autoimmuunne kilpnäärme alatalitlus 29.10.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere, olen naine, 41. Kohaliku endokrinoloogi poolt diagnoositud eelnimetatud tõbi. L-tyroksiini praegu võtan 125 mg/päevas. Ths 5,8; antikehad 234. Küsimus selline - kohalik arst ignoreerib antikehade nii suurt määra - väites, et sellega ei olegi võimalik midagi ette võtta - kui, siis ainult iboprofeeni kuur 4*400 mg päevas. Olen paar korda üritanud, kuid juba paari päevaga hakkab kõht valutama. Antikehad on viimasel 4 aastal kõikunudki 220 ja 600 vahel. Kõris pidevalt poob - käisin omaalgatuslikult ultrahelis - selgus, et isthmus on suurenenud/laienenud ja ultraheliarst ütles, et seda tulebja saab ravida. Kui käin korralist vereproovi tegemas, märgin ise ära antikehade näitaja- arst väidab, et siin polegi mingit muud ravi kui tõsta l-tyroksiini hulka ja küll ise üle läheb. Ei lähe, olen väsinud ja kurnatud ja meeleheitelgi. Viimase 3 aastaga võtnud juurde 10 kilo.Kas tõesti ei ole võimalik midagi ette võtta - ma ju nii noor alles!
Vastuse eest ette tänades
lootusetu optimist siiski veel.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie arstil on õigus - kilpnäärmevastaste antikehade tiiter jääb Teil normist kõrgemaks kogu eluks ja seda ei ole võimalik mõjutada ühegi olemasoleva vahendiga. Ka ibuprofeeni ei ole vaja võtta - kõrvaltoimeid tundsite omal nahal ja kasu ei ole sellest vähematki. Seega ei ole mõtet ka antikehade tiitrit mõõta. Kas väärtus on 200 või 600, ei oma Teie tervisliku seisundi ega alatalitluse kompensatsiooni seisukohast mingit tähtsust. Antikehade tiitril on tähendust üksnes diagnoosimise kontekstis, kuna see näitab ära alatalitluse põhjuse - krooniline autoimmuunne türeoidiit. Antikehad on kilpnäärmespetsiifilised, ega kahjusta ühtegi teist organit.
Poomistunne on tingitud kilpnäärmekoe tihkestumisest kroonilise türeoidiidi tagajärjel ja ka sellega ei ole võimalik midagi ette võtta. Kui kilpnääre on mahuliselt väga suur, on näidustatud operatiivne eemaldamine.
Kilpnäärme alatalitluse monitooringul on oluline kilpnäärmehormoonide tase - see peab korras olema. Teie TSH on normist veidi kõrgem ja seetõttu oleks mõistlik määrata ka FT4, et kompensatsioonist paremat ülevaadet saada. Võimalik, et L-türoksiini annust on vaja veidi suurendada.
Kokkuvõttes ei näe meeleheiteks mingit põhjust. Tegemist ei ole invaliidistava või elupäevi lühendava tõvega. Adekvaatse asendusravi foonil võite elada kõigiti täisväärtuslikku elu. Viimase 3 aastaga juurde tulnud kilodestki on tervisliku toitumise ja liikumise abil täiesti võimalik vabaneda.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: