Toksiline adenoom 11.05.10 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

töötervishoiu arsti külastades avastas ta kõrgenenud võrdhaardelised T-sakid EKG-s ja suunas edasi perearstile, kust siis edasi kardioloogi ja spordiarsti juurde (treenin regulaarselt). Kardiolooog võttis igaks juhuks ka kilpnäärme analüüsid ja tulemuseks oli TSH 0,028. Varasemalt on avastatud struuma, ent muid kaebusi pole olnud (lisasin vanade uuringute failid, uusi kahjuks elektroonselt ei ole). Nüüd on vahetevahel nii, et süda hakkab kiiresti lööma (vahel täiesti iseenesest) ning kuuma ka eriti ei talu, higistan väga kergesti. Aasta tagasi on anaeroobse treeningu ajal olnud kokkukukkumine ja sageli esineb tugev iiveldus anaeroobse treeningu järgselt venitusfaasides. Endokrinoloogi juures võetud täiendavatest analüüsidest mingeid kõrvalekaldeid ei leitud, ent sonograafia näitas endiselt sõlma, millel nüüd on lisandunud väga aktiivne verevarustus kilpnäärmes. Samuti läbisin stsintigraafia uuringu, tuvastamaks, kas tegu on nn kuuma sõlmega, ent see uuring näitas, et kogu kilpnääre on ühtlaselt aktiivne. Endokrinoloog pakkus välja radiojoodravi, millega ma esialgu ka nõustusin, kuid kodus netist uurides lõin kõhklema ja soovisin lihtsalt jälgimisele jääda (septembris tagasi), kuna mingeid erilisi vaevusi see olukord mulle ju ei põhjusta ja ei tahaks nii radikaalselt kohe tegutsema asuda. Samas tundub mulle, et kogumis on analüüside/uuringute tulemused teineteisele vasturääkivad (kas kogu kilpnääre väga intensiivse verevarustusega või nagu sonograafia näitas, ainult adenoom) Samuti pole ju ka muid muutusi, teiste hormoonide taseme tõusu ega muud tüüplilist, mis ületalitlusele võiks viidata. Sooviksin Teie arvamust, kas selline seisund vajab ilmtingimata radiojoodravi? Kas praktikas on ette tulnud ka iseeneslikku normaliseerumist analüüside puhul? Millised on riskid südamele ja kas sportida võib sama intensiivsusega edasi? (4-5x nädalas, sh 1 anaeroobne treening pulsiga 170-180). Lisaks on ka päikese ja solaariumiallergia viimase 1,5 aasta jooksul välja löönud (ravimitest tarvitan regulaarselt vaid glükokortikosteroide, Dermovate salv psoriaasi raviks), kas sellel võib olla ka seos kilpnäärmega?
Ette tänades...

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tegelikult ei ole Teie uuringute tulemustes midagi vastukäivat. Tegemist on autonoomsete sõlmedega hulgisõlmelise struumaga. Ületalitlus on esialgu tagasihoidlik ja episoodiline, mistõttu hormoonanalüüsidest on mõõdukalt langenud üksnes TSH. Aktiivne veresvarustus Teie kilpnäärmes on selline olnud kogu aeg, lihtsalt varem pole radioloogid seda niimoodi kirjeldanud.
Kilpnäärme talitluse normaliseerumine iseeneslikult on vähetõenäoline, pigem kaldub ületalitlus aja jooksul süvenema. Siiski on momendil hormonaalsed nihked tagasihoidlikud, olete noor ja terve. Seega võite olla ka jälgimisel, suureks ohuks minimaalne ületalitlus Teile ei ole. Kuumatalumatus, higistamine ja südamekloppimine on kilpnäärme ületalitlusele iseloomulikud vaevused. Kui lisandub füüsilise jõudluse ja koormustaluvuse langus, on aeg radiojoodravi uuesti kõne alla võtta.
Kilpnäärmehormoonide taset võivad mõjutada suukaudsed glükokortikoidid (salvide määrimine nahale ei mõjuta). Kui võtate glükokortikoide pikaajaliselt ja suuremas annuses, tuleb nende võimalik mõju endokrinoloogiga läbi arutada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hüpofüüsi adenoom

Tere,

Kompuutertomograafia ning vereanalüüside põhjal diagnoositi hüpofüüsi adenoom. (KT põhjal mõõtmetega ca 5x7 mm, prolaktiin kergelt eleveeritud). Olen käinud ühel konsultatsioonil - ootan ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on mikroadenoomiga (läbimõõt alla 10mm). Võite ohutult lennata ja ka massaaz pole vastu näidustatud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Neerupealise adenoom

Tere!
Sattusin EMO sse seoses soole verejooksuga, seal tehti kompuuteruuring ja selgus, et neerupealisel on adenoom 1,6cm. , keegi sellele rohkem tähelepanu ei pööranud.
Kas peaksin siiski ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kliiketendustõbi ja sooleprobleemid neerupealise adenoomiga ei seostu, kuid endokrinoloogile suunamine hormoonaktiivse tuumori välistamiseks oleks kõigiti asjakohane. Arvan, et perearstil pole ...

Loe edasi

Neerupealise adenoom (innomageenselt kontrasteeruv mass/tuumor)

Mitu aastat on olnud sette kiirenemine, aneemia, viimasel ajal eriti, tunnen pidevat väsimust, jõuetust, tehti kompuuteruuring ja sealt see adenoidi leid, kuna on põhjust väga pikalt otsitud ja siiani ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei saa päriselt aru, kas tegemist on neerupealise adenoomiga või adenoididega (mis asuvad tavaliselt ninaneelus). Kui tegemist on neerupealise adenoomiga, järgneb selle tuvastamisele kompuuteruuringul ...

Loe edasi

Neerupealise adenoom

Tere!
Seedimisprobleemide käes vaevlen juba paar aastat ( kõhukinnisus, raskustunne kesk- ja ülakõhus) ka vererõhk, eriti diastoolne ja pulss on kõrgenenud. Südamerütmihäired ning nõrkustunne sagedane. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan igaks juhuks endokrinoloogi poole pöörduda ja hormoonanalüüsid ära teha. Kui hormpoonid on korras s.t. neerupealise adenoom hormonaalset aktiivsust ei oma ja on suure tõenäosusega ...

Loe edasi

Tere!

Minul selline küsimus Teile, et mida tähendab anamneesis difuusne toksiline struuma. Ja kas sellist diagnoosi saab panna paljalt läbivaatuse käigus, ilma et oleks mingeid proove tehtud. Olen mures, kuna ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Väljend "anamneesis difuusne toksiline struuma" tähendab seda, et kunagi varem on Teil olnud kilpnäärme ületalitlusega kulgenud autoimmuunne kilpnäärmehaigus. See ei tähenda, et Teil oleks ...

Loe edasi

radioaktiivne jood

Tere!
Palun vastake,millistel näidustustel on vajalik radioaktiivse joodi kasutamine ja kas on võimalik teda asendada mingi ravimiga?

Lugupidamisega
Niina D.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Radiojoodravi kasutamise näidustuseks on retsidiveeruv (korduvalt ägenev) difuusne toksiline struuma, türeotoksiline adenoom või multinodulaarne toksiline struuma. Lähemaid selgitusi Teie ...

Loe edasi

ületalitlus

Tere
umbes aasta tagasi avastati et mul on kilpnäärme ületalitlus ,kilpnääre on sõlmiline .tarbin preaegu tiotiili .mure on selles et sooviksin rasestuda aga arst ei olnud sellega päri ,need rohud ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raseduse planeerimisega soovitan oodata, kuni haigus jõuab vaibefaasi ja hormoonid on püsinud korras mõnda aega ilma ravita. Raseduse ajal haigus tavaliselt uut ägenemist ei anna, küll on ...

Loe edasi

laps

Tere,tohter!Kas kilpnäärme ületalitlus(toksiline)võib ohustada loote arengut ja kuidas?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavaliselt mitte, pigem on ületalitlus koormuseks rasedale. Ravivajaduse otsustab igal konkreetsel juhul endokrinoloog.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

ületalitlus

tere,
varusin kannatlikkust ja lugesin kõik küsimused- vastused läbi ja sain palju, palju targemaks. Hiljuti dignoositi mul ületalitlus ja ka uuring leidis sõlmed. Minu raviarst, kes kahtlemata on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus on kilpnäärme talitlushäire tagajärg.
Kui ületalitluse põhjuseks on difuusne toksiline struuma, on tegemist autoimmuunse haigusega. Organismis tekivad kilpnääret ...

Loe edasi

difuusne toksiline struuma

tere!!!
mul oleks üks küsimus, mis üldse kujutab endast difuusne toksiline struuma. ma kahjuks ei leia sellekohta materjali ja teavet

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Difuusne toksiline struuma on autoimmuunne kilpnäärmehaigus, mis avaldub perioodilise kilpnäärme ületalitlusena. Ületalitluse ilmnemisel on tavaliselt vajalik kilpnäärme talitlust pidurdav ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: