Hüpotüreoos 02.05.07 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Olen 44-aastane naine ja aastaid tagasi diagnoositi mul krooniline türeoidiit , paar aastat sain ravi , edasi käisin vaid kontrollis ja kõik oli korras . Sel kevadel selgus analüüsist , et TSH on 4,11 mlU/P , diagnoosiks hüpotüreoos ja raviks sain 25mg L-Thyroxini . Kuna olen viimastel aastatel vaatamata pidevale tegelemisele tervisespordiga ja söömise jälgimisele olnud väga hädas oma kehakaaluga ( olen 170 cm pikk , kaalusin varem 65-70 kilo , nüüd aga 90 ), siis kirjutas arst mulle enne diagnoosi teadasaamist toeks Reductili . Kas nüüd need kaks ravimit - Reductil ja L-Tyroxin - sobivad kokku ja võin Reductili edasi tarvitada lootuses mõnedki kilod alla võtta ? Kas üldse selle diagnoosiga on mul lootust normkaaluliseks tagasi saada ? Kas on mingeid väga olulisi toitumissoovitusi ja nõuandeid füüsiliseks tegevuseks ? Ja veel - raseduse vältimiseks kasutan Yarine tablette . Kas hüpotüreoosi ja selle ravi puhul on need lubatud ? Kuna minu järgmine arsi visiit on alles aasta pärast , loodan väga saada tekkinud küsimustele vastuseid . Tänan ja soovin kena kevadet !

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Reduktiili võite tarvitada koos L-türoksiiniga ebasoodsaid koostoimeid kartmata. Ka hormonaaölseid rasestumisvastaseis vahendeid võite samaaegselt kasutada.
Krooniline autoimmuunne türeoidiit ja TSH minimaalne tõus ei ole Teie ülekaalulisuse põhjuseks ega sega Teid ka kaalulangetamisel. Pädevad kõik dieedi ja elustiili soovitused mis teistelegi ülekaalulistele ja krooniline türeoidiit siin mingit eripära kaasa ei too.
Lootust on alati. Kõigepealt soovitan seada endale jõukohane eesmärk (näieks vähendada kehakaalu 1 aastaga 10kg). Kui see edukalt täidetud, võib uusi eesmärke püstitada.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kas kilpnâârme alatalitus vôib pôhjustada, mitte rasestumist??

Kirjutas siis kûsimusega et kas kilpnâârme alatalitus vôib pôhjustada mitte rasestumist, võttan ka ravimit l-tyroksini, nûúdseks juba ûle aasta.
Aitâh ette âra.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui hüpotüreoos on kompenseeritud s.t. L-türoksiini annus on piisav ja kilpnäärme hormoonanalüüsid korras, siis ei tohiks rasestumisega probleeme olla.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnääre

Kuidas saan teada kas mul on hüpotüreoos?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tuleb teha kilpnäärme hormoonanalüüs veeniverest. Tavaliselt teeb seda perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Hüpotüreoos

Tere!

Kas hüpotüreoosi on võimalik diagnoosida vereanalüüsi teel? Kui nii, siis millised analüüsid peaks arst määrama? Või on siiski täpse diagnoosi saamiseks vaja endokrinoloogi konsultatsiooni?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Jah, hüpotüreoosi saab diagnoosida, määrates veres kilpnäärmehormoonide sisaldust. Teha tulebki just kilpnäärme hormoonanalüüs. Sellega saab hakkama ka perearst. Kui hüpotüreoos kinnitub, võib ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit ja hüpotüreoos

Perearst diagnoosis 2013.a.kevadel autoimmuunse türeoidiid.nüüd saan asendusravi.Kas peaks uuringuteks pöörduma ka endokrinoloogi vastuvõtule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui asendusravi foonil on kilpnäärmehormoonid korras, saab Teie hüpotüreoosi jälgimisega hakkama ka perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kuidas kujuneb kilpnäärme ületalitlusest alatalitlus?

Soovin aru saada, kuidas on minu haigus välja kujunenud.
Endokrinoloogi diagnoos on selline:
Ravimite ja muude eksogeensete ainete põhjutatud hüpotüreoos; krooniline türeoidiit. Kas hüpotüreoos ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik on suhteliselt tavapärane ja loogiline. Tegemist on autoimmuunse kilpnäärmehaigusega, mis noorpõlves on põhjustanud ületalitlust, kuid aastakümnete möödudes on kilpnäärme niiöelda "läbi ...

Loe edasi

Subkliiniline hüpotüreoos.

Tere.
Vereanalaüüs näitab: TSH- 4,74; vaba T4 - 14,0; vaba T3 - 4,81 ja TPO vastased antikehad 17.
UH näitab kilpnäärme struktuuri ebaühtlane ja hüpoehhogeenne.
Kas selliste näitude puhul ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui vaevused puuduvad ja kasutate usaldusväärseid rasestumisvastaseid vahendeid, ei ole asendusravi tingimata vajalik. Jälgimine on siiski asjakohane - kord aastas tuleks TSH määrata.
Tervitades,
Loe edasi

Hüpotüreoos

Ütelge, palun, milline dieet sobib hüpotüreoosiga naisele?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Toitumine kilpnäärme talitlust ei mõjuta, seega pole dieedipidamiseks vajadust. Nagu igale naisele (ja ka mehele) sobib hüpotüreoosiga naisele mitmekesine maitsev ja tervislik toit.
...

Loe edasi

küsimused hüpotüreoosiga seoses

Tere, mul on probleemid kilpnäärmega (hüpotüreoos) Kas ma tohin selle haigusega saada elektriravi? Ja elada riigis, kus on kuum ja palju päikest?
Ja harrastada sporti?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teie hüpotüreoos on asendusraviga hästi kompenseeritud, võite elada nagu iga terve inimene s.t. võite saada elektriravi, võite elada soojas kliimas ja võtta päikest, võite harrastada ...

Loe edasi

pillid

Tere! Kas sos-pillid võivad kahjustada kilpnääret. Hüpotüreoos on mul.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
SOS-pillid (ega ka mistahes muud hormonaalsed kontratseptiivid) kilpnääret ei kahjusta.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnääre

mis on struumaretrosternalis või midagi hyportyreosis mul võib olla viga kirjutamisel aga loodan et saade aru

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Mõiste "retrosternaalne struuma" tähistab oluliselt suurenenud kilpnääret, mis ulatub rinnaku taha. Hüpotüreoos on kilpnäärme alatalitlus.
Tervitades,
...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: