Anti-TPO, kolesterool 15.09.11 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Lasin teha perearstil vereanalüüsi ja tulemuseks oli kõrgem anti-TPO ja sain saatekirja endokrinoloogile. Kuna järjekord on pikk, palun,andke nõu minu analüüsi osas. Kas see on tõsine kilpnäärme probleem, kuidas peaksin sellesse suhtuma? Samuti, mida arvate kolesterooli tõusust? Kas need võivad olla kuidagi ka omavahel seotud?

TSH 1,422 (analüüsi norm 0,4-4)
FT4 14,53 (analüüsi norm 11,5-22,7)
Anti TPO 79,6 (analüüsi norm 1)
LDL 3,76 (norm<3)

Glükoos 5 (norm4,1-6,1)

Teid ette tänades ja parimate soovidega murelik patsient.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kolesterooli tõus ei ole kuidagi seotud anti-TPO tiitri tõusuga. Kui Teie kolesterool on normist kõrgem, hindab perearst Teil teiste südame-veresoonkonnahaiguste riskitegurite esinemist ja võttes arvesse ka Teie sugu ja vanust, määrab lähema 10 aasta südamesurma riski (selleks on olemas vastavad tabelid). Kui risk on kõrge (üle 5%), tuleks tarvitada kolesterooli langetavaid ravimeid. Kui risk on madalam, piisab tervislikust toitumisest ja liikumisest.
Anti-TPO tiitri tõus näitab, et Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit. Tegemist on päriliku eelsoodumusega seisundiga, mille puhul esineb tavalisest suurem risk kilpnäärme talitlushäirete (enamasti alatalitluse) tekkimiseks. Momendil on Teie hormoonanalüüsid korras ja mingit ravi Te ei vaja, kuid edaspidi tuleb kord aastas kindlasti kilpnäärmehormoone kontrollida.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Näidud

Tere, viibin välismaal ja käisin kontrollimas kilpnääret endokrinoloogi juures. Kas saate aidata lahti seletada, mis üks või teine näit täpsemalt tähendab. Üldse kuskilt infot ei leia ja nii hea oleks, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
AntiTG ja Anti TPO on kilpnäärmevastased antikehad, mille tiitri tõus on iseloomulik kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile (mis ongi kilpnäärme alatalitluse põhjus). TSH ja FT4 on kilpnäärme ...

Loe edasi

Kilpnäärme näitajad

Lasin perearstil teha üldvere analüüsi. Muud näitajad korras, aga ütles et kilpnäärme tulemused vajavad endokrinoloogilist nõustamist,ja suuna endokrinoloogi vastuvõtlule, kelle juurde sain aja alles dets. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik kilpnäärme hormoonanalüüsid on korras, seega talitleb Teie kilpnääre normaalselt ja ravi Te ei vaja.
Anti-TPO tiitri tõus viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. See on ...

Loe edasi

Ülekaal

Tere jälle. Sain siis nüüd ka testid tehtud, mitte perearsti poolt aga tema õde võttis selle teema käsile. Tegi vereanalüüsid ja nüüdseks ka sain teada, et kõik analüüsid on korras. Edasi aga ei osata ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere jälle!
Teie analüüsid on tõepoolest kõik korras (kaal ja KMI välja arvatud). Endokriinhaigus on välistatud. Tõenäoliselt on haiguse nimeks rasvtõbi s.t. haiglaslik rasvumine. Põhjusteks kombinatsioon ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Minul on tuvastatud kilpnäärme alatalitlus.
Viimase analüüsi tulemus oli
TSH 4,495
TPO 514,7
ALAT 51
LDL kolesterool 3,40
Triglütseriid 3,03
Glükohemoglobiin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on minimaalselt üle normi. Tegelikult tuleks asendusravi adekvaatsusest ülevaate saamiseks määrata ka FT4. Huvitav, kui kõrge oli TSH, kui perearst Teile L-türoksiini määras?
TPO ...

Loe edasi

Anti-TPO näidu tõus

Tere,
2008 panite mulle diagnoosi - krooniline autoimmuunne türeoidiit, hormoonid korras - eutüreoos, palpatoorselt kilpnääre I aste, difuusne, tihedam.
2010 mai on anti-TPO näit 335,9, TSH ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TPO tiitri tõus viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile, mida välja ravida pole kahjuks võimalik mingil moel. TPO tiitri tõus jääb Teid saatma kogu eluks ja pole erilist tähtsust ...

Loe edasi

S-anti TPO

Tere,

Vastavalt perearsti juures tehtud vereanalüüsi tulemusele jäi TSH etteantud normide piiresse aga S-anti TPO -kilpnäärme peroksüdaasi vastased antikehad - oli 173. Mida antud näitaja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Normist kõrgem TPO tiiter viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Korras hormoonanalüüs näitab, et hoolimata türeoidiidist töötab kilpnääre normaalselt ja ravi Te momendil ei vaja. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere,
Kas on võimalik öelda antud analüüside baasil L-türoksiini päevanormi
TSH 0,631 mU/L, Vaba T4 20,2 pmol/L, anti TPO Ab 101 kU/L.Olen 70 a.
naine kaaluga 79kg.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie hormoonanalüüsid on täiesti korras. Kui need on tehtud L-türoksiini foonil, on praegune annus adekvaatne ja võite sellega jätkata.
Tervitades,
...

Loe edasi

kilpnäärme probleem

58 aastane naine, kergelt ülekaaluline. Tehti põhjalik vereanalüüs - kõik näitajad ideaalses korras, sh üldkolesterool 5,0, HDL-kolesterool 1,59, LDL-kolesterool 3,14, glükoos 5,5. Mure kilpnäärme pärast, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemiseks ei ole põhjust. TSH taseme langus on mõõdukas ja FT4 normi piires. Soovitan kindlasti ära teha ka kilpnäärme ultraheliuuringu. Võimalik, et tegemist on sõlmelise struumaga ja ...

Loe edasi

väike kilpnääre

Tere, olen 32 aastane naine. Kilpnäärme maht 2 aastat tagasi oli 7,7 nüüd langenud veel ja on 4,4 ml ; S-anti-TPO on 0,75; kolesterool on 7 .Olen pidevalt väsinud. Kas nii pisike kilpnääre võib viidata ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme suurusel ei ole alumist normipiiri. Ka 3-5ml mahuga terve kilpnääre rahuldab normaalselt talitledes organismi vajadused. Kui hormoonanalüüs on korras, pole muretsemiseks põhjust. ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere, lugupeetud doktor.
Olen 66 aastane naine ja juba 1,5-2 kuud on mul väike palavik 37,3-37,6 o.
vereanalüüsid näisid korras olevat:
sete 12, hemoglobiin 149.
veresuhkur ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH tõus on minimaalne ja L-türoksiini tarvitamiseks mingit vajadust ei näe. Võib soovitada korrata TSH aasta möödudes ja määrata siis ka kilpnäärmevastased antikehad (TPO-AK), et välistada ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: