Allergia tolmulestadele 18.11.13 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere

Viimasel kahel kuul on 2 korda löönud hommikuks paiste osa huulest ( kas siis pool ülemisest või pool alumisest huulest). Võtsin Zyrteci tilkasid ning mõne tunniga tõmbas paistetus tagasi.
2 nädala eest tuli aga hotellis peatudes jälle allergiahoog-kõigepealt lõi külgedele suured sügelevad kublad ja mõne minuti pärast jälle pool ülahuult paista. Käisin EMO-s, tehti süst (prednisoloon) ja kästi allergoloogi juurde minna. Võtsin nädal igapäevaselt 20 Zyrteci tilka. Sellel ajal ei esinenud turseid ega märkimisväärseid lööbeid ( paar korda ajas ainult köhima ja mõni üksik kord oli kuskil õrnalt veidi sügelev laik). Läksin nahaarstile, kes võttis vereproovi, et määrata kõige sagedasemad allergeenid. Vastus tuli-tolmulestaallergia, väiksem näit ka hallituse vastu. Ülejäänud allergiad negatiivsed ja veri üldiselt korras.
Võtan allergiarohtu praegu edasi, nüüd kirjutati tabletid (sama toimeaine, mis Zyrtecil).
Varem olen ka allergiline olnud, lapsena oli allergia muna ja piima vastu, esines palju nõgestõbe. 4 aastat tagasi oli allergia erinevate kosmeetikatoodete vastu, siis allergiateste ei tehtud-asi taandus ühel hetkel ise. Peale seda pole midagi viga olnud.
Ja nüüd siis selline asi.
Elan ühes kohas, tegelen loomadega-olen puutunud kokku varasemalt palju ka heinatolmuga ja pole mitte midagi viga olnud.
Kas tolmulestaallergia võib siis nii järsku välja lüüa, enne pole mingisugust probleemi olnud? Või võib tegu olla ristallergiaga?
Kuidas ma edasi toimima peaksin, söön elu lõpuni rohtusid? Kas see võib üle minna? Selge on ju see, et ka parima tahtmise juures kodu täitsa tolmulestadevabaks ei saa.
Kas asi võib olla ka stressist tingitud-see allergia? Viimased pool aastat on olnud väga pingeline periood.

Ette tänades!

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Erinevas vanuses ongi allergia põhjused erinevad. Lapsena oli ülitundlikkus muna ja piima suhtes ja toiduallergia ongi lapseeale iseloomulik. Tolmulestaallergia võib tekkida igas vanuses ja sama on ka hallitusega. Inimestest, kellel lapseeas munaallergia, tekib 75%-l hilisemas eas mingi muu allergia, kas loomade, taimede, tolmulestade või millegi muu suhtes.
Tolmulestad tekitavad ristallergiat koorikloomadega. See võib avalduda huulte, suu limaskesta sügeluse ja tursena, aga ka nõgeslööbena. Mõelge, mida sõite lööbele eelneval päeval. Ristallergia on tolmulestadel ka aidalestadega, mida võib olla jahutoodetes, aga ka näiteks ebakvaliteetsetes tatrapatjades (mõned neist tolmavad kõvasti st sisaldavad lisaks tatra kestadele ka jahu). Ristallergia prussakatega võib olla hingamisteede sümptomite põhjustaja, kuid see ei peaks löövet tekitama.
hallitus võib erinevaid reaktsioone põhjustada ja püüdke elamises sellest vabaneda k.a. vannituba, toidul olev hallitus (leib jm).
Täielikult ei ole välistatud ülitundlikkuse põhjustajana ka kosmeetikumid. Mõelge ka need võimalused läbi, sest varem on neile reaktsioon tekkinud.
Mitme põhjuse üheaegne toimimine võib reaktsiooni kergemini esile kutsuda ja stress-olukord seda lisaks soodustada.
Stress ei ole kohe kindlasti ainus lööbe põhjus, sest allergia ravimist on hea mõju olnud ja allergia ka testidega kindlaks tehtud.
Antihistamiinikumi võib kasutada järjest pikka aega, kuid põhjuse selgumisel see vajadus kindlasti väheneb.

Kjulge

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Allergia kajastamine patsiendi digiloos

Kuus aastat tagasi diagnoositi allergia, taimeallergia (õitsemine ajal). Avastamise hetkest olen käinud ka iganädalasel süstimisel. Nüüd sõjaväega seoses selgus et arstlik komisjon ei suuda leida selle ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Elektroonsed haigulood on aastast 2008 a ja seega peaksid 6 aasta tagused andmed digiloos kajastuma.
Ma ei tea, kuidas on sinna kantud nt erakliinikus tehtud sissekanded.
Loe edasi

Allergic alternativ EPD ehk Low Dose Allergy therapy

Allergia arsti Eestis vöi Soomes kes annab EPD Allergia Ravi. USA’s on variant Low Dose Allergy therapy. Ma tean et saan Ingliis maal.

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Tallinnas oleks õige pöörduda Ida-Tallinna Keskhaiglasse, kus on allergoloogid ja immunoloogid, kes tegelevad täiskasvanutega.

Tartus tegelevad täiskasvanutega allergoloogid ...

Loe edasi

Kassiallergia lapsel

Lapsel on diagnoositud kassiallergia. Oleme olukorras, kus meie pere soovib võtta koera tubastesse tingimustesse ning siit ka minu küsimus. Kas lapsel kellel on diagnoositud kassiallergia võib avalduda ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui on ülitundlikkus on juba tekkinud ühe looma allergeenide suhtes, siis teise looma suhtes allergia kujunemise tõenäosus on küllalt suur. Ülitundlikkuse ehk sensibiliseerumise kujunemiseks ...

Loe edasi

Allergia

Tere!
Peale rasket angiini põen juba 2 kuud ninaneelunohu.Vahest on perioode kus enesetunne on parem,siis jälle hullem.Kurguarst arvas,et võib tegu olla ka hallitusseente allergiaga või ka tolmulestadest ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kurguarst oskab antud olukorras kõige paremini nõu anda, kuidas edasi toimetada. Tema oskab hinnata ka allergiatestide vajadust. Kui varem ei ole kunagi allergiaga probleeme olnud, siis ...

Loe edasi

Kassiallergia

Tere
Küsimus ei ole minu enda kohta, aga oleks vaja hädasti nõu. Nimelt huvitab, kas ninna kogunev veri raseduse ajal võib näidata kassiallergia sümptomeid? Ja kas seda saab avastada perearsti kaudu? ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tavameetodiks allergia diagnoosimisel on nahatestid, kuid neid ei tehta raseduse ajal. Allergiauuringuid saab teha ka veenist võetud verest ja seda otsustavad tavaliselt allergoloogid. Tavaline kliiniline ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: