Nõgestõbi ja rasedus 25.01.13 / Allergoloogia

Külastaja küsib:

Tere,

vaevlesin kuu aega tagasi kopsupõletiku käes, mille tõttu pidin palju antibiootikume sööma. Esimeseks antibiootiikumiks määrati Augmentin, kuid kuna bakter sellele ei allunud, vahetati see edasi Zinnat' vastu.
Kui olin Zinnat'it söönud 4-5 päeva, tekkis kehale lööve, mis ei sügelenud. Arst pakkus ravimiallergiat ja keelas antud antibootikumi ära - kirjutati hoopiski Klacid.

Klacid võtmise ajal aga lööve muutus - tekkisid kätele ja jalgadele (ka sõrmed, peopesad ja jalalabad) punased, sügelevad laigud. Laigud olid erineva suurusega ja nahaga tasapinnased. Pakuti nõgestõve.
Kuna olin endiselt haige, ei saanud antibiootikumi kuuri ära jätta ja võtsin Klacid kõrvale ka Zyrtecit, mis sügeluse ca tunni ajaga maha võttis.

Nüüd on viimasest Klacid kuuri lõpetamist juba kuu aega, kuid haigusnähud (nõgestõbi) kordub peaaegu igapäevaselt. Laigud tekivad endiselt just alates varvastest kuni tuharateni ja kätel sõrmedest õlgadeni, on punased ja sügelevad. Tekivad just õhtuti. Leevenduseks olen võtnud peamiselt Zyrtecit, kuid vahepeal vahetati ravimit ka Rupafini ja Aeriuse vastu. Kõik ravimid mõjusid ja võtsid ruttu lööbe maha, kuid 20-24 tundi hiljem tulid laigud uuesti.

Mõni päev tagasi sain uudise - olen lapseootel. Nüüd on seoses lööbe ja ravimitega suur mure. Mida tohin võtta ja mis kujul? Olen lugenud väga vastakaid arvamusi. Naistearsti juurde pole veel aega pannud ja lähiajal arvatavasti sinna ei pääsegi.

Mis valikud on rasedal naisel nõgeslööbega võitlemiseks, kui haigusnähud (ennekõike just kohutav sügelus) leevendub vaid allergiarohtu võttes? Ja millised ravimid on siinkohal eelistatud?
Kas tegu on endiselt antibootikumi poolt tekitatava lööbega (ka kuu aega hiljem) või on tegu pigem juba mõne teise tekitajaga, mille antibiootikumikuur võis vallandada? Kas on lootust, et nõgestõbi lõpuks taandub?

Varasemalt ei ole mul kunagi allergiaid esinenud.

Arst vastas:

Kaja Julge

dr Kaja Julge

Pediaater

SA Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere,

Hea oleks hakkama saada ravimiteta ja seda just raseduse algstaadiumis, kuid loratadiin (Claritine) ja tsetirisiin (Zyrtec) ei ole raseduse ajal keelatud.
Antibakteriaalne ravi võis olla nõgeslööbe vallandaja, samas võivad seda tekitada ka histamiini sisaldavad või vabastavad toiduained jpm. Oluline on vältida naha kratsimist, leevendust võib tuua tsinki sisaldava loksutise kasutamine. Infektsiooni järgselt ja raseduse ajal käitub immuunsüsteem tavapärasest erinevalt ja ka lööbed kerged tekkima. Kindlasti probleem taandub, kuid olukorra leevendamiseks kohe praegu oleks hea läbi arutada erinevate löövete teket soodustavate tegurite olemasolu just teil ja leida võimalused, kuidas neid vältida. Kirja teel on seda raske teha. Vajalik oleks nahaarsti või allergoloogi vastuvõtule minek.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Allergoloogia

Mis põhjustab urtikaariat?

Tervist. Olen 38 a.meeste rahvas. Mure on selles,et mul tekkisid naha värvi punnid mis sügelevad ja ajasid mingit imelikku vedelikku välja kui puudutan lööbe kohta.. Puhastasin vesiniku lahusega ja võtsin ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Hea koostöö oma perearsti, nahaarsti ja allergoloogiga.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Nõgestõbi ehk urtikaaria

Nõgestõbi

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Huule kiirelt tekkiv turse on omane angioödeemile. Sellel on palju põhjuseid, Teie puhul mõtleksin toidule ja ka ravimitele.
Soovitan pidada allergiapäevikut ja hinnata huuleturse seost ...

Loe edasi

Nõgestõbi

Kas see on urtikaaria?

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Mõne päeva jooksul olnud nõgeslööbe pärast ei pea kohe perearsti vastuvõtule sõitma. Püüdke mõelda, mida olete teisiti teinud - pesuvahendid, riietus, toit, ravimid, külm, kuum vms, ...

Loe edasi

allergiad ja sõjavägi

Tere! Mul on diagnoositud herilase suhtes allergia (näit 2,42). Välja on kirjutatud Epipen. Ühe korra olen saanud jalga nõelata ja seejärel pidin pöörduma emosse, kus sain 2 süsti. Üleüldine allergianäit ...

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Kui tegemist on allergoloogi pandud ja põhjendatud diagnoosidega ning raske reaktsiooni tekke võimalus on suur, siis see vabastab ajateenistusest.

Kjulge

Loe edasi

tere olen Madleen mirtel andersoni ema me käisime teie juures ja mei oli juttu toitumispäevikust kuidas ma selle saan

nõgestõbi
tere! olen patsiendi ema me, käisime teie juures ja meil oli juttu toitumispäevikust. Kuidas ma selle saan

Kaja Julge

Vastas dr Kaja Julge

Tere,

Toitumispäevik tähendab seda, et nädala jooksul kirjutatakse üles söödud toidud, nende orienteeruv kogus ja kaasnevad terviseprobleemid: lööbe olemasolu ja selle muutus, hingamiselundkonna ...

Loe edasi

Allergia

Tere, umbes 8 kuud tagasi tekkis mul aspiriini võtmise tagajärjel nõgestõbi ja kõriturse-käis ka kiirabi.
Peale seda külastasin allergoloogi-kes ei võtnud midagi ette , kuigi mul lõi allergia välja ...

Vastas dr Maire Vasar

Tere!
Aspiriini ülitundlikkuse korral tekibki kõige sagedamini urtikaari e. nõgeslööve, ka kõriturse ja astma. Ja teie kirjast selgub, et nõgeslööve esineb teil aeg-ajalt endiselt. Võib olla saate ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: