Tarvitan L- Thyroxin Berlin-chemie 50 mikrogrammi tablette 2 tk hommikul enne sööki, kuna kolesterool oli kõrge, kirjutas perearst Atorvastatin Teva 10 mg soovitusega 1 tablett õhtul. Kas sobib nii võtta? 07.08.19 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Kas sobib võtta L- Thyroxin Berlin Chemie 50 mg 2 tabletti hommikul ja Atorvastatin Teva 10 mg 1 tablett õhtul. Kilpnäärmerohtu tarvitan rohkem kui aasta , kuna vereproovist selgus kõrge kolesterool ( 7,2), siis perearst kirjutas teise rohu välja.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Jah, ongi asjakohane võtta L-türoksiini hommikul enne sööki ja atorvastatiini õhtul peale sööki.
Atorvastatiin ei mõjuta Teie kilpnääret mingil moel ja ka olulisi koostoimeid L-türoksiiniga sel ravimil ei ole.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Veresuhkur

Minul veresuhkur pisut kõrgevõitu.Viimane 3 kuu suhkrusisaldus oli 6,9.Nüüd hoian toiduga ja praegu on mõõtmisel suhkrunäit olnud enne sööki alla 6
Täna hommikul 2,5 tundi peale sööki oli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Glükohemoglobiin 6,9% on päris hea näitaja ja ka Teie poolt mõõdetud veresuhkru väärtused on ilusad. Võite jätkata metformiini esialgu samas annuses. Kui tulevikus veresuhkur tõuseb, võib perearst ...

Loe edasi

raseduse soov ja kilpnääre haige.

Tere.
Mul selline mure, et ma olen juba ammu soovinud pere luua aga pole õnnestunud.Olen jäänud küll mitu korda rasedaks aga katkeb kolme kuu pealt ise ära või on emakavälised.Mul on ka tehtud kahel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
See, mida Te teha saate, on hoolitseda, et kilpnäärmehormoonid oleksid korras s.t. L-türoksiini tuleb võtta regulaarselt ja teha 6-kuulise intervalliga kontrollanalüüse. Lisaks tuleb hoida ...

Loe edasi

Ravimid kilpnäärme alatalitluse raviks

Kuu aega tagasi avastati mul kilpnäärme alatalitlus. TSH näit oli 5,6. Arst kirjutas välja L-Thyroxin Berlin-Chemie 50 mikrogrammi tabletid. Kuna kurtsin ka väsimust, sisemist põhjusteta ärevustunnet õhtupoolikuti, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Divigeli riskide suhtes soovitan konslteerida selle määranud günekoloogiga. Kui arst selle Teile ordineeris, siis Teil tõenäoliselt hormoonasendusravile vastunäidustused puuduvad.
L-türoksiini ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ja iiveldus

Tere.
Võtan alates 2014.a veebruarist 50 mikrogrammi L-Thyroxini päevas. Olen nüüd viimasel ajal tähele pannud, et mul on kuskil paari kuu tagant süda paha. Tavaliselt mind painab paaripäevane iiveldus, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
L-türoksiin seedekulglat ei ärrita ja iiveldust ei põhjusta. Maksimaalse biosaadavuse kindlustamiseks soovitatakse seda ravimit võtta hommikul pool tundi enne sööki. Enamust teisi ravimeid ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit ja ravi raseduse ajal

Tere dr Ambos

Olen 37-aastane ja hetkel 6.-ndat nädalat lapseootel (3. laps). Eelmisel nädalal selgus täiesti juhuslikult (palusin perearstil lihtsalt tervisekontrolliks analüüse teha ja nende ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kes ja kus küll kirjutab, et alati ja igal juhul suurendatakse L-türoksiini annust 50-lt mikrogrammilt 2 nädala möödudes 100 mcg-le?! Võib-olla sel juhul, kui TSH on 50 mIU/l tehakse nii, ...

Loe edasi

TSH 150

Minu TSH oli 150. Pean sööma kaks kuud L-Thyroxin Berlin-Chemie rohtu 1 tablett päevas. Eelnevalt lugedes pole ma kellegil märganud, et see number nii suur oli. Kas peaksin muretsema? Kas on mingeid asju, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt olite Teie ka eelmise kirja autor. Seega number 150 tähistab TSH (türeoteroopse hormooni) väärtust. Jah, see on tõepoolest kõrge ja viitab kilpnäärme alatalitlusele. Muretsema ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere. Minul on väga suur mure. Nimelt avastati hiljuti kilpnäärme alatalitlus. Läksin perearsti juurde, kuna tuli palju juukseid peast ja meeletu väsimus oli. Perearst tegi analüüsid ja kõik muu oli korras ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
No mida siin kosta!
Esiteks TSH 3,29 mIU/l on täiesti korras ega põhjusta mingil juhul hüpotüreoosi, mis võiks tekitada kõiki Teie kirjas esinevaid hirmsaid vaevusi. Pole ime, et L-türoksiin ...

Loe edasi

recuctil tabletid

Perearst kirjutas mulle välja recuctili tabletid. KMI on üle 40-ne. Aga infolehelt mis oli kaasas on kirjas, et teatud tervisehäiretega seda kasutada ei tohiks. Probleem on kõrgvererõhutõbi ja südamerütmihäired. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kindlasti on kõige ohutumaks kaalualandamise vahendiks dieet ja piisav füüsiline koormus. Soovitan seda Teilegi.
Reduktiili võiksite siiski proovida, kuna tehtud uuringutes on selgunud, ...

Loe edasi

väsimus ja nõrkus juba 2 kuud .

Olen kilpnäärme alatalitlusega elanud juba 17 aastat, raviks L-Thyroxin 100 mg. Aprillis oli TSH 11,3. Perearst määras doosi 125 mg. 7 augustil jäin haiguslehele tugeva nõrkusega, olin täiesti jõuetu. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei oska Teie kirja põhjal oletada, mis võiks olla nõrkuse ja jõuetuse põhjuseks. Olete olnud kilpnäärme alatalitluse tõttu asendusravil juba 17 aastat. K.a. aprillis korrigeeriti ...

Loe edasi

Alatalitluse ravi

Tere!
Olen 26 aastane naine ja 4 aastat tagasi avastati mul kilpnäärme alatalitlus. Endokrinoloogi soovitusel alustasin ravi L-Thyroxin 25 mikrogrammiga. Praeguseks on kogus juba 100 mikrogrammi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastan samas järjekorras:
1. Perekondliku eelsoodumusega ei ole mitte kilpnäärme alatalitlus, vaid seda põhjustanud krooniline autoimmuunne türeoidiit. Õnneks ei teki enamusel kroonilise ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: