hormoonid 06.04.05 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere.
"sctein-leventhal" kirjapilt ei pruugi õige olla.Diagnoositud 18.aastaselt.Nüüd olen 40.Mis ravi soovitate karvakasvu vähendamiseks.Mulle ei meeldinud Androkuri
kõrvalnähud.
Eva

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tegemist on polütsüstilisete ovaariumide sündroomiga, mille puhul munasarjad toodavad liias meessuguhormoone. Sümptomiteks liigne karvakasv, tsüklihäired, raskematel juhtudel viljatus. Lisaks eelnevale esineb neil naistel sagedamini ka nn. metaboolset sündroomi, mille komponentideks on ülekaal, normist kõrgem kolesterool, kalduvus kõrgvererõhutõvele ja suhkurtõvele. Kuna olete 40-aastane, tasuks kõiki neid momente tulevikus silmas pidada ja aeg-ajalt perearsti juures tervisekontrolli teha.
Karvakasvu vähendavad kõik need preparaadid, mis muudavad nais- ja meessuguhormoonide taset naissuguhormoonide kasuks. Seega mõjuvad karvakasvu vähendavalt beebipillid, eelkõige Diane-35 (Femina-35). Eelnevatest tugevama toimega on juba spetsiaalsed antiandrogeensed ained (Androcur). Proovida võib ka spironolaktooni, eriti, kui vererõhk kõrgemaks kipub. Väga oluline on normis kehakaal. Mistahes preparaadiga ka poleks tegemist, eeldab tulemuse saavutamine pikaajalist (vähemalt 6 kuud) kestvat ravi. Pidage nõu oma günekoloogiga. Pöörduda võib ka dr. Maire Lubi poole Tartu Ülikooli Kliinikumi konsultatiivses polikliinikus või dr. Ülle Jakovlevi poole Ida-Tallinna Keskhaigla Naistekliinikus.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Kilpnäärme ületalitus ja Gravesi tõbi.


Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

kilpnääre

Tere!

Mida tähendab vereanalüüsid P-T4-V on 16.3
P-TSH on 0.47

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus ja päike

Tere
Miks peab kilpnäärme ületalitluse ravi ajal hoiduma päikesevõtmisest.
Ette tänades,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Raseduse Diabeet

Tere käisin arsti juures GGT testi tegemas
Tühja kõhuga oli 5.7
Tund hiljem 5.3
2 h hiljem 5.4
Kas peaksin muretsema?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tervitades,
...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Tere,
Sain kilpnäärmeanalüüsiga järgmised vastused:
Kas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kokkukukkumine

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

TSH

kui TSH on 0,11 mu/l, kas on muretsemiseks põhjust?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme talitus raseduse lõpus

Tere.
Kilpnäärme ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Mure kilpnäärmes oleva kasvaja pärast

Tere,

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi

Kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks

Tervist!
Kas ja kuidas on võimalik kilpnäärme alatalitlus ületalitluseks muuta?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: