Kas diabeet? 26.08.09 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!

Vabandan, et küsin siin korduvalt olnud küsimusele vastust, kuid küsimuse esitamise alus on teine. Nimelt, kui veres on antikehi, kas siis on oht (teise tüübi) diabeetile ja see on lähenemas? Või on mitmeid antikehatüüpe olemas? Ja nendest ainult üks viitab lähenevale diabeedile?

Palju tänu vastamise eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
2. tüüpi suhkurtõbi ei ole autoimmuunne haigus ja mingite antikehade tiitri tõus 2. tüüpi suhkurtõve riski ennustada ei saa.
Teine on lugu 1. tüüpi suhkurtõvega, mille puhul tõepoolest spetsiifiste antikehade tiiter võib olla kõrge juba enne haiguse ilmnemist. Rõhutan, et tegemist on just nimalt spetsiifiste kõhunäärme beetaraku osiste või ensüümide vastaste antikehadega.
Soovitan Teil täpsemalt järele uurida, millistest antikehadest Teie puhul räägitakse, mis koe või organi suhtes on Teie immuunsüsteem sensibiliseerunud ja millist ohtu antikehad ennustavad. Mõningatel juhtudel võib kõrge antikehade tiiter olla suhteliselt ohutu ja haigust mitteennudtav.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Piiripealne veresuhkur

Tere!

Hommikusest veeniverest veresuhkru näit oli piiripealne ja lasin teha glükohemoglobiini testi -tulemuseks 5,9

Kas on karta diabeeti ja kas trauma võib tõsta veresuhkurt-nimelt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Glükohemoglobiini väärtus on normi ülemisel piiril. Kui ka tavaline veresuhkur on olnud piiripealne, siis võib olukorda eeldiabeedina hinnata küll.
Trauma võib tõsta veresuhkrut vahetult ...

Loe edasi

Halb enesetunne peale IUI -d

Põen mage diabeeti.
Minul toimus reedel 12 juunil Pelgulinna Reproduktiivmeditsiini keskuses IUI. Seda 5 korda. Laupäeval 13 juuni hilisõhtul hakkas mul halb, väike iiveldus ja magada ei saa. Voodis ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Seost miniriniga siin otseslt olla ei tohiks, kuigi rasedatel võib minirini vajadus muutuda. Soovitan kasvõi perearsti juures määrata seerumi naatriumisisalduse ja osmolaalsuse, lisaks jälgida ...

Loe edasi

GTT tulemused

Tere!

Käisin glükoosi taluvuse testi (GTT) tegemas ning tulemused olid järgmised:
0h - 3,96
1h - 4,22
2h - 2,72

Test on tehtud raseduse ajal 16ndal nädalal. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Test on korras - diabeeti ei ole. Madala näidu pärast 2t peale glükoosikoormust muretsema ei pea, mingile haigusseisundile see ei viita.
Tervitades,
dr. ...

Loe edasi

gad 65 analüüs

Tere!
Olen nö jälgimisel kõrgenenud veresuhkru asjus.
5 aastat tagasi tehti gad 65 analüüs, mis toona andis positiivse tulemuse (väärtust kahjuks ei mäleta) aga mõned kuud tagasi tehtud analüüs ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, kahjuks pole AK-de analüüsi tulemused mõnikord reprodutseeritavad s.t. kordusanalüüsid võivad anda esialgsest erineva tulemuse. Pigem tähendab antikehade tiitri negatiivseks muutumine ...

Loe edasi

Veresuhkur ja Dialevel

Tere!
Minu mure on kõrgenenud veresuhkur! 2 aastat tagasi mõõtis arst veeniverest näidu 6,2. Püüdsin ise selle peale rohkem sporti teha ja ka süsivesikuid korraga vähem süüa. Aasta tagasi oli näit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkur on võrreldes normiga küll veidi tõusnud, kuid ei anna veel alust suhkurtõve diagnoosimiseks ega tablettravi alustamiseks. Diabeedi diagnoosimiseks peaks hommikune tühjakõhu ...

Loe edasi

Beebipillid ja diabeet

Tere.
Olen diabeetik ning tahaksin teada, kas rasestumisvastased pillid mõjutavad kuidagi diabeeti?

Aitäh.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei mõjuta. 1. tüüpi suhkruhaiged võivad neid kasutada samadel alustel tervetega.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kas diabeet?

Tere,

selline mure, et mind vaevab juba pikemat aega umbes aasta tohutu väsimus, tööl on raske laua taga istuda, pea käib ringi. Vahel aitab enesetunde parandamiseks väike tükike šokolaadi. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kirjas äratoodu põhjal ma küll Teil suhkurtõbe ei kahtlustaks. Olete veel väga noor inimene ja Teie vanuses on tõenäolisem 1. tüüpi diabeet. See tooks kaalutõusu asemel kaasa hoopis kaalulanguse. ...

Loe edasi

diabeedi ennetamine

Tere!
Tahaksin teada Teie arvamust, kas diabeeti on võimalik ennetada paljureklaamitud kaneelikapslite ja veregrupidieedi abil.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks mitte. See, mida 2. tüüpi suhkurtõve ennetamiseks teha saate, on hoida kehakaal normi piires (millist dieeti sealjuures kasutate, pole oluline) ja olla füüsiliselt võimalikult aktiivne.
Loe edasi

Tattoo

Tere,
sooviksin teha endale tatood seljale umbes 5x5 suurust, aga kuna põen diabeeti, siis tekitab see pisut kõhedust, et kas kõik ikka möödub probleemideta.
Viimane kolme kuu veresuhkru keskmise ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõepoolest võivad diabeetiku organismis nakkust põhjustada ka meie nahal tavapäraselt elavad mikroobid. Samuti levib nakkus suhkruhaige kehas ülikiiresti.
Seega soovitan tattood planeerides ...

Loe edasi

Kaalu langetamine

Tere!

Minu emal oli 5a tagasi infarkt, ta võtab rohtusid, et hoida diabeeti, kolesterooli ning vererõhku kontrolli all. Samas on tal ülekaalu u. 5-7 kilo.
Kas ta võib tegeleda Kaalujälgijate ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Loomulikult võib. Jõudu Teile ja emale!
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: