Kilpnäärme ületalitlus 22.10.11 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Ligi kuu aega tagasi ühel hommikul ärgates ja peeglisse vaadates avastasin, et miski on korrast ära. Kael tundus nii visuaalsel vaatlusel kui ka katsudes ühelt poolt paistes olevat.
Kahtlustasin kohe kilpnääret ja perearstki suunas mind otsekohe endokrinoloogi juurde.

Endokrinoloogi juures tehtud uuringute tulemusel selgus, et mu kilpnäärme struktuur on sõlmeline. Paremas sagaras mitmeid hüpo kuni anehhogeenseid laatunud sõlmi, vasemas sagaras tsüst ja hüpoehhogeenne sõlm. Kõikides sõlmelistes muutustes verevool tagasihoidlik.
TSH 0,247
CT <0,59
Biopsia leid maliigsuse tunnusteta. Kerge türeotoksikoos kinnitub.

Arsti ettekirjutusel võtan nüüd iga päev 5mg tiamasooli (Thyrozol) päevas ja lähen edasistele uuringutele 3 kuu pärast.

Mida tähendavad leitud sõlmede kirjeldused ja on need edaspidi endast ohtu kujutavad?
Ka seoses tableti võtmisega on tekkinud ehk veidi lihtsameelne ja enesestmõistetav (kuid mulle siiski olulisena tunduv) küsimus. Kas ja kui oluline on seda võtta iga päev täpselt samal kellaajal? Kasutusjuhendis on kirjas vaid, et pärast hommikusööki või selle ajal. Kuna käin hetkel ka vahetustega tööl on väga raske sättida hommikust ärkamist iga nädal samale ajale. Kas pean siiski kinni pidama rohkem enda nö. sisemisest päevaplaanist või üldisest ajaarvamisest ja on see üleüldse oluline?


Teiseks. Pärast nädalast tabletivõtmist tekkis ühel õhtul ootamatult vasaku silma paistetus. Ehmatav oli, et see kujutas endast justkui otse silmamunale tekkivat limaklompi, mis oli ebameeldivalt tuntav ja ka nähtav.
Paistetus alanes ~15 minutiga ja hiljem on kõik korras olnud. Kas peaksin ka selle pärast muretsema või võis see olla vaid ravist tingitud ühekordne reaktsioon?

Kolmas mure seoses üleüldiste ettekirjutustega minu probleemi puhul.
Nimelt arsti sõnul võin muidu jätkata tavapärast elu, kuid pean hoiduma kuumast (saun). Kuna olen suhteliselt sportlik ja liikuva eluviisiga ning kohati kaldun ka ekstreemsustesse on tekkinud järgmised kahtlused. Kas spordi/füüsilise töö seisukohast peaksin samuti end esialgu tagasi hoidma? Kui pean hoiduma kuumast, siis kuidas on lood külmaga (tegemist enese karastamisega ja külmas vees ujumisega) ning kui kauaks üleüldse ka saunast loobuma?
Kas peaksin midagi muutma ka oma toitumises ning kas ületalitus võib olla seotud joogivee joodi sisaldusega (oleks vaja selles osas midagi ette võtta)?


Vabandan. Küsimusi sai lõpuks vist juba liiga palju, kuid teatavasti hirmul on suured silmad, nii minugi puhul, ja tõesti iga liigutus tekitab juba kahtlusi. Üritan mitte üle mõelda ja ikka positiivset ellusuhtumist hoida, kuid vastused mõnelegi küsimusele teeks kindlasti seda palju kergemaks.


Ette tänades

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Katsun vähemalt mõnele küsimusele vastata.
1. Hüpoehhogeensus tähendab koe suhteliselt suuremat vedelikusisaldust, anehhogeensus vedelikutihedust - seega tsüsti. Kui punktsioonil võetud materjalis vähirakke ei leidu, pole sõlmed tõenäoliselt pahaloomulised. Ka sõlmelisuse foonil tekkinud mõõdukas ületalitlus räägib pahaloomulisuse vastu - vähirakud enamasti kilpnäärmehormooni toota ei suuda.
2. Thyrozoli tuleks võtta enam-vähem ühel ja samal ajal s.t. hommikul. Paaritunnised kõikumised rolli ei mängi.
3. Silmaprobleem ei olnud seotud ei kilpnäärmehaiguse ega selle raviga.
4. Kuuma on mõtet vältida, kuna kilpnäärme ületalitlusega inimene võib hakata ennast kuumas saunas halvasti tundma - kuumus suurendab ületalitluse poolt südamele ja veresoonkonnale avaldatavat toimet - kiirendab südametegevust ja laiendab veresooni. Külma karta pole vaja, jahedas tunnevad ületalitlusega patsiendid end tavaliselt väga hästi.
5. Toitumises pole muutusi vaja teha, füüsilist koormust võite rakendada, kuni selle foonil ennast hästi tunnete.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Analüüsid, kilpnäärme, maksa, kolesterooli seos

Tere!

Juba pikemat aega tunnen ennast halvasti(käte värin, südame kloppimine,väsimus, lihaste valu jne), siis otsustasin anda vereproovi. Kuna aga arstide järjekorrad on pikad siis sooviksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus võib põhjustada tagasihoidlikku maksakahjustust, mis väljendub ka mõõdukas biokeemiliste näitajate tõusus. Kolesteroolile kilpnäärme ületalitlus olulist mõju ei avalda ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Kas kilpnäärme ületalitluse puhul tablettravi mõjub südamele ja kas seda võib võtta, kui olen põdenud varasemalt müokardiiti? Põen esmakordselt ületalitlust, kilpnääre pole suurenenud, aga analüüs näitas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus mõjub südamele kurnavalt, mitte selle raviks kasutatavad tabletid. Ületalitlus soodustab eelkõige südamerütmihäirete teket. Seega soovitan suhtuda ravisse täie tõsidusega.
Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Paar kuud tagasi tekkisid mul imelikud asjad nagu näiteks kaalu järsk tõus, pidev väsimus, närvilisus, silmade kuivus, juuksed hakkasid välja kukkuma. Kas see on võimalik, et kui ma olen 16, võib mul olla ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik on võimalik. Mitte küll väga tõenäoline, aga võimalik.
Kilpnäärme ületalitlus küll tavaliselt kaalutõusu ei põhjusta, pigem kaalulangust. Ka silmade kuivus pole ületalitlusele iseloomulik. ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Kas kilpnäärme ületalitlus võib olla pärilik? kuidas sellesse üldse haigestutakse? mida toob kaasa endaga kilpnäärme ületalitlus?kuidas seda ravitakse? kui vanalt võib sellesse haigestuda? kas näiteks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlust puudutavat peatükki tervishoiu käsiraamatust ma ümber kirjutama ei hakka. Vastan lühidalt:
1. Kilpnäärme ületalitlus ei ole nakkushaigus, mida on võimalik "endale ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Kas ravimit tiotil tuleb võtta enne või peale sööki?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peale sööki.
Tervitades,
Anu Ambos.

Loe edasi

laps

Tere,tohter!Kas kilpnäärme ületalitlus(toksiline)võib ohustada loote arengut ja kuidas?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavaliselt mitte, pigem on ületalitlus koormuseks rasedale. Ravivajaduse otsustab igal konkreetsel juhul endokrinoloog.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

rasedus

Tere! soovin teada,kas kilpnäärme ületalitlus kahjustab loote arengut ja millised võivad olla komplikatsioonid? ette tänades.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus enamasti loodet ei kahjusta. Pigem teeb see naisele raseduse kandmise raskemaks. Lootepoolsed komplikatsioonid on üliharvad ja mina pole oma 10-aastase endokrinoloogi ...

Loe edasi

paast ja kilpnäärme ületalitus

Tere! Palun öelge, kas paast (24 tundi) ja kilpnäärme ületalitus sobivad kokku?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Paastuda võib, kui kilpnäärme ületalitlus on raviga kontrolli all, välja ravitud või remissioonis (vaibefaasis).
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus ja epilepsia

Kuidas mõjutab hiljuti avastatud kilpnäärme ületalitlus epilepsiat? Ja vastupidi?

Ette tänades,

Maria

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Epilepsia kilpnäärme talitlust ei mõjuta. Pole aga välistatud, et ravimata ületalitlus ei võiks esile kutsuda epilepsiahoogu. Seega tuleb ületalitlus epileptikul korralikult ja võimalikult ...

Loe edasi

kolesterool

soovin teada, kas kilpnäärme ala- või ületalitlus võib tõsta kolesterooli taset?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesterooli taset võib tõsta kilpnäärme alatalitlus. Ületalitlusega patsientidel on kolesterool enamasti normi piires.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: