Raseduse algus ja kilpnäärmenäidud 22.02.21 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Hetkel olen rase umbes 5 nädalat. Rasestumine toimus kunstliku viljastamise teel. Küll aga on minu kilpnäärme näidud vist kergelt paigast ära.

19.02 tehtud kilpnäärme testi vastused
- TSH 3.97 mIU/l (ref 0.40-4.00)
- fT4 10.42 pmol/l (ref 11.5-22.7)
- TPO IgG <28 kU/l (ref <60)

Kuidas peaksin edasi toimima? Kas kiiresti arstile või teen mingi aja pärast uued analüüsid? Analüüse ma saan iseenesest ilma arstile minemata ka ise lasta teha.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Hetkel kilpnäärme hormoonanalüüsides midagi katastroofilist ei ole, kuigi raseduse korral võiks TSH olla veidi madalam ja FT4 veidi kõrgem. Kuna rasedus on esile kutsutud kunstliku viljastamise teel, seega pole see tavarasedus ja katkemise risk on tavapärasest suurem, soovitan nõu pidada eelkõige oma günekoloogiga. Mina siiski annaksin Teile juust eespool mainitut arvestades väikeses annuses L-türoksiini (50 mcg) - kahju see kindlasti ei tee.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

TSH ja raseduse algus (kilpnäärme alatalitlus)

Tervist!

Pöördun Teie poole, sest kahjuks on minu endokrinoloog hetkel puhkusel ja seetõttu ei õnnestu temalt hetkel (kuu lõpuni) abi saada.

Olen praegu 8. nädalat rase, praegu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raseduse korral soovitataksegi L-türoksiini annust suurendada koheselt 25 mcg võrra, seega oleks Teie puhul sobiv annus 100 mcg päevas. L-türoksiin loodet ei kahjusta, kahjustab ravimata alatalitlus. ...

Loe edasi

kilpnääre ja rasedus

Tere!Olen esimest kuud rase,kui hiljuti avastati,et mu kilpnäärmenäidud pole korras.Arstile saan alles aprillis.Kas see pigistustunne mu kõris võib mõjutada mu raseduse kulgu?Lugesin,et see võib viia raseduse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Pigistustunne kõris ei saa küll kuidagi raseduse kulgu mõjutada. Kilpnäärme mahuline suurenemine ja sõlmelised muutused on on selles mõttes ohutud.
Hoopis teine asi on kilpnäärme talitlus, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: