sõlm kilpnäärmes 20.07.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

olen kohutavalt mures.
Juunis tehti ultraheli kilpnäärmest ja vastus järgmine:
kilpnäärme sagarad mõõtmetelt ja mahult suuremad ei ole, kontuurid selged.
Muret teeb aga parema sagara ja istmuse piiril isoehhogeenne sõlm mõõtmetega 1,9x1,9x0,9 cm.
Paremas sagaras ka väike 3 mm. tsüst. Hormoonid olid korras.
Arsti juurde aeg juba õnneks nädala pärast, mida tähendab isoehhogeenne, kas tegemist võib olla pahaloomulise kasvajaga?
Kui suur on tõenöosus et peale sõlme eemaldimist võib seal jälle midagi uuesti tekkida.

Teid väga tänades.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Arvan, et muretsemiseks põhjust ei ole. Kilpnäärmesõlmed on pahaloomulised väga harva. Isoehhogeenne tähendab ülejäänud kilpnäärmekoega sarnast läbitavust ultrahelilainetele (seega on sõlm ülejäänud koestruktuuriga sarnane). See küll pahaloomulisusele ei viita, pigem vastupidi. Tõenäoliselt on tegemist healoomulise adenoomiga, mille tekkepõhjused pole kahjuks teada. Igaks juhuks oleks mõistlik sõlme punkteerida ja sealt koematerjali võtta, et pahaloomulisus välistada (seda korraldab endokrinoloog). Koos oma arstiga määrate kindlaks ka edasise ravitaktika. Kui sõlm vaevusi ei põhjusta, polegi teda koheselt vaja opereerida. Sel juhul võib 6-12 kuu möödudes teha uue ultraheliuuringu, et näha, kas sõlm on suurenenud ja otsustada operatsiooni vajaduse üle alles siis. Kahjuks ei ole ühtegi ravimit, mis sõlme võiks kaotada või tema kasvu pidurdada. Kui sõlm tulevikus operatiivselt eemaldatakse, ei saa keegi kahjuks garanteerida, et kunagi hiljem enam uusi sõlmi ei teki.
3mm tsüstike kilpnäärme paremas sagaras on kliiniliselt väheoluline ja sellega tegeleda pole vaja.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnäärmes avastati sõlm

tere mul avastati kilpnäärmes väike sõlmeke nüüd tahetakse sellest proovi võtta. Praegu kirjutati rohud nimega Thurozol 10mg.Kas see proovi võtmine on valus ja kas sellega kaasnevad ka mingid riskid. Veel ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Proovi võtmist võib võrreldes lihassüstiga - veidi on küll valus, kuid protseduur on lühiajaline ja valu talutav. Mingeid riske selle protseduuriga ei kaasne. Beebipille soovitan edasi võtta.
Loe edasi

Kilpnäärmes sõlm

Tere. Paar aastat tagasi avastati kilpnäärmes ca 1cm suurune sõlm. Tehti biopsia ning sõlm oli healllomuline. Sõlm pole kavsvanud. Nüüd tehti vereproov ning kaltsitamiini tase 2,8. Arst ütles, et üle normi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tegemist ei ole kaltsitiamiini, vaid kaltsitoniiniga - kilpnäärme medullaarse vähi markeriga. Tõenäoliselt mõõdeti seda Teil esimest korda. Tõus väärtuses on vähene ja võib olla põhjustatud ...

Loe edasi

Kilpnäärme sõlm

Mul on kilpnäärme paremas sagaras aastaid sõlm (umbes 3x4 cm) ja vasakus sagaras väike tsüst. Kuu aega tagasi olid kõik proovid korras. Viimase paari nädala jooksul on tekkinud aeg- ajalt südamerütmihäired ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei ole võimalik. Rütmihäireid võib soodustada kilpnäärme ületalitlus, teatavat sorti rütmihäireid (rütmi aeglustumist) ka alatalitlus. Kui kilpnäärme talitlus on korras siis see organ rütmihäireid ...

Loe edasi

Kilpnäärmes tükk ja lümfisõlmed suurenenud

Tere, perearst saatis mind lõua all suurenenud lümfisõlme pärast lõpuks ultrahelisse ning sealt leiti kilpnäärmest tsüstja komponendiga sõlm 1 x 1,5cm. Lõual all rasvhiilusega lümfisõlm 0,6 x1 cm. Rääkisin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Rasvhiilusega lümfisõlm ei ole enamasti seotud vähi levikuga, ka on lümfisõlm üsna väike. Ka sõlm kilpnäärmes on väike, kuid vääriks siiski punkteerimist. Punkteerimisel võetud materjali uuritakse ...

Loe edasi

Sõlm kilpnäärmes

Esimine kord käisin endokrinoloogi juures - ultraheliuuringud on tehtud, biopsia võetud, aga ei saa aru arstide keelt. Probleem on järgmine: avastati kilpnäärme vasemas sagaras pindmiselt isoehhogeenne ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teid saadetakse operatsioonile mitte sõlme suuruse vaid pahaloomulisuse kahtluse tõttu. Follikulaarepiteeli proliferaadid tsütoloogilises preparaadis pole küll mingi kindel vähileid, kuid ...

Loe edasi

Sõlm kilpnäärmes

Tere!
Kaks aastat tagasi avastati ultraheliuuringus sõlm kilpnäärmes (suurem kui 1cm), kilpnäärmehormoonid korras. Nüüd käisin uuesti kontrollis, vereproov korras, sõlm endiselt alles. Perearst endokrinoloogile ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui kilpnäärmehormoonid on korras, ei ole sõlm kilpnäärmes mingil juhul südamerütmihäirete põhjuseks. Samas võiks üle 1cm läbimõõduga sõlme puhul tõepoolest teha peennõela biopsia pahaloomulise ...

Loe edasi

sõlmekesed kilpnäärmes.

Lgp Anu Ambos!
Käisin täna kilpnäärmega ultrahelis ja avastati, et mõlemas sagaras on sõlm. Ühes isoehhogeenne 5mm ja teises heteroehhogeenne ja 6mm. Sagarate mõõdud on parempoolne 2,5*2,5*4,3cm, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ärge arvake midagi. Alla 10mm läbimõõduga sõlmekesed kilpnäärmes kliinilist tähendust ei oma ja mingeid vaevusi ei põhjusta. Kilpnäärme kogumaht on 19m3, mis on normi ülemisel piiril (N 18m3).
Loe edasi

Sõlm kilpnäärmes

Tere!
Kilpnäärme ultraheli uuringul leiti paremas sagaras umbes 2 cm ovaalne sõlm. Varem kilpnäärmest ultraheli tehtud ei ole. TSH näitajad normis - 1,79. Perearst ütleb, et kõik on korras ja endokrinoloogi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Suure tõenäosusega on ka Teie puhul kilpnäärmesõlm healoomuline nagu emal (sõlmede teke kilpnäärmes on seotud päriliku eelsoodumusega). Siiski tuleks üks kord teha punktsioon ka Teil ning võtta ...

Loe edasi

SÕLMELINE KILPNÄÄRE

MUL AVASTATI 2 A.TAGASI KILPNÄÄRMES SÕLMED.KÕIGE SUUREM SÕLM ON UMBES 1,5 CM.FUNKTSIOON ON KORRAS.KÄIN 1 KORD AASTAS KONTROLLIS.KAS NEED SÕLMED VÕIVAD MUUTUDA VÄHIKS.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
100%-list garantiid anda ei saa keegi. Kilpnäärmevähk on siiski väga harv haigus ja olukorda, kus healoomuline sõlm muutub pahaloomuliseks, tuleb ette veelgi harvem.
Kui käite edaspidigi ...

Loe edasi

Kilpnäärme sõlm

Olen 22a.ja kipnäärmes on sõlm(3cm läbimõõt),mis avastati u.1,5a. tagasi.Olen siiani võtnud L-türoksüüli,mis pole aidanud.Kui sõlm avastati oli 2,5 läbimõõt.Muidu on healoomuline.Arst jättis minu otsustada,kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tablette edasi võtta pole mõtet. Kui need 1,5 aastaga ei aidanud, ei aita need ka edaspidi. Ainus võimalik ravi on lõikus. Teil pole vaja kiirustada, sest sõlm kilpnäärmes on healoomuline, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: