Jätk kilpnäärme sõlme asjus 16.10.13 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tänud doktor, see vastus oli rahustav.
Koeproov võeti mul nii, et sonogrammi tegija oli ka kohal ja näitas õiget kohta ning doktor võttis koeproovi nö samal ajal...ent analüüs ei andnud tulemust...kirjas oli, et saadi piisav arv kudesid küll.
Esimene augusti sonogramm näitas et vasakpoolne sagar on normaalsuuruses:4 x 1 x 1.3 cm. See parempoolne on suuruses: 5.4 x 1.35 x 1.9 cm, seetõttu võeti koeproov.
Tänud veel kord vastamast

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kui proov võeti õigest kohast ja saadi ka piisav arv kudesid, siis ei saa ka proovi kuidagi nurjunuks lugeda. Kui proovis oli ainult normaalne kilpnäärmekude, on see viiteks, et pahaloomulise sõlmega tõenäoliselt tegemist ei ole (päris 100%-list garantiid ei anna siiski ka healoomuline koeproov). Seega arvan, et muretsemiseks suurt põhjust pole, 6-12 kuu möödudes võiks aga korduva ultraheliuuringu siiski teha.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme sõlmekesed

Tere!

Olen 36 aastane naine. Menstruatsioon on puudunud juba ca aasta. Naistearst suunas vereproovi (ka kilpnääre). Proovi vastus oli normis. Panin siiski aja endokrinoloogi juurde kes tegi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hormoonanalüüsid olid korras, siis ei ole sõlmed kilpnäärmes kindlasti menstruatsioonide lõppemise põhjuseks. Loodetavasti viiteid pahaloomulisusele punktsioonimaterjalis ei leidu ja Te ...

Loe edasi

kilpnäärme tsüstid

Kilpnäärme ultraheli uuringus avastas arst vasakus sagaras rõngakujulise moodustise, mida ümbritseb valkjas ring. Kas tegu võib olla vähi algusega?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa ma ultrahelipilti nägemata Teile vasatata. Tsüstid on tavaliselt healoomulised, sõlmede puhul annab vastuse punktsioonbiopsia matejali tsütoloogiline uuring. Seega, kui on tõesti ...

Loe edasi

Ületalitlus raseduse ajal jätk

Tänan Teid vastuse eest! Küsin veel,et Teie vanemaid vastuseid lugedes saan aru,et ületalitlust võib põhjustada ka radioloogilistel uuringutel kasutatav kontrastaine mis võib hiljem pärssida ka ravi toimet. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et september 2013 uuring siiski praegu kilpnäärme ületalitlust põhjustada ei saa - liiga palju aega on möödunud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärmesõlm ja halb hingeõhk

Kas terve päev püsiv halb hingeõhk võib olla seotud olemasoleva kilpnäärmesõlmega? Sõlmest võetud proov on olnud siiani negatiivne, aga järjest rohkem tunnen surumistunnet ka kurgust allpool rinnakus ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Halb hingeõhk ei saa küll kuidagi olla tingitud sõlmest kilpnäärmes. Selle traditsioonilised põhjused on katkised hambad, seedetraktihaigused, mandlite või ninakõrvalurgete mädapõletikud. Kilpnäärmesõlm ...

Loe edasi

Kilpnäärme sõlme operatsioon

Kas Eestis kasutatakse kilpnäärme sõlme operatsiooni ajal neuromonitooringu meetodit, et säästa häältepaelu?
Kolm aastat tagasi mul avastati kilpnäärme vasaku sagaras sõlm 6,5x4,1x3,2 cm, mis ulatub ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Eestis neuromonitooringut kilpnäärmelõikustel ei kasutata. Seda ei kasutata ka enamuses Lääne-Euroopa kliinikutes, kuna häälepealu innerveeriva närvi vigastus lõikuse käigus on harvaesinev ...

Loe edasi

mis mind võib ees oodata?

Kilpnäärme UH-uuring, Kilpnäärme struktuuris mitmed sõlmed, suurem(27\\22\\18mm? parema sagara kesk osas dorsaalselt - ebaühtlase struktuutiga, valdavas osas tõusnud ehhogeenuse, kajavaesema aladega, suhteliselt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teid ootab tõenäoliselt ees pikk ja ilus elu. Kilpnäärme talitlus on normi piires. Ravi Te tõenäoliselt ei vaja. Lisauuringutest võiks teha parema sagara sõlme punktsioonbiopsia, et täielikult ...

Loe edasi

kilpnääre

Tere.
Käisin täna oma perearsti juures.Ta katsus mu kilpnääret ja ütles,et seal võib olla üks sõlm.Olen nüüd väga mures kas see võib olla kilpnäärme vähk.Ultraheli aega praegu panna ei saanud kuna ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Seda, kas kilpnäärmes on sõlm või mitte, näitab tõepoolest ultraheliuuring. Vereproov selle kohta informatsiooni ei anna.
Arvan siiski, et muretsemiseks pole põhjust. Käige ära mandlioperatsioonil ...

Loe edasi

küsimus

Olen 59 aastane naine. Diagnoositi struma non toxica multinodularis. Sõlm paremas sagaras mõõtmetega 26 korda 15 mm, kilpnäärme ehhogeensus madalam, struktuur ebaühtlane. Arst soovitas sõlme operatiivset ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Sõlm paremas sagaras ei ole kuigi suur. Kui kahtlust pahaloomulisusele ei ole, ei kiirustaks ma lõikama. Oluline on loomulikult ka kogu kilpnäärme maht ja patsiendi vaevused. Kui kilpnääre ...

Loe edasi

Kilpnäärme sõlm

Tere

Olen 37. aastane. Vererõhk on 150/90, pulss 115-120, kaaluprobleem (tõuseb).
Perearst saatis endokrinoloogi juurde. Tehti igasuguseid analüüse, mille tulemused saan kätte nädala ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärme sõlme mõõdud vastavad Teie poolt esitatutele, on sõlmeke päris suur ja vajab uurimist. Kuivõrd Te ravi vajate ja millist, otsustab juba endokrinoloog tehtud uuringute põhjal. ...

Loe edasi

Sõlm kilpnäärmes

Tere!
Kilpnäärme ultraheli uuringul leiti paremas sagaras umbes 2 cm ovaalne sõlm. Varem kilpnäärmest ultraheli tehtud ei ole. TSH näitajad normis - 1,79. Perearst ütleb, et kõik on korras ja endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega on ka Teie puhul kilpnäärmesõlm healoomuline nagu emal (sõlmede teke kilpnäärmes on seotud päriliku eelsoodumusega). Siiski tuleks üks kord teha punktsioon ka Teil ning võtta ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: