ravivajadus? 28.02.08 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
72 a naine (ülekaaluline, kõrge vererõhk - monopriiltabl., liigesehädad, neerukivioht, luuhõrenemine jm) kurtis suurt unevajadust ka päeval. Saadeti endokrinoloogile, sest vereproovis TSH 7, t, Ft 4-11,4. Sonograafia: kilpn. norm.asetusega, mõõduk. suurenenud, ehhogeensus tugevalt langenud, struktuur üleni pseudosõlmeline (leid sobib autoimm-le kilpn.haigusele). Paremas sagaras 7x7mm ja vasemas 9x9mm hüperehhog. sõlm, mille kontuur ebaterav - punkteeritud.
TSH 6,89 (0,4-4,0) mIU/l
TPO Ak >1000 (

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tegemist on kroonilise autoimmuunse türeoidiidiga. Arvestades patsiendi vanust ja terviseprobleeme, pole asendusravi L-türoksiiniga praegu vajalik. Kui unisus väga vaevab, võib proovida 50 mcg päevas. Unisuse põhjuseks võib olla ka näiteks uneapnoe (ülekaal). Kilpnäärme ultrahelileid on ootuspärane.
Edaspidi vajalik kontroll endokrinoloogil 1 kord aastas.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnääre

Tere! Viimased kuud on mind vaevanud nö. poomistunne ja kurgus oleks nagu midagi. Vahel tekivad hingamisraskused ja lausa okserefleks. Minu kosmeetik soovitas mul pöörduda endokrinoloogi vastuvõtule, kuna ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH on normi ülemisel, FT4 alumisel piiril. Vistrikud lõual ei ole kindlasti seotud kilpnäärmega, kuid päriliku autoimmuunse kilpnäärmepõletiku suhtes võiks Teid uurida küll (sellele on iseloomulik ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Varem (eelmisel aastal) on TSH olnud korras, aga nüüd näitas ületalitlust. Selle tarvis pidin võtma Thyrozoli tablette, aga neist tekkis äge nahareaktsioon. Kas Thyrozolile on olemas alternatiivseid ravimeid, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH 0,16 mIU/l on tegelikult samuti normipärane. Sellise näitaja puhul ei saa rääkida ületalitlusest ja ka ravivajadust siin pole. Kliiniliselt oluline ületalitlus, mis vajab ravi, esineb siis, ...

Loe edasi

Kilpnäärme põletik

Tere taas,

Unustasin ise olla täpsem oma kaebuses. Tegemist on alatalitusega, mingid asjad olid seal korrast ära, krooniline põletik vms see kindlasti polnud. Mind lihtsalt häirib väga see, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei Teid konkreetselt nõustada, oleks vaja teada täpselt Teie hormoonanalüüside vastuseid. Kui saaksite need mulle edastada, oleks ka vastus ravivajaduse kohta konkreetne.
Tervitades,
Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus?

Kilpnääre oli mul haige 5 aastat tagasi, siis oli kilpnäärme ületalitlus. Rohtusid sõin 1,5 aastat, peale selle käisin iga aastal kontrollis. Tänavu aasta kontrollis selgus, et näitajad on langenud alatalitluseni. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie kirjas ära toodud hormoonanalüüside tulemuste alusel Teil küll alatalitlust diagnoosida ei saa. FT4 on küll veidi alla normi, kuid TSH täiesti korras. Pigem on tegemist normtalitlusega ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere!

Sain täna oma vereproovi vastuse ja sellest selgus, et kilpnäärmega on midagi natuke nihu. Nimelt S-vaba T4 väärtus on 21,16 pmol/l, kuigi norm on kuni 19,1. Mul hakkab süda väiksemagi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie poolt esitatud andmete alusel ei pea kilpnäärme ületalitlust kuigi tõenäoliseks. FT4 minimaalne tõus, kui kõik teised hormoonanalüüsid korras olid, ei tähenda veel ületalitlust ega ravivajadust. ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus?

Tere.
Mure selline: minu analüüside näit oli selline TSH 75 mU/l ja FT4 5.16 pmol/l. Kas tegu on alatalitlusega või millegi hullemag? Need vist ületavad igasuguse norm. piirid. Mind paneb see väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist on kilpnäärme alatalitlusega, mis tõenäoliselt on põhjustatud kroonilise autoimmuunse türeoidiidi poolt. Tõenäoliselt hakkate saama asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga (L-türoksiin). ...

Loe edasi

laps

Tere,tohter!Kas kilpnäärme ületalitlus(toksiline)võib ohustada loote arengut ja kuidas?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavaliselt mitte, pigem on ületalitlus koormuseks rasedale. Ravivajaduse otsustab igal konkreetsel juhul endokrinoloog.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

Kas muretsemiseks on põhjust?

Mida tähendab Difuusne kilpnäärme suurenemine? Vereanalüüs oli TSH 4,06 ja FT414,9pmol/l. Perearst soovitas pöörduda endokrinoloogi poole ja mul on juba lapseeas olnud kilpnäärme probleeme ( siis diagnoositi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Difuusne kilpnäärme suurenemine tähendab ühtlast suurenemist ilma sõlmeliste muutusteta. 4mm-ne tsüst ei oma mingit kliinilist tähendust ja selle võib jätta arvestamata (sellised "minitsüstid" ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: