tsh paigast ära raseduse ajal 14.08.08 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Jaanuari lõpus sel aastal oli mul kilpnääre, kus see eemaldati 100%. Võtan türoksiini igapäevaselt 125mikrogrammi. Mõned nädalad tagasi avastasin et olen rase. Teades et peab jälgima hormooni eriti raseduse ajal hakkasin aega oma endokrinoloogile otsima. Kahjuks ta puhkusel ja nii sai perearstil vereanalüüs tehtud. Nüüd aga selgus et TSH pagiast ära, norm 0,4-4,0 mul 10,9, fT4 oli paigas, lubatud 10,3-24,5 mul 14,8. Soovitas pidada nõu endokrinoloogiga ja hetkel mitte rohu kogust muuta.

Kuna aga oma arst tuleb alles kuu lõpus puhkuselt välja siis ei saa varem uurida kuidas seis tegelikult on. Kardan just et lapsele ei mõjuks halvasti TSH mitte normis olemine. Kas võib mõjuda? Ja kuidas? Rasedust 8 nädalat, et just selline oluline aju ja närvide arenemise aeg.

Tänud ette vastuse eest!

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
L-türoksiini annust võiks suurendada 150 mikrogrammile päevas juba enne endokrinoloogi vastuvõtule minekut. Võimalik, et raseduse edenedes võib annus veelgi suureneda. Paanikaks pole siiski põhjust, loote arengut selline minimaalne hormoonivaegus ei tohiks mõjutada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

L-thyroxini annus raseduse ajal

Tere. Olen 12. nädalat rase. Mul on kilpnäärme alatalitlus. Enne rasedust võtsin 100 mg L-thyroxini ja TSH oli 31. juuli 1,73. Raseduse 6 nädalal 9.10 mõõtsin TSH. See oli 4,963. Arst tõstis mu doosi 125mg.-le. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
FT4 on praegu korras. L-türoksiini annus võib hetkel samaks jääda.
Korduv kontroll 1-2 kuu möödudes.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

TSH näit raseduse ajal

Tere, võtan iga päev 100 mg L-Thyroxini ja TSH on olnud normis. 23.mai oli TSH 1,105 ning viimanti 31. juuli oli TSH 1, 73. Nüüd 26. sept. oli mul rasedustest positiivne. Viimased päevad algasid 29.08. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH-d võiks kontrollida kohe, kui lähete ennat rasedusega arvele võtma. Tavaliselt soovitatakse L-türoksiini annust 25 mcg võrra suurendada kohe raseduse algusest peale. Kui analüüsid on korras, ...

Loe edasi

Kilpnääre ja IVF

Tere,
Plaanis on IVF ja esmased analüüsid näitasid kilpnäärme kohta TSH-1,85 fT4-9,96 TPO-290. Ma saan aru, et TSH on normi piires aga teised näitajat paigast ära? Millega võib tegemist olla ja kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõrge TPO (kilpnäärme vastaste antikehade tiiter) viitab kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Niikaua kui hormoonid on korras, türeoidiit iseenesest viljakust ei mõjuta. Türeoidiidiga ...

Loe edasi

Muutused kilpnäärmehormoonides raseduse ajal

Tere.

10 aastat tagasi opereeritud pool kilpnäärmest, multinodulaarne healoomuline kasvaja. Mingit ravi pole kunagi saanud, peale op-i analüüsid on olnud korras, TSH 1 ringis.

Rasedust ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastused oleksid järgmised:
1. Selline kõikumine on raseduse ajal normaalne, Teile ega lapsele see mingit halba mõju ei oma. Mingit ravi Te ei vaja.
2. Multivitamiinid joodiga ei ...

Loe edasi

Rasedus ja kilpnääre

Tere.

Minu lugu algab möödunud sügisest, kui tekkis kilpnäärme põletik, siis talvel TSH oli 4, (ma täpselt ei mäleta) ja arst määras ravi-L Thyroxini, kuid ma ei hakanud neid tablete võtma. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tõenäoliselt on Teil krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis ei tekkinud möödunud sügisel, vaid tõenäoliselt suguküpsuse saabudes. Noore fertiilses eas naise TSH väärtus kroonilise autoimmuunse ...

Loe edasi

L-Türoksiin ja imetamine

tere. Kuna rasestumisega oli raskusi, tehti mulle sügisel vereproov ja TSH oli 2,75 mU/l. Rasestusin siiski ilma igasuguse kilpnäärme ravita ja endokrinoloog määras raseduse ajaks L-türoksiini 50 mikrogrammi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Arvan, et kõik on korras ja ravimi ärajätmisega ei teinud Te kahju ei endale ega lapsele. Nagu juba isegi teate, annab lõpliku vastuse vereproov. Käige kindlasti kontrollil, sest mõnikord ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitus

Tere,
Sooviksin teada kas kilpnäärme analüüsi tulemused TSH 0,013 ja FT4 34,4 on väga paigast ära? Kas niisuguste näitajatega vajaksin tablettravi?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, on paigast ära küll. Tegemist on kilpnäärme ületalitlusega, mille põhjus tuleb selgitada ja mida on vaja ka ravida.
Tervitades,
...

Loe edasi

analüüsi vastused

tere

perearst tegi kilpnäärme vereproovi ja tulemused on: TSH: 2,63 T4: 80,9 T3: 1,19 Saatis konsultatsioonile ja muud midagi ei seletanud. kas näitajad väga paigast ära ? NB. isa on mul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Näitajad on täiesti korras. Suhkurtõve ja kilpnäärmehaiguste vahel seos puudub.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme alatalitlus

Tere!

Olen oma kilpnäärme alatalitlusega tegelenud 17 aastaselt peale. Praegu olen 29 a. Enam-vähem aasta paari jooksul olen käinud analüüse tegemas ja on asjad normis olnud. Nüüd minu günekoloog ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Anti-TPO pärast ärge muretsege. Selle kõrge tiiter näitab üksnes, et Teie alatalitluse põhjuseks on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mida teate tõenäoliselt juba varasemast. Anti-TPO tiiter ...

Loe edasi

Millega võiks tegu olla?

Olen 23. aastane naine. Sünnitasin 1,1 aastat tagasi ja peale seda olen ülierutuv, pabisatan tühiste asjade pärast, käed värisevad. Kosmeetiku juures käies, ütles ta, et tema meelest on mul kilpnääre suurenenud. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui TSH oli tõepoolest korrast ära, pole see küll kuidagi normaalne. Ka peale sünnitust peab TSH olema korras nagu raseduse ajal ja igal muul ajalgi. Nii et Teil tuleb perearsti juures täpsustada, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: