asendusravi 07.09.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere. kaheksandat aastat olen asendusravil(op. tsüstiline ja sõlmeline struuma). Türoksiini doosi on muudetud 125 st 200ni aga ometi ei õnnestu leida õiget . Kui TSH on normis siis jälle FT4 ei ole. NäiteksTSH-19 ja FT- 15 või TSH 0,3 ja TH4 30. Enesetunne on pidevalt kehv. Kohutav väsimus , aegajalt tugev ärritus ja higistamine nahal, punetus näos ja põlvede ja peavalud. Tundub et pidevalt vahelduvad üle ja alatalitus sama doosi korral.Või on siin tegemist hoopis millegi muuga. Ajuripatsi kahjustusega?
Minu endokrinoloog on nõutu, ütleb et ei ole sellist olukorda enne kohanud. Ei oskagi midagi ette võtta kuna kõik muud analüüsid on korras.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Arvan, et paanikaks pole põhjust. Soovitan L-türoksiini jätkata 150 mcg päevas ja teha korduv hormoonuuring alles 6 kuu möödudes. Üldse pole asendusravil oleval patsiendil mõtet hormoone sagedamini kontrollida kui 1-2 korda aastas. TSH ja FT4 muutuvad erinevas rütmis (TSH kuudega, FT4 päevadega) ja seepärast saate sagedasel määramisel erinevaid vastuseid, mis tekitavad segadust ja sunnivad L-türoksiini annust üles-alla muutma.
Teie vaevustel- nahaärritus, higistamine, näo punetus, põlvede ja peavalud - pole lõikusjärgse hüpotüreoosiga ja L-türoksiini annusega tõenäoliselt mingit seost.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

Kuna mul on kn alatalitlus ja võtta tuleb poolteist tabletti päevas, siis küsimus on, kas see võib halvasti mõjutada neerupealiste tööd või kilpnääret ennast? Olen kuulnud,et proove tuleb teha ravimi koguse ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme asendusravi ei mõjuta neerupealiste tööd. Kui Teil neerupealiste puudulikkust ei ole, võite julgesti L-türoksiini võtta Teile määratud annuses. Ja isegi kui Teil on neerupealiste ...

Loe edasi

ft3, ft4

Tere! Minu jaoks on see küsimus oluline, aga kahjuks ei tea sellele täpset vastust...Mul ei ole kavas asendusravi katki jätta, aga soovin teada, kas ja kui palju mu kilpnääre ise töötab...kui kaks nädalat ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kaks nädalat on liiga lühike aeg, et asendusravi vajalikkust või mittevajalikkust selgitada. Peaksite olema ilma asendusravita 2-3 kuud, siis on näha, kas ja kuivõrd kilpnääre iseseisvalt töötab. ...

Loe edasi

Autoimmuunne türeoidiit ja hüpotüreoos

Perearst diagnoosis 2013.a.kevadel autoimmuunse türeoidiid.nüüd saan asendusravi.Kas peaks uuringuteks pöörduma ka endokrinoloogi vastuvõtule?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui asendusravi foonil on kilpnäärmehormoonid korras, saab Teie hüpotüreoosi jälgimisega hakkama ka perearst.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

Kilpnäärme puudumine

Tere. Mul on kilpnääre halvaloomulise kasvaja tõttu eemaldatud 15 aastat tagasi. Hiljuti hambaarsti külastusel selgus, et hambad on pehmed ja kuna ka küüned murduvad, siis arst soovitas hakata võtma lisaks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme eemaldamise järel korraldatakse asendusravi L-türoksiiniga. Tõenäoliselt tehti nii ka Teie puhul. Kui asendusravi on adekvaaltne (kilpnäärmehormoonid on asendusravi foonil korras), ...

Loe edasi

Kilpnäärme probleem

Tere,
Mul on kilpnäärme probleemid juba 2003 aastast. Kuid niisugust analüüsi tulemust TSH 19,1 pole kunagi olnud. Enesetunne on muutunud väga kehvaks. Kas see on väga ohtlik.
Lugupidamisega

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Hormoonanalüüsi alusel on Teil tegemist kilpnäärme alatalitlusega ja vajate asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga. Adekvaatse asendusravi korral ei ole kilpnäärme alatalitlus ohtlik ...

Loe edasi

Kilpnääre

Tere,
alates aasta algusest olen tundun ennast väga halvasti. Käisin mandleid kontrollimas ja selgus et need on korras. Nüüd tehti analüüsid selgitamaks kilpnäärme tööd. Analüüsid:
TSH 12,1 ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teil on krooniline autoimmuunne türeoidiit, mis on põhjustanud kilpnäärme mõõduka alatalitluse. Vajate asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga (L-türoksiin). Asendusravi annuse määrab ...

Loe edasi

kilpnäärme analüüs

kui hull asi on analüüs S-TSH 53.813

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Asi on piisavalt hull. Ruttu arsti juurde, vajate asendusravi või olemasoleva ravi korrigeerimist.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnääre

tere
Ma tahtsin küsida kui halb on siis kui TSH-64,4 ja FT4-5,78

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Üsna halb. Tegemist on väljendunud kilpnäärme alatalitlusega (hüpotüreoosiga). Vajate kindlasti asendusravi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus.

Kui suur on võimalus, et see takistab mul laste saamist? eelpoolsed tekstid tekitasid hirmu.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui Teil on diagnoositud kilpnäärme alatalitlus, korraldatakse Teile asendusravi sünteetilise kilpnäärmehormooniga. Asendusravi annus kohandatakse individuaalselt patsiendi organismi vajadustele ...

Loe edasi

kilpnääre

tere. olen kuulnud, et kilpnäärme alatalitlusega võib kaasneda kolesterooli tõus. kas see on nii ka siis, kui võtan asendusravi ja kas peaksin sellepärast muretsema? olen 26 ja kehakaal 60kg, pikkus169cm.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui saate asendusravi adekvaatses annuses s.t. Teie kilpnäärmehormoonid on ravi foonil korras, pole muretsemiseks põhjust. Kolesterooli väärtus võib tõusta üksnes ravimata alatalitluse korral.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: