Lapsel pikaajaline köha, hingamisraskused ja lööbed 27.12.18 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere! Laps on 3,5-aastane. Lapsel oli esmakordselt umbes 3 kuud tagasi larüngiit. Sel ajal tekkis ka vahelduva eduga nõgeslööve. Käisime isegi haiglas, kus võeti proovid, mis olid täiesti korras. Pakuti välja, et võime jääda haiglasse ravile või minna koju ja teha regulaarselt lapsele füsioloogilist auru. Kõige hullemad köhahood möödusid ja laps justkui sai terveks, kuid tekkisid hommikused köhahood, mis said igapäevaseks eluosaks ja kestavad siiani. Lapsel on valus köhida. Samuti on lapsel kogu selle aja vältel olnud hingamisraskused, norskab ja magab suu lahti.

Perearst ei oska enam ka meid aidata ja arvab, et äkki ikka on mõni allergiline reaktsioon ja on tekkinud astmaeelne seisund. Nimelt meil on kodus ka kass, kuid torketest ei näidanud kassiallergiat. Kas võib test eksida ja tegelikult on lapsel kassi suhtes ülitundlikkus? Samas on lapse köha kord kinnine ja kord lahtine. Tal tekib pidevalt nõgestõbi (pilt olemas), kuid allergiatest otseselt ei näidanud üldlevinud allergiaid.

Laps kurdab pidevalt ka kõhuvalu, külmatunnet - käed ja jalad on viimasel ajal väga külmad. Viimastel päevadel on kadunud ka söögiisu ja laps on näost kuidagi kaame. Kuna ta öösiti köhib ja raske on hingata, siis ta ei puhka enam välja, vaid kurdab pidevat väsimust ja on nutune. Vahepeal näitab kraadiklaas madalat palavikku 37,4-37,6. Kurdab ka liigesevalusid - seljavalu ja jalavalud.

Lisasin ka teise pildi lapse jalal olevast punasest punnist, mis on tal nüüdseks seal olnud juba üle poole aasta. Vahepeal muutub ka valulikuks, kuid ei kao kuhugi. Selle kohta ei osa ud perearst midagi öelda, kuid ei peaseda ka päris õigeks, et üks punn on jalal juba nii pikalt. Kas vajaks see ka lisauuringuid ja võib viidata mõnele haigusele?

Sai nüüd väga pikk ja põhjalik küsimus, kuid ei oska enam kellegi poole pöörduda kuna perearst on mõned testid ära teinud ja need olid korras. Kuna Teie olete pediaater, siis Teil on rohkem kogemusi just lastehaigustega ja oskate öelda, mis võiks nende sümptomite taga peituda ja kelle poole edasi pöörduda võiks?

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Vasakpoolse pildi järgi on tegemist tõepoolest nõgeslööbega. Jään vastuse võlgu, miks see parempoolsel pildil olev üksik lööbeelement ei kao. Põhjused võivad löövetel olla siiski samad.
Lööbe põhjustest:
Allegiatestidega (nahatorketestid, verest IgE antikehade sisalduse määramine) saab kindlaks teha ülitundlikkust nn tõelist allergiat põhjustavate toiduainete suhtes. Kui lööbed tekivad alles kolme aasta vanusest alates, siis ei ole enamasti tegemist munast, piimast, nisust jt igapäevastest toitudest põhjustatud allergiaga. Siis on enamasti tegemist histamiini sisaldavate või vabastavate toitudega, toidu lisaainetega (kakao, tsitrused, aedmaasikad, tomat, värvained, säilitusained, maitseained jpm). Igas eas esineb füüsikalist urtikaariat, mille põhjuseks vesi, külm, kuum, mehhaanilised mõjutused ning võib olla ka infektsioonist või autoimmuunsest reaktsioonist põhjustatud nõgeslööve. Mõnikord on löövete põhjuseks ka nt looma süljega kontakt.
Köha põhjustest:
Kirjelduse järgi on tegemist hingamisteede hüperreaktiivsusega/reaktsiooniga mingile ärritajale või allergeenile. Samasugused haigustunnused on iseloomulikud ka astmale (vahelduvalt kuiv ja märg köha, köhahood, raskendatud hingamise episoodid). Välistatud ei ole kujunev kassiallergia. Allergia tekkeks on vajalik korduv kokkupuude allergeeniga. Võib olla nii, et haigusnähud on juba olemas, kuid testid veel ei näita allergiat (nt loomaallergia korral). Võimalik on ka see, et testid juba näitavad sensibiliseerumist, kuid haigusnähte veel ei ole jõudnud tekkida või neid ei ole veel märgatud (nt õietolmuallergia korral).
Astma võib olla allergiline ja mitteallergiline. Väikelastel on sageli mitteallergilist astmat, mille põhjuseks hingamisteede viirusinfektsioonid ning haigusnähte süvendavad mitmesugused ärritajad (õhusaastus, lõhnad, emotsioonid, külm õhk, füüsiline koormus jm).
Ninahingamise takistuse vähendamine on oluline selle ravi. Ninahormooni on vaja kasutada vähemalt kuu aega järjest ka juhul kui allergiatestid midagi ei näita. Põhjendatud on korduvad ravikuurid, et vähendada kõrvapõletiku tekke võimalust ning alumiste hingamiteede haigusnähte.
Hindamaks Ventolini toimet jääb kirjas toodust väheks. Kas annus oli õige? Mitu korda päevas ja kui mitme päeva jooksul andsite?
Minu soovitus on uuesti pöörduda allergoloogi vastuvõtule, et täpsustada haiguse anamneesi, ja teha lisauuringud ning raviplaan.

Parimate soovidega,
Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Pulmicort aur

Lapsel läksid hingamiteede haigused ajaga hullemaks.
Umbes aasta tagasi algasid probleemid. Kõigepealt algas iga köha paukuva köhaga, saime pidevalt diagnoosiks larüngiit. Pool aastat tagasi läks ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kirjelduse järgi on tegemist algava mitteallergilise astmaga.
Raviks sobib kas nebuliseerituna Pulmicort (nagu praegu soovitati) või vahemahutiga hingates Flixotide.
Ilmselt ...

Loe edasi

Eo% töus

Tere!
Minu lapse vereanalüüsist selgus, et Eo% on 5.5 ja Eo 4.9.
Millest see tõus võib olla tingitud ning kas see vajab edasisi uuringuid?

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Eosinofiilia põhjuseks on allergia ja/või parasiidid.

Selline eosinofiilide arvu suurenemine ei ole suur. Kui see leiti vaid rutiinse uuringu käigus, mingeid kaebusi lapse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: