Kilpnäärme alatalitlus ja autoimmuunne türeoidiit 11.11.10 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Mul on autoimmuunne türeoidiit ja alatalitlus. Tekkis 3 aastat tagasi pärast sünnitust ja TSH oli siis 100. Olen sellest Teile korduvalt kirjutanud.
Mure selles, et TSH ja Vaba t4 ei saa normi.
Minu kogus oli 225 L-thyroxini ja
16.04.2010 seisuga oli TSH 1.74 ja vaba t4 16. Seega normis. Mingil ajal tekkis ületalitlus - TSH oli 0,104.
Endokrinoloog vähendas ravimikogust ja sellest tulenevalt võtsin 2 korda nädalas 225 ja muidu 200 l-thyroxini. Selle baasil näitajad seisuga 21.09.2010.a.- TSH 0,360 ja Vaba T4 18,7.
Endokrinoloog arvas, et selline raviskeem ei õigusta ja pidin võtma iga päev 200 l-thyroxini. 18.10.2010 seisuga olidki näitajad normis - TSH 0,505 ja Vaba t4 18,3.
Eile, 10.11.2010 tegin uued analüüsid ja tulemus selline TSH 0.077 ja Vaba t4 20,6 (ref. väärtus 10,4-19,1)
Mis ma nüüd tegema pean. Endokrinoloog ütleb, et käige aastas korra, aga kui ma ise oma raha eest neid analüüse ei teeks, oleks mul näitajad täitsa metsas.
Kas selline ületalitlus kahjustab mu tervist? Mis koguses ma pean rohtu võtma? Samas olen 32 ja soovin ka teist last, aga nende näitajatega pole see kuidagi võimalik.
Palun vastata võimalusel kiiresti, kuna lihtsalt ei jõua neid analüüse enam teha ja raha kulub ka.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Miks Te arvate, et Teie hormoonnäitajatega pole lapsesaamine võimalik? Hüpotüreoos on Teil pigem üle- kui alakompenseeritud ja lapsesaamisele pole selline olukord kuidagi takistuseks.
Suur enamus Teie kirjas ära toodud analüüsivastustest on täiesti korras ja soovitan jätkata L-türoksiini 200 mcg päevas. Uus hormoonanalüüs tehke 6 kuu möödudes või kui peaksite vahepeal rasestuma. Ravimit võtke korralikult iga päev. Kui tekib ravikatkestusi, mõjutab see hormoonanalüüsi tulemust veel 2-3 kuu jooksul ja võib eksitada. Kui peaksite kaalus oluliselt kaotama (10 või enam kg), võib Teie hormoonivajadus tõepoolest väheneda. Mõnevõrra võivad seda mõjutada ka kaasuvad haigused. Kui olete noor, terve ja kaal püsib, on vajadus üsna stabiilne ja väikestest kõikumistest analüüsides ei ole vaja end häirida lasta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnääre

Tere
Eelmise aasta analüüsi tulemuste põhjal pandi diagnoos autoimmuunne türeoidiit(analüüsid lisatud failina).Ja ravi ei määratud.Selle aasta analüüsid on samuti lisatud faili.Diagnoos sama(kerge ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus ega autoimmuunne türeoidiit mingeid dieete ei nõua ja toiduvalikuga kahjuks kilpnäärme talitlust mõjutada ei saa. Teie arst soovitas Teile dieeti eelkõige kehakaalu langetamiseks. ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit

Diagnoositi täna Autoimmuunne türeoidiit + E06.3. TSH väidetavalt normis, kuid aTPO üle 1300. Kilpnäärme struktuur ebaühtlane, sõlmi ja tsüste ei leitud. Parema sagara maht 5,7 ml ja vasema maht 6,7 ml. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunne türeoidiit ei ole haigus, vaid suurenenud talitlushäirete riski näitaja nagu kõrgenenud kolesterool ei ole haigus, vaid on suurenenud südameveresoonkonna haiguste riski näitaja. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus.

Hiljuti tehti vereproov, mis näitas, et on kilpnäärme alatalitlus. Kuna olen eelnevalt võtnud 2 aastat rasedusvastaseid pille, siis arvatakse, et asi on selles. Tahan kindluse mõttes siiski küsida, kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Minuteada ei põhjusta ei beebipillid ega mokatubakas kilpnäärme alatalitlust. Alatalitluse põhjuseks on enamasti krooniline autoimmuunne türeoidiit - päriliku eelsoodumusega kilpnäärme autoimmuunne ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus

Tere,

Kas on võimalik, et vanuril tuleb kilpnäärme alatalitlus iseenesest ja ta võib magada end koomasse. Teie vastust ootama jäädes...80 aastase vanuri tütar

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus kujuneb pika aja jooksul (kuude või aastate jooksul)tasapisi. Selle põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis võib aastakümneid kulgeda varjatult ja vaevustevabalt. ...

Loe edasi

Üleöö diagnoositud krooniline türeoidiit

Tere! Veretesti koosseisu juhuslikult perearsti algatusel lisatud kilpnäärme testist selgus, et TSH 25,3 mU/l annab põhjuse külastada endokrinoloogi. Mida ka tegin. Endokrinoloogi sõnul on tegemist kroonilise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Oluliselt tõusnud TSH väärtus (norm 0,4-4,0 mIU/l) viitab väljendunud kilpnäärme alatalitlusele, mille kõige tavalisem põhjus on krooniline autoimmuunne türeoidiit. Seega on Teie diagnoos ...

Loe edasi

pärilikkus

kas alatalitlus võib olla pärilik, ja mida peaks sel juhul jälgima

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlus on pärilik üliharvadel erandjuhtudel. Tavaliselt on päriliku eelsoodumusega krooniline autoimmuunne türeoidiit s.t. kilpnäärmehaigus, mis võib (kuid ei pruugi) alatalitlust ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere.Minul jäid ,,päevad,,tulemata ja pöördusin arsti poole,sest oleme proovinud rasestuda.Siis selgus,et mul on alatalitlus TSH 7,1 ja T4 11.Olen väga mures kas on vöimalik yldse lapsi saada.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on kergekujuline kilpnäärme alatalitlus, mille põhjuseks on tõenäoliselt autoimmuunne türeoidiit. Olulisi vaevusi selline tagasihoidlik alatalitlus ei põhjusta, kuid võib siiski mõjutada ...

Loe edasi

KILPNÄÄRME OPERATSIOON

Miks opereeritakse kilpnääre ära alles siis kui ta muutub pahaloomuliseks, põletikuline ja mittefunktsioneeriv kilpnääre on ju ka kasutu ja organismile isegi koormav (autoimmuunne türeodiit) ? Tänades!

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ükski organ pole seni, kuni ta talitleb normaalselt, organismis kasutu. Krooniline autoimmuunne türeoidiit ei koorma organismi kuidagi. Probleem tekib üksikutel patsientidel, kui kujuneb ...

Loe edasi

hüpotüreoos

Tere! 3 aastat tagasi,raseduse ajal avastati mul kilpnäärme alatalitlus. Võtan l-tyroxini 100 mg päevas.Küsimus: kas kilpnäärme alatalitlus on pärilik,mitmed mu lähisugulased põevad seda ja ka minu 17 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitluse kõige sagedasemaks põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis on tõepoolest päriliku eelsoodumusega haigus ja selle ärahoidmiseks midagi ette võtta kahjuks ...

Loe edasi

autoimmuunne türeoidiit

Lähen veebruaris endokrinoloogi konsultatsioonile, saatelehele märgitud autoimmuunne türeoidiit ja kalduvus hüpotüreoosile (FT3 ja FT4 korras, aga TG-Ak 438 IU/ml ning TPO-Ak väiksem kui 1000, TSH 4,340)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit iseenesest ei ole lastetuse põhjuseks. Rasestumist võib takistada kroonilise autoimmuunse türeoidiidi tõttu kujunenud kilpnäärme alatalitlus. Soovitan seekordse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: