????? 13.06.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

TAHTSIN KÜSIDA KUI HOMMIKUL TÕUSED ÜLES JA VERESUHKUR ON 7,1KAS SIIS OLED DIABEET,AGA MUIDU LÖUNAL JA ÖHTUL ON NORMIS.AGA KUI KA HAIGE OLED ON KA SIIS VÄHEKENE SUHKUR KÕRGE NT 6-7 PIIRES.MUIDU ON VERESUHKUR NORMIS.MIS PIIRES VÖIB OLLA SEE VERESUHKUR.MA OLEN ARU SAANUD ET 3-7 ON NORMIS JA PEALE SÖÖKI 2TUNDI VÖIB VERESUHKUR OLLA KUNI 9.
ETTE TÄNADES A.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Pole mingit põhjust ennast mõistatamisega vaevata. Teie veresuhkrud on piiripealsed. Tuleb pöörduda perearstile ja teha glükoosikoormuskats, mis aitab selgitada, kui tõsine on süsivesikute ainevahetuse häire Teie organismis. Siis selgub, kas tegemist on suhkurtõvega, diabeedi eelseisundiga või olete koguni päris terve. Perearst annab ka vastavalt vajadusele soovitusi dieedi ja elustiili osas, suhkurtõve korral määrab vajaliku ravi ja lisauuringud.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

väike kilpnääre

Tere, olen 32 aastane naine. Kilpnäärme maht 2 aastat tagasi oli 7,7 nüüd langenud veel ja on 4,4 ml ; S-anti-TPO on 0,75; kolesterool on 7 .Olen pidevalt väsinud. Kas nii pisike kilpnääre võib viidata ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme suurusel ei ole alumist normipiiri. Ka 3-5ml mahuga terve kilpnääre rahuldab normaalselt talitledes organismi vajadused. Kui hormoonanalüüs on korras, pole muretsemiseks põhjust. ...

Loe edasi

kilpnäärme alatalitus ja rasedus

Tere!
Olen 27a naine,kilpnäärme alatalitus diagnoositi mul mais 2007.Sellest saati võtan L- Thyroxini 75 Pregu olen 9 nädalat rase ning analüüsidest selgus,et pean ravimi annust tõstma 100-le.Mure ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Põhjust muretsemiseks ei ole. Asendusravi annuse suurendamine on pigem ennetav abinõu. Esimestel arengunädalatel vajab loode kilpnäärmehormooni siiski väga vähesel määral ja alatalitluse ...

Loe edasi

lastetus

Tehtud mitu ebaõnnestud kunstlikku viljastamist. Millegipärast ebaõnnestumise põhjusi ei uurita. Kas saaks ise pöörduda endokrinoloogi juurde hormoonide ja kilpnäärme uuringuteks. Kas on vaja saatekirja?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Ei oska Teie konkreetset juhtumit kommenteerida, kuid tavaliselt eelnevad kunstlikule viljastamisele põhjalikud uuringud, mille käigus määratakse ka kilpnäärme- ja suguhormoonide taset.
Loe edasi

kilpnääre

Tere
Uuringul öeldi, et kilpnäärme parem sagar on suurenenud ja kogu kilpnäärme struktuur on väga ebaühtlane. Mis see tähendab? (arstini on veel kuu aega, aga uudishimu vaevab)

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Üksnes kilpnäärme ultraheliuuringu põhjal kahjuks täpset diagnoosi panna ei saa. Olulised on ka hormoonanalüüs ja spetsiifiliste antikehade määramine. Mõõdukas suurenemine ja ebaühtlane struktuur ...

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus.

Tere, ma olen 15. aastane ja saan juba üle aasta kilpnäärme hormoonravi. Võtan päevas 100 mg Euthyroxit. Neid tablette on üpris tüütu võtta ja siiamaani on mu analüüsid iga korraga halvenenud. Ja mind ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kahjuks ei saa Teie kirja põhjal selgust, missuguse kilpnäärmehaigusega on tegemist. Tõenäoliselt on euthyrox määratud siiski alatalitluse tõttu asendusraviks. Kuidas aga selle foonil analüüsid ...

Loe edasi

GGT

Tere. Palun öelge kui mul on glükoosihäire,GTT tühja kõhga 5,8 mmol/L ja 2h pärast 9,5 mmol/L.Kas see siis ongi juba II diabeet,või on see Diabeedi eelne seisund,mida veel saab korrigeerida,söömisega.Ja ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
GTT alusel on tegemist glükoosi tolerantsuse häirega s.t. prediabeediga. Tõepoolest saab tervisliku toitumise ja eluviisi muutmisega suhkurtõbe kui mitte päriselt vältida, siis oluliselt edasi ...

Loe edasi

endokrinoloogia

Tere, ultrahelis leiti mul kaltsifikaate sisaldav sõlm paremas sagaras, soovitati biopsiat, minu hirm on suurem kui mina- mida ma peaksin edasi tegema ja kui ohtlik see on? Millised võivad olla tagajärjed, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kartuseks pole põhjust. Vajalikud on täiendavad uuringud - biopsia sõlmest ja hormoonanalüüs. Kui hormoonid on korras ja biopsia vastus healoomuline, ei vaja Te tõenäoliselt ravi ja jääte ...

Loe edasi

kolesterooliravimi valik

Olen 60-aastane. Kõrge kolesteroolitase (7 ümber) avstati kui olin 30. Dieedi ja liikumisega ei ole kolesteroolitase normi läinud (ei suitseta) - parim tulemus 5,5 ja halvim 8,5. Pool aastat tagasi avastati ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie puhul on tegemist tõenäoliselt päriliku kolesteroolitaseme kõrgenemisega ja kilpnäärme mõõdukas alatalitlus selle põhjuseks ei olnud. Teie südame-veresoonkonna haiguse riski tõstavad ...

Loe edasi

Ravimist tingitud kilpnäärme haigus

Tere!
Sooviksin teada, et kui on südameravimi Cordarone 2,5 aastase (kardioloogi poolt määratud) tarvitamise järel ravimi kõrvalmõju tõttu tekkinud patsiendil kilpnäärme ületalitus (türeotoksikoos), ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kordaroonist põhjustatud hüpertüreoos allub ravile, kuid mitte alati väga kergelt ja kiiresti. Probleemiks on kordarooni ladestumine organismis (rasvkoes jm.) ja aeglane eliminatsioon. Seetõttu ...

Loe edasi

jood

Tere.
Selline mure.Käisin mõniaeg tagasi töö tervise kontrollis,seal arst ütles et peaksin oma kilpnääret laskma uurida kuna see on märgatavalt suurenenud.Kahjuks pole jõudnud veel perearstini:(Aga ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Vastus on lühike - kindlasti mitte! Isegi kui Teie kilpnääre oleks tõsiselt haige, ei saa väike kogus haava desinfitseerimiseks kasutatud joodi sellist reaktsiooni põhjustada. Tegemist võib ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: