kilpnäärme ületalitlus 11.11.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 39 aastne naine ja 2004 aasta märtsis diagnoositi mul türeotoksikoos. Alustasin koheselt merkazolyli raviga. Tulemusi see ei andnud ja septembri algul sain radioaktiivset joodi(13ühikt). Kuu aega hiljem oli TSH 0,002 ja arst määras uuesti merkazolyli. Samal ajal tegin läbi ka medtoli ravi. Kõige selle tulemusena on mu kehakaal 2,5 kuuga tõusnud 8 kg. Tagasi on tulnud ka südame pekslemine ja hästi tihedalt ekstratsüstolid (mingit reeglipärasust küll ei ole avastanud), tugevad igapäevased peavalud. Olen üsnagi murelik ; milline edasine asjade käik võiks olla?Kas kehakaalu stbaliseerimiseks võiksin kasutada mingeid toidulisandeid või preparaate(olen korrigeerinud toitumist aga tulemusteta, eelnevalt oli mu kehakaal üsna stabiilne)?
Teie arvamust ootama jäädes, lugupidamisega Jana

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Radiojoodravi mõju ei saabu päevade ega nädalate, vaid kuudega. Raviefekti hinnatakse 6 kuud peale joodi manustamist, seega Teie puhul järgmise aasta veebruaris. On päris loomulik, et esimestel radiojoodi manustamise järgsetel kuudel vajate endiselt türeostaatilist ravi merkasoliiliga, ka hormoonanalüüsid võivad näidata kõikuvaid tulemusi. Medroolravi saite tõenäoliselt silmade kaitseks, kuna 10-15% juhtudest võib radiojoodravi kaasa tuua silmakahjustuse süvenemise.
Kehakaalu tõus türeotoksikoosi ravi kontekstis on üsna tavaline nähtus. Esiteks kaotab enamus inimesi toksikoosi ilmnemisel kaalus ja raviefekti saabudes endine kehakaal taastub. Medrool soodustab samuti kaalutõusu, kuigi ravikuur on enamasti lühike ja annus väike. Soovitan oodata dieedi ja muude kaalulangetavate abinõudega hormoonanalüüside normaliseerumiseni, varem ei pruugi Te saavutada soovitud tulemusi. Kaalutõus jääb tavaliselt 10kg piiresse ja vähemalt osa sellest kaob tervistumisel iseenesest.
Jõudu soovides,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Analüüsid, kilpnäärme, maksa, kolesterooli seos

Tere!

Juba pikemat aega tunnen ennast halvasti(käte värin, südame kloppimine,väsimus, lihaste valu jne), siis otsustasin anda vereproovi. Kuna aga arstide järjekorrad on pikad siis sooviksin ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus võib põhjustada tagasihoidlikku maksakahjustust, mis väljendub ka mõõdukas biokeemiliste näitajate tõusus. Kolesteroolile kilpnäärme ületalitlus olulist mõju ei avalda ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Kas kilpnäärme ületalitluse puhul tablettravi mõjub südamele ja kas seda võib võtta, kui olen põdenud varasemalt müokardiiti? Põen esmakordselt ületalitlust, kilpnääre pole suurenenud, aga analüüs näitas ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus mõjub südamele kurnavalt, mitte selle raviks kasutatavad tabletid. Ületalitlus soodustab eelkõige südamerütmihäirete teket. Seega soovitan suhtuda ravisse täie tõsidusega.
Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus?

Paar kuud tagasi tekkisid mul imelikud asjad nagu näiteks kaalu järsk tõus, pidev väsimus, närvilisus, silmade kuivus, juuksed hakkasid välja kukkuma. Kas see on võimalik, et kui ma olen 16, võib mul olla ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kõik on võimalik. Mitte küll väga tõenäoline, aga võimalik.
Kilpnäärme ületalitlus küll tavaliselt kaalutõusu ei põhjusta, pigem kaalulangust. Ka silmade kuivus pole ületalitlusele iseloomulik. ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus

Kas kilpnäärme ületalitlus võib olla pärilik? kuidas sellesse üldse haigestutakse? mida toob kaasa endaga kilpnäärme ületalitlus?kuidas seda ravitakse? kui vanalt võib sellesse haigestuda? kas näiteks ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlust puudutavat peatükki tervishoiu käsiraamatust ma ümber kirjutama ei hakka. Vastan lühidalt:
1. Kilpnäärme ületalitlus ei ole nakkushaigus, mida on võimalik "endale ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus

Kas ravimit tiotil tuleb võtta enne või peale sööki?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Peale sööki.
Tervitades,
Anu Ambos.

Loe edasi

laps

Tere,tohter!Kas kilpnäärme ületalitlus(toksiline)võib ohustada loote arengut ja kuidas?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Tavaliselt mitte, pigem on ületalitlus koormuseks rasedale. Ravivajaduse otsustab igal konkreetsel juhul endokrinoloog.
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

rasedus

Tere! soovin teada,kas kilpnäärme ületalitlus kahjustab loote arengut ja millised võivad olla komplikatsioonid? ette tänades.

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme ületalitlus enamasti loodet ei kahjusta. Pigem teeb see naisele raseduse kandmise raskemaks. Lootepoolsed komplikatsioonid on üliharvad ja mina pole oma 10-aastase endokrinoloogi ...

Loe edasi

paast ja kilpnäärme ületalitus

Tere! Palun öelge, kas paast (24 tundi) ja kilpnäärme ületalitus sobivad kokku?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Paastuda võib, kui kilpnäärme ületalitlus on raviga kontrolli all, välja ravitud või remissioonis (vaibefaasis).
Tervitades,
dr. Anu Ambos ...

Loe edasi

kilpnäärme ületalitlus ja epilepsia

Kuidas mõjutab hiljuti avastatud kilpnäärme ületalitlus epilepsiat? Ja vastupidi?

Ette tänades,

Maria

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Epilepsia kilpnäärme talitlust ei mõjuta. Pole aga välistatud, et ravimata ületalitlus ei võiks esile kutsuda epilepsiahoogu. Seega tuleb ületalitlus epileptikul korralikult ja võimalikult ...

Loe edasi

kolesterool

soovin teada, kas kilpnäärme ala- või ületalitlus võib tõsta kolesterooli taset?

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kolesterooli taset võib tõsta kilpnäärme alatalitlus. Ületalitlusega patsientidel on kolesterool enamasti normi piires.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: