suur magusaisu 24.11.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

olen 19.a neiu, 174cm pikk, kaal 58. mure on järgmine: pidevalt on suur isu šokolaadi järele. võin süüa kas või iga päev ja isegi 200g päevas. muidu söön mitmekesiselt ja tervislikult: palju juur- ja puuvilja(iga päev), kala, kana, ohtralt ka piimatooteid, riisi, pastat; rämpstoitu ei söö. kaalu juurde ei tule, kuid muretsen tervise pärast, sest leian, et söön liiga palju šokolaadi (?). kardan diabeeti ja muidu haigusi, mis liigsest magusasöömisest tuleneda võivad. küsimus: kas hormoonid võivad olla "süüdi" suures magusaisus? mul nimelt on hüpofüüs jälgimisel. 2001. a oli mul topeltnägemine ja siis uuringul (MRI või MRT, täpset nimetust ei mäleta) avastati hüpofüüsis adenoom. seda on nüüd 2 aasta tagant pidevalt jälgitud: muutusi pole. adenoom on hormonaalselt inaktiivne. selle aasta 02. märtsils tehti ka hormoonide analüüsid. kortisool (786) ja ACTH (46,8) olid normist kõrgemad. 14. märts tehti kordusuuring ja sii oli kortisool normis(40,9). nüüd peaksin 2007. a märstis jälle uued analüüsid andma.
kas mul üldse tasub muretseda liigse magusaisu pärast? võib ssee olla tingitud hormoonidest või viitab see hoopis mõne aine puudusele organismis?

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Teie hüpofüüsi adenoomi on asjatundlikult jälgitud ja soovitan ka edaspidi tohtri nõuandeid täita. Hormonaalselt inaktiivne adenoom ei saa kuidagi olla magusaisu põhjustajaks. Olete lihsalt üks tavaline maiasmokk, milliseid on rohkesti. Suhkurtõbe rohke magusasöömine ei põhjusta, pigem rikub hambaid või kasvatab kaalu. Kaaluga on Teil asjad korras ja kui ka hambad vastu peavad, võite maiustada liigselt muretsemata.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

ülekaal

Ostsin apteegist TERRAPOINT tooteid( veresuhkru ja kolesterooli tasakaalus hoidmine
ja aitab langetada kehakaalu ka.Pidi olema loodustoode.
Veresuhkur ja kolesterool on küll praegu normis kuid ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Minu arvamus on, et raha eest, mis kulub taolistele "loodustoodetele" võiks oma välimusest ja soprtlikust vormist hooliv 43-aastane naine osta basseinipileti või head käigukepid. Kui saab piisavalt ...

Loe edasi

Suhkruhaigus

Minu veresuhkru näitajad on olnud kahel korral 8,0 ja 7,8 - analüüsid tehtud hommikuti ilma söömata. Samas on 3 kuu keskmine 5,9. Ühel korral lasin teha veresuhkru analüüsi päeval, söömisest oli möödas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Soovitan selguse saamiseks pöörduda oma perearsti poole. Suhkurtõve diagnoosimiseks peab hommikune tühjakõhu veresuhkur olema määratud korduvalt veeniverest ja ületame vähemalt kahel korral ...

Loe edasi

kaalutõus versus hormoonid

Tere!Olen 26-aastane naine.Selle aasta algusest on mu kaal tõusnud 10 kilo võrra,ilmselt täielikult muutunud toitumise tõttu.Olen alati söönud seda mille järgi isu on ja kaal püsis 57 kg juures(160cm).Eriti ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ühtegi hormonaalset häiret ega endokriinhaigust, mis muudaks magusaisu lihaisuks ma küll ei tea. Inimeste maitse-eelistused muutuvad elu jooksul kindlasti ja see on päris normaalne. Tüüpiline ...

Loe edasi

diabeet ?

Alates 2004.a. aprillist on kestnud vastupandamatu magusaisu ja lõppu ei paista tulevat. 6,5 kuu jooksul olen juurde võtnud 8 kg (kaalusin 53, nüüd 61, pikkust on 1.70). Millest võib see olla tingitud?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei tea küll ühtegi endokriinhaigust, mis vastupandamatut magusaisu tekitaks. Küll võib seda teha krooniline stress või depressioon. Süsivesikud vabastavad ajus endorfiine ja tekitavad lühiajalist ...

Loe edasi

lapse ülekaal

Tere,

Olen 12. aastase poisi ema. Poiss on 164 cm pikk ja kaalub 72 kilo. Tugev on ta alati olnud (sündides kaalus 3888 g), aga ülekaalulisus hakkas tekkima kooli minnes. Söögiisu on väga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Muretsemine on emade amet. Tõenäoliselt on tõepoolest tegemist Teie suguvõsa tüüpilise meesliikmega sarnaselt Teie vennale ja isale. See ei tähenda aga, et probleemiga ei tuleks tegeleda. Järgige ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: