autoimmuunhaigus ja rasedus? 06.11.04 / Endokrinoloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Olen segaduses ja ei tea, kas pöörduda endokrinoloogi või günekoloogi poole.
Mulle tehti Double test, mis osutus positiivseks (kõrge hcg tase), downi risk on küllaltki kõrge. Peatselt teen amniotsenteesi. Mul on krooniline türeoidiit (saan ravi). Kuigi kõrge hcg on peamiselt downi riski näitaja, soovin teada, kas autoimmuunhaigused võivad kuidagi mõjutada, st tõsta hcg taset. Internetist leidsin, et mõnel juhul võib see nii olla. Kas see on nii? Minu anti-tpo oli raseduse algul 500 lähedal, 2 näd. tagasi peaaegu 400, TSH jt. näitajad enam-vähem normis. Kas selline antikehade arv võib kuidagi mõjutada hcg taset? Oma arsti juures käies olin nii rööpast väljas, et ei tulnud pähe seda küsida.
Olen praegu väga mures, kuigi tean, et ei saa esialgu teha muud, kui oodata AC vastust.

Ette tänades
murelik A.

Arst vastas:

Anu Ambos

dr Anu Ambos

Endokrinoloog

SA PERH Mustamäe korpus

Tere!
Tõepoolest ei saa Te muud teha kui oodata amniotsenteesi vastust. Lohutuseks võin öelda, et enamusel positiivse Double-testiga naistest saadakse amniotsenteesil siiski loote normaalne karüotüüp (s.t. Downi sündroomi ei ole).
Ei oska kroonilist autoimmuunset türeoidiiti küll positiivse Double-testiga seostada, antikehade tiitri kõrgusel pole siin tõenäoliselt olulist tähendust.
Tervitades,
dr. Anu Ambos.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Endokrinoloogia

Hormoonide tasakaal

Tere

Tunnen huvi oma hormonaalse tasakaalu kohta, kuna olen uurinud ja kuulnud, et estrogeeni ülekaal organismis võrreldes progesterooniga on peamine tõsiste naiste haiguste põhjustaja. Ma ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie pikka ja detailset kirja lugedes ei leidnud ma kinnitust ei östrogeenide liiale ega progesterooni puudusele. Nii menstruaaltsükli spontaanne ja õigeaegne algus, spontaanne rasestumine ...

Loe edasi

Radioisotoopravi ja lapse saamine

Opereeriti kilpnäärmevähk ja määrati radioisotoopravi. Kas selline ravi võib kahjulikult mõjuda munasarjadele ja tulevikus lapse saamisele, lapse tervisele?
Raviarsti sõnul on pool aastat vajalik ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Munarakkude külmutamist soovitatakse juhul, kui ravijärgne viljastumisvõime suure tõenäosusega puudub. Kilpnäärme radiojoodravi järgselt seda tavaliselt ei juhtu, samuti pole radiojoodravil ...

Loe edasi

TSH ja raseduse algus (kilpnäärme alatalitlus)

Tervist!

Pöördun Teie poole, sest kahjuks on minu endokrinoloog hetkel puhkusel ja seetõttu ei õnnestu temalt hetkel (kuu lõpuni) abi saada.

Olen praegu 8. nädalat rase, praegu ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Raseduse korral soovitataksegi L-türoksiini annust suurendada koheselt 25 mcg võrra, seega oleks Teie puhul sobiv annus 100 mcg päevas. L-türoksiin loodet ei kahjusta, kahjustab ravimata alatalitlus. ...

Loe edasi

Veresuhkur ja Dialevel

Tere!
Minu mure on kõrgenenud veresuhkur! 2 aastat tagasi mõõtis arst veeniverest näidu 6,2. Püüdsin ise selle peale rohkem sporti teha ja ka süsivesikuid korraga vähem süüa. Aasta tagasi oli näit ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Teie veresuhkur on võrreldes normiga küll veidi tõusnud, kuid ei anna veel alust suhkurtõve diagnoosimiseks ega tablettravi alustamiseks. Diabeedi diagnoosimiseks peaks hommikune tühjakõhu ...

Loe edasi

Diabeet?

Tere!

Tekkisid 2 kuud tagasi selllised kaebused nagu närvilisus, südamekloppimine, iiveldus, külm higi, mõtlemis-ja keskendumishäired, nõrkus, segasus, jõuetus, vedelikupuudus.

Nüüd ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kallis patsient - suhkurtõvega on kõik väga lihtne. Kui veresuhkur on tõusnud üle suhkurtõve diagnoosimiseks vajalike kriteeriumide (neid tunneb iga perearst), siis on tegemist suhkurtõvega. ...

Loe edasi

Kilpnäärme ületalitlus, radiojood, rütmihäired, raseduse planeerimine

Tere
Mul diagnoositi ületalitlus 2008a. keskel, millele järgnes pikk Tiotili ravi ja näitajad said korda. 2012. alguses oli ületalitlus tagasi tulnud ja olen olnud sellest ajast saadik karbimisooli ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kui planeerite mõne aasta pärast rasedust, soovitan radiojoodi kohe ära teha. Peale radiojoodravi ei ole soovitav vähemalt 6 kuud kuni aasta rasestuda, eelkõige radiojoodravijärgse võimaliku ...

Loe edasi

Kilpnääre ja kõhunääre raseduse ajal

Tere
Olen 30. nädalat rase, ootan kaksikuid poisse. 15. nädala pealt avastati mul kilpnäärme ületalitlus, võtan iga päev 1 tableti Tiotili, hemoglobiin on madal, 98, võtan Ferratumi, vererõhk on ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kallis noor ema! Meili teel suhtlemine ei asenda kunagi inimlikku kontakti. Püüan Teid siin küll veidi julgustada, kuid soovitan siiski kõigest põhjalikumalt rääkida oma ämmaemanda või günekoloogiga.
Loe edasi

autoimmuunne hüpotüreoidiit

Tere!
Olen 39-aastane naine, mul avastati 6 a tagasi autoimmuunne hüpotüreoidiit ja võtan L-thyroxini 1,5 mikrogrammi päevas. Mõni aeg tagasi tekkisid liigesevaevused ja avastati reumatoidartriit. ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Autoimmuunsed haigused esinevad sageli üheaegselt samal inimesel, kuid ei põhjusta üksteist. Miks ühel inimesel esineb autoimmuunhaigusi aga teisel mitte, ei ole teada. Tõenäoliselt on tegemist ...

Loe edasi

pärilikkus

Tere!

Olen 36 a naine. Soovin teada, kui suur osa on pärilikkusel kilpnäärme haiguste ja suhkruhaiguse tekkimisel. Nimelt on minu lähisugulastel (minu isa õed ja minu ema, ka vanaema) nooruses ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Krooniline autoimmuunne türeoidiit on tõepoolest päriliku eelsoodumusega haigus ja tõenäoliselt on just see tõbi Teie sugulastel diagnoositud kilpnäärme alatalitluse ja struuma põhjuseks. Ka ...

Loe edasi

Kas kilpnääre?

TERE ! Kas liigesepõletiku ravim Salasüporiin võib muuta kilpnäärme haigeks ja kas sõdamekloppimine võib tulla seoses kilpnäärmega,eriti hull südamekloppimine ravimi Movalis puhul.Enne ravimite tarvitamisele ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Liigespõletiku ravimid salasopüriin ja movalis kilpnääret haigeks ei tee.
Kuna Teil on korduvalt määratud kilpnäärmehormoone (TSH), siis võin kindlalt öelda, et Teie puhul südamekloppimine ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: