on suur südamehaiguste risk. Risk sõltub loomulikult ka pärilikkusest, sellest, kas põete diabeeti või on vererõhk kõrgenenud, teie kahjulikest harjumustest. Kõik need asjaolud on tuttavad Teie perearstile ja temal on olemas ka südamehaiguse riski hindamise tabel, mille alusel saate oma lähema 10 aasta riski välja arvutada. Kui risk on suur, oleks mõistlik kolesterooli taset langetada. Teha saab seda nii dieedi, mõningate loodusravi vahendite, kui ka statiinidega (vasilip). D-vitamiin on loomulikult üks üsna oluline vitamiin, kuid mina pole uuematest teaduslikest raamatutest selle imemise kolesterooli langetavast toimest kahjuks lugenud.
Kui kolesterool on 8,1 (mis on väga kõrge), on Teil õigus saada seda langetavaid ravimeid soodustusega. Vasilip 10mg päevas on Teie kolesterooli väärtuste juures selle efektiivseks langetamiseks ilmselt liiga nõrk.
Maksale mõjub suur enamus ravimeid, mis maksas lammutuvad. Maksa rasvväärastus (mis on Teie tõenäoline tõbi) on healoomuline haigus ja enamust maksas lagunevaid ravimeid võib rasvväärastuse korral kasutada. Siiski tasuks perearsti käest uurida, kas Teie "rauahaigus" ei ole maksakahjustuse põhjuseks ja sel juhul on lugu veidi tõsisem. Parim maksa rasvväärastuse ravi on kehakaalu normaliseerimine ja alkoholist hoidumine (need abinõud vähendavad ka südamehaiguste riski).
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

Minul on tuvastatud kilpnäärme alatalitlus.
Viimase analüüsi tulemus oli
TSH 4,495
TPO 514,7
ALAT 51
LDL kolesterool 3,40
Triglütseriid 3,03
Glükohemoglobiin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on minimaalselt üle normi. Tegelikult tuleks asendusravi adekvaatsusest ülevaate saamiseks määrata ka FT4. Huvitav, kui kõrge oli TSH, kui perearst Teile L-türoksiini määras?
TPO ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus

Tere!Olen 52a naine ja läksin uuringutele,seoses kõrge vererõhuga 160/100.Tehti põhjalikud uuringud ja selgus et mul on lisaks sellele ka kõrge kolesterool 7,2,millest halb kolesterool oli 5,2.Samuti leiti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Endokrinoloogina kommenteeriksin eelkõige TSH-d, mis on tõesti normist kõrgem ja viitab kilpnäärme alatalitlusele (kuigi mõõdukale). Küsimuse lõplikuks selgitamiseks on vaja teha täiendavad ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus...

Tere!
Sattusin kogemata ühele vastusele.Ise aga iga päev leemendan higist ja kõris valutab.Hääl käriseb ja kui laulukooris olin siis kadus hääl ära.Südamepekslemine ja liigeste probleemid, väsimus ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mõned Teie vaevustest viitaksid nagu kilpnäärme ületalitlusele (südamepekslemine, higistamine) ja mõned nagu alatalitlusele (normist kõrgem kolesterool, kärisev hääl). Tavaliselt on sellistel ...

Loe edasi

kolesterool

Tere lp. dr. Ambos
Olen poolteist aastat ravinud kilpnäärme ületalitlust ja septembri lõpul sain teist korda radiojoodi. Paar päeva tagasi Medicomi terviseuuringutel selgus, et kolesteroolitase ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesterooli tase ei ole otseses seoses kilpnäärme talitlusega. Siiski võib ületalitlus soodustada kolesteroolitaseme langust, alatalitlus selle tõusu. On võimalik, et peale korduvat radiojoodravi ...

Loe edasi

kas algav suhkruhaigus?

Tere,
kevadel mõõdeti mul veresuhkrut - see oli 6,4. 2 kuud pidasin dieeti kuna ka kolesterool oli kõrge (7,3) ja tulemuseks oli veresuhkur 5,0 ja kolesterool 5,2. Nüüd 4 kuud hiljem veresuhkur jälle ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Süsivesikute ainevahetuse häired ja kõrge kolesterool ei ole kahjuks asjad, mida saaks välja ravida. Tõenäoliselt vajate glükoosikoormustesti, et selgitada, kas põete suhkurtõbe või on tegemist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: