Tsükklihäired ja kaalu tõus 18.07.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Olen 23a tütarlaps ning ootan hetkel pikas järjekorras et saada Teie eriala arsti vastuvõtule. Enne aga sooviksin ma kuulda Teie arvamust minuga toimuvale. Samas ka võimalikke põhjuseid jaravi.
Ehk siis Otsast alustades - 6a tagasi hakkasin tarvitama pille - mille tulemusel tõusis kaal 20 kg ehk siis kaalusin (168cm 80kg) tarvitasin neid 4 aastat ja siis lõpetason. Lõpetades taastus tsükkel ilusti ilma muredeta ja kaal langes aastaga normi 58kg peale ilma igasugu dieedita.
Nüüd siis (jaan.2007) - tekkis M.tsükkli häire (kuu jäi vahele) millepeale määras naistearst ´´tsükklilõpu hormoonid´´- 10 päeva. Esimese viie päevaga olin paistes nagu veepall-ning kaalule lisandus 4 kg . See oli nagu sokk. Lõpetasin tabletid ja ilmnes menses,kuid kilod jäid lukku. Pärast seda oli 1-x menses normaalse minutsükklit mööda, kuid nüüdseks on see vahele jäänud juba 4 kuud. Need neli kilo on ka sellised mis ei allu mitte millelegi. Hetkel olen 2 kuud olnud Kaalujälgija et toitumist korrigeerida ning ka see ei ole aidanud mitte kuidagi.
Ehk siis mure on selles et tahaks ka järeltuliaid varst. Seetõttu kirjutas günekoloog saatekirja endokrünoloogi juurde et määrarata koostöös ravi.
Veretest oli korras olnid arsti sõnul(Luteiniseeriv hormoon LH - 4.38 mIU/ml;Prolaktiin 9.70 ng/ml;Follitropiin(FSH) 7.00 mU/ml).
Mida ma sooviksin oleks - saada jagu nii nendest 4kg ja samuti ka tsükkel korda et siis järeltulijale mõtlema hakata.
Kuna arsti ooteajad on pikad siis küsin mida ma ise saaksin hetkel veel peale tervisliku toitumise teha ning - milline ravi sellisel puhul üldse määratakse (hormoonide tasakaalu tagasii viimiseks).
Olen väga tänulik kui leiaksite aega vastata.
Ette tänades ning vastust lootma jäädes.
Ristik

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõigepealt rahu, ainult rahu! Olete noor, on ilus suvi. Toituge tervislikult, tehke sporti, reisige, tundke mõnu elust ja armastusest! Mured liigse 4kg ja tsüklihäirete pärast jätke sügisesse, kui saate ka arsti jutule ja rohkem infot oma tervisliku seisukorra kohta.
Tsüklihäireid esneb aeg-ajalt igal naisel ja 4kg kaalutõusu seoses gestageenraviga tuleb ka ette. Igaks juhuks võiks siiski veelkord günekoloogiga oma nüüd juba 4-kuulist tsüklipausi arutada. Hormoonidest on Teil LH ja FSH normi piirides (tegelikult sõltuvad normid siin suures osas tsükli faasist), prolaktiini tõenäoliselt samuti (meie haigla laboris on küll teised normid). Endokrinoloogi juures tuleks kindlasti ära käia ja võimalikud kaasuvad endokriinhaigused välistada, seda enam, et plaanis on järeltulijate soetamine.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kehakaalu tõus

Probleem on kiire kehakaalu tõusuga. Viimase aasta jooksul on kaal tõusnud 54 kg-lt 71 kg-le, sellest viimase 3-4 kuu jooksul on lisandunud 10 kg. Perearst on teinud vereproovid, millest pole näha peale ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ega palju nuputada olegi - kaalutõusu põhjuseks on füüsilise koormuse vähenemine. Kui kõndimine on mõnel päeval valu tõttu võimatu ja 56-aastane inimene jääb tubaseks, on kaalutõus vältimatu. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Paar kuud tagasi tekkisid mul imelikud asjad nagu näiteks kaalu järsk tõus, pidev väsimus, närvilisus, silmade kuivus, juuksed hakkasid välja kukkuma. Kas see on võimalik, et kui ma olen 16, võib mul olla ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik on võimalik. Mitte küll väga tõenäoline, aga võimalik.
Kilpnäärme ületalitlus küll tavaliselt kaalutõusu ei põhjusta, pigem kaalulangust. Ka silmade kuivus pole ületalitlusele iseloomulik. ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere.
Perearsti juures tehtud vereanalüüsi tulemus on TSH 6,77. Mida see täpsemalt tähendab? Kas sellega võib seostada mõningast kaalu suurenemist, naha ja suu kuivust, küünte murdumist, südame kloppimist, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
TSH minimaalne tõus nõuab täpsustavaid uuringuid. Sageli viitab see kroonilisele autoimmuunsele türeoidiidile. Mingeid vaevusi sellega siiski seostada ei saa ja ravi Te tõenäoliselt ei vaja. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: