analüüside vajalikus. 05.04.06 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Mure järgmine. Radiojoodiravi järgselt on analüüsid FT3 ja FT4 märgatavalt paranenud ning Tiotili annust korrigeeriti kuu tagasi 200 mg tabletilt 100-le mg-le.
Pulsi ja vererõhu stabiilsena hoidmiseks olen tarvitanud Propranololi 160 mg päevas (3 tabletti) Peamiselt oli seda vaja pulsi normis hoidmiseks.Ilma propranololita oli pulss tihti 100 ja enam.
Pulss on nüüd põsinud 56-70 vahemikus, kuid vererõhk iseenesest kõigub ikka ja võrerõhu tõusuga kaasneb mul ka alati iiveldus ja peavalu (migreenisarnane) helide ja lõhnade jms. tundlikus. Samuti on taas tagasi ka lihaste krambid.
Järgmise analüüsi peaksin andma alles aprilli lõpus,nagu mind raviva arstiga jutt jäi (talle hetkel helistades selgus, et ta on välisriigis komandeeringus seepärast ka kasutasin alternatiivina virtuaalset konsultatsiooni Teiega).
Kas on põhjust tulla varem analüüsi tegema, sest peavalud ja vererõhu "hüplemine" on viimasel ajal täiesti talumatud. Ei julge ise ühtegi tabletti ette kirjutatust rohkem ega vähem võtta. Millest oleks abi? Peavalurohud mõjuvad juba maole ja peavalu ära ei võta .
Kas lisaks FT3 ja FT4-le oleks vaja määrata analüüsid ka muudele hormonaalsetele näitajatele või piisab neist kahest?
Ravi ja jälgimine toimub Regionaalhaigla endokrinoloogia kabinetis, analõõside saatekirja pidin vajadusel saama kabineti õe käest. Seega seda pole ja ega teakski kuidas ja milliseid näitajaid täpselt kontrollida oleks vaja.
Palun Teie abi ja nõu nii kiiresti, kui võimalik.

Tänan juba ette,
Monica.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Kõigepealt informatsiooniks, et Teie arst (nii dr. Tupits, dr. Kerge kui dr. Rudenko) on homme taas tööl tagasi ja vajadusel võite temaga telefoni teel konsulteerida.
Kui suurtes vahemikes vererõhu väärtused "hüplevad" ? Kui see on 100 kuni 140 mmHg süstoolset ("ülemist") vererõhku, pole see ohtlik ja eriravi ei vaja. Kui kõikumised ulatuvad 140 mmHg-st kõrgematele väärtustele, oleks tõenäoliselt vajalik eraldi vererõhu ravi. Propranolooli toime on suunatud pigem südame löögisageduse kui vererõhu korrigeerimisele. Kas peavalusid on olnud ka varem? Kui vererõhu väärtused jäävad alla 140 mmHg, ma peavalusid vererõhuga otseselt ei seostaks. See võib olla ka pingepeavalu või migreen, mis nüüd on lihtsalt ägenenud.
Ilma uue hormoonanalüüsita ma tiotiili annust ei muudaks. Tegelikult on 6 esimest kuud peale radiojoodravi veel hormonaalselt üsna ebastabiilne periood, kus kiireid kõikumisi võib ette tulla küll. FT4 ja FT3 on piisav, et ülevaadet saada.
Loodan, et minu vastusest oli veidi abi.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

kilpnaare

Tere paevast!
tahaks kosulteerida ema kilpnaarme osas. viimaste analyyside alusel (analyysid lisatud) yks arst vaidab et on alatalitus teine arst et on yletalitus - arusaamatu on see mis siis ikkagi ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks Teie pilt minu arvutis ei avane. Kirjutage analüüside vastused lihtsalt ümber. Ilma analüüside tulemusteta ma kahjuks vastata ei oska.
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitus ja rasedus

Kas kilpnäärme alatalitusega noor naine (27 aastane, haigus avastati 1999.a lõpus, kroonilise kõripõletiku tagajärg) võib rasedaks jääda? Varem rase ei ole olnud. Kui kaua võib esimest rasedust edasi lükata? ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Enne kui planeerida rasedust, tasub kindlaks teha, kas peate L-türoksiini pidevalt tarvitama või mitte. Türoksiinravi ei korraldata kolesterooliväärtuste alusel, see ei ole kolesterooli langetav ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: