Imiku toitumine 22.07.18 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Küsimus toitumise kohta. Perearst soovitas lapsele lisaks anda juba teisel nädalal 70ml 5 korda päevas lisatoitu, kuna laps ei võtnud juurde. Sis hakkas laps juurde võtma ning vähendasin oma aru järgi lisatoidu kordi vastavalt piimasegu pakil olevale juhisele ning hakkasin andma päevas 3 korda 90ml korraga. Oma jonniga tahaks ikkagi saada enamjaolt rinnalapseks last saada ning internetifoorumis anti nõu et pudel täiesti ära ning koguaeg rinda anda.
Oleme nüüd 4 päeva nii teinud , kuid näen , et laps rahutu, natuke jorin ning topib käsi koguaeg suhu.
Rinnast pumbates ega ise pigistades väga piima ei tule, kuid selle eest öösel jälle jookseb . Siit aga küsimus , et kas 1kuu ja 2 nädalase lapse jaoks 3 korda 90ml päevas lisaks rinnale on tõesti palju, et venitab mao välja nagu foorumis räägiti? Kui ennem nii toimisime oli laps rahulik ja näha et lapse koht täis . (Kodus kaalu ei ole)
Lisaks, laps kakab üle päeva, kuid seda tehes on kõht lahti ja paras ports. Kaka ilusti kollane, vahest natuke pärmilõhnaline. Kas peaksin muret tundma vedela kaķa pärast ?

Tänades

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Rinnapiima saava lapse kaka võib olla vedelam ja kakamise sagedus on väga varieeruv. Kui laps saab lisaks rinnapiimale piimasegu, siis see muudab ka kakat ning see ei ole enam tavapärase hapuka lõhnaga.
Kui rinnapiima ei jätku on vaja piimasegu anda, sest laps peab ju kasvama ja selleks on vaja palju energiat.
Kui piima anda liiga palju, siis tavaliselt tuleb see tagurpidi välja. Esimestel kuudel häirivad imikut kõige sagedamini tühi kõht ja gaasid ning praeguste kuumade ilmadega ei tunne ka väikesed inimesed end hästi. Kui söömise ja kaaluga on probleeme, siis on rinnast saava piima koguse hindamiseks ikkagi parim viis enne ja pärast söömist lapse kaalumine. Kui kõik korras, ei ole seda loomulikult vaja teha. Kui öösel piima palju, saate selle välja lüpstaja ja pudelist lapsele anda peale rinnaga toitmist segu asemel.
Edu soovides! Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Väikelapse toitumine

Tere!

Üheaastane laps sööb viimastel nädalatel üksnes rinnapiima. Tahkest toidust keeldub 100%. Varasemalt on tahke toidu osakaal olnud pigem väike, kuid pole keeldunud. Kõik tavapärased ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kindlasti peab 1 aastane laps saab lisaks rinnapiimale ka muud toitu. Menüüs peaksid olema aedvili, puuvili, puder, liha. Rinnapiim võib katta küll kalorite vajaduse, kuid toitainete, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: