kilpnäärme kõrvalmõju ? 23.06.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere doktor !
Minul avastati aasta poolteist tagasi kilpnäärme ületalitlus, ravi sai just äsja lõpetatud. Kuu pärast pean tagasi endokrinoloogi juurde kontrolli minema. Vahepeal sõin Diane35, millega kaasnesid jubedad peavalud, kusjuures arst kahtlustas (neuroloog) polütsüstiliste ovaariumite sündroomi ja palus Diane35 kasutamise järgi jätta. Kuna hormoonid ei ole ennem siiski päris korras olnud, sooviksin teada mida kujutab endast see haigus ? Eeldan seda, et munasarjades olevad hormoonid ei ole ka korras tänu sellele ? Kas rasestumisele on see samuti ohtlik ? Mis peaks olema järgmine samm. Endokrinoloogias on ju meeletult pikad järjekorrad... Kas muretsemiseks on üldse nii palju põhjust....

Murelik Riina, (22 aastane)

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Miks muretsete pikkade järjekordada pärast, kui peate kilpnäärme ületalitluse tõttu kuu aja möödudes nagunii endokrinoloogi vastuvõtule minema (tõenäoliselt olete juba kirjas). Kui sinna lähete, rääkige oma arstile ka neuroloogil tekkinud polütsüstilise ovaariumi sündroomi kahtlusest. Mina arvan, et antibeebipillide võtmisega kaasnenud peavalud ei ole tõsiseltvõetav põhjus PCOS kahtlustamiseks. Iseasi, et DIANE 35 on preparaat, mida selle sündroomi kergematel juhtudel sageli ordineeritakse. Kuid Teie puhul oli see ravim siiski ainult kontratseptiivi ülesannetes.
Kallis Riina, ärge pabistage! Arvan, et antud juhul on tegemist väikese arusaamatusega ja Teie endokrinoloog hajutab kõik mured ja kahtlused.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme alatalitlus

TSH on 22, arst tõstis ravimisdoosi 100mg pealt 150mg. Olen kaks nädalat ravimit võtnud, kuid enesetunne on läinud kehvemaks. Hommikuti ärgates on silmad nagu paistes ja nagu liivaterad oleks silmas ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei, see ei ole ravimi kõrvalmõju. Teie vanuses ei põhjusta vähene üleannustamine mingeid vaevusi. Krooniline aladoseerimine on aga küll tervisele kahjulik.
L-türoksiini tuleb võtta järjepidevalt. ...

Loe edasi

Kaua kestab rohtude kõrvalmõju?

Tere,

mul selline mure, et peale teise lapse sündi avastatii kilpnäärme alatalitlus, kirjutati rohi Thyrozol 10 mg ning pidin võtma 2 tab.päevas(hommikul ja õhtul), pakis on 50 tab, neist ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui ravimil on ravitoime, on tal kindlasti ka kõrvaltoimed. Kõrvaloimed puuduvad täielikult ainult täiesti toimeta ravimil. Põhimõtteliselt iga ravim võib esile kutsuda allergilist nahalöövet, ...

Loe edasi

Ravimist tingitud kilpnäärme haigus

Tere!
Sooviksin teada, et kui on südameravimi Cordarone 2,5 aastase (kardioloogi poolt määratud) tarvitamise järel ravimi kõrvalmõju tõttu tekkinud patsiendil kilpnäärme ületalitus (türeotoksikoos), ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kordaroonist põhjustatud hüpertüreoos allub ravile, kuid mitte alati väga kergelt ja kiiresti. Probleemiks on kordarooni ladestumine organismis (rasvkoes jm.) ja aeglane eliminatsioon. Seetõttu ...

Loe edasi

tiotiil ja rasedus

Tere!

Et kiiremini vastust saada end vaevavale küsimusele pöördun Teie poole, kuna enda arsti aeg on alle 1,5 kuu pärast. Olen hetkel 9 kuuse beebi-poisi õnnelik ema, kuid mul on olnud pidevalt ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui uudis teisest rasedusest paika peab, võib Teile üksnes õnne soovida! Tiotiil ei kahjusta loodet (kuigi läbib siiski mingil määral platsentaarbarjääri) ja seda ravimit võib kasutada rasedatel ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: