Luumurru kohta 19.01.22 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Kui on luumurd kas siis võib saunas käia?

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Oleneb murrust. Sõrme ja varbaluude puhul ei näe probleemi. Lahtise luumurru ja värske osteosünteesi korral kindlasti mitte enne kui haav on täiesti paranenud. Kui luumurd on kipslahases, siis saunas käimine kindlasti halvendab kipsi fikseerivaid omadusi, mistõttu ka siis ma seda ei soovitaks.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Näpp paistes

Mure jäi näpp ukse vahele peale seda läks suht ruttu paiste ja siniseks valutab jubetalt mida teha.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

48 tundi traumast peaks vigastatud kohta jahutama + valuvaigistid. Turse ja sinakus on verevalumist. Sõrme distaalse (otsmise) lüli vigastuse puhul ka luumurru korral midagi olulist lisaks tegema ei pea. ...

Loe edasi

Üks ribi katki

kukkusin ühe ribi katki ,kaua see paanemine aega võtab?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Luumurru paranemine Teie vanuses kestab ca 8 nädalat. Tunda võib see anda kuni aasta.

Loe edasi

Varba luu katki

Lõin suure varba ära läksin emose tehti jalast pilt ja öeldi et varba lüli luu murd ja pandi kipsi. Lugesin varba luumurru kohta natukene ja seal oli kirjas et on ka teise varba külge teipimis võimalus? ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui arst otsustas ikkagi kipsi panna, ei soovita iseravimisega tegeleda. Samal ajal - varvas on Teie, omal vastutusel ei saa seda ka keegi keelata.

Loe edasi

kandluumurd

Tere
Diagnoos kandluu killunenud murd, enamjaolt kuju ja pikkuse säilitanud. Karolinska ortopeed soovitas oppi, Mustamäe EMO ei pidanud vajalikuks. Peale kahte kuud karkudetta käia ikka ei saa, jalg ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Probleem ortopeediline, mina vaid üldkirurg.
Traumade puhul on võimalik nii operatsioon kui ka iseparanemine - kumba valida, sõltub valijast, luumurru fragmentide seisust, kohapealsest traditsioonist. ...

Loe edasi

põlv

põlve (luu kohta) lööb imelik valu kui midagi vastu läheb. korra oli ka paistetus kuid see kadus kiirelt. käia saan normaalselt. kardan et äki on mõra vms. kuna pole Eestis siis olen kahe vahel kas arsti ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Arvestades valu tekkemehhanismi, on luumurru tõenäosus väga väike. Fastum geel on igal juhul sobiv ravim.

Loe edasi

Pöialuumurd

Tere, mul on pöialuumurd ja jalg kipsis, kas kui 3 ndl möödas võib kipsi ise ära võtta ja kas ja millal saab jälle normaalselt kõndida? tänan

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Pöialuumurd peaks kipsis olema 4-6 nädalat. Kipsi äravõtmise järgselt soovitaks teha ka kontrollpildi ja siis võiks anda ka ortopeed soovituse edaspidise koormuse suurendamise suhtes. Normaalse kõndimise ...

Loe edasi

Varbaluu murd

Tere

Lõin eile suurest varbast järgmise varba vastu tooli ära. Tõenäoliselt on katki, kuna varvas paistes ja tumesinine-lilla (ülemine lüli). Kas annab midagi teha? Kipsi vist varbaid ei panda?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ainult turse ja lilla värv on luumurru diagnoosimiseks vähe. Diagnoosimiseks oleks siiski vaja rõ-pilti. Igasuguse luumurru puhul on esmane asi anda vigastatud kohale rahu. Esialgu - 24-48 tundi - peaks ...

Loe edasi

rangluu.

Rangluu kasvas valesti kokku ja nüüd tuleb operatsioonile minna. Sooviksin teada, mis operatsioonil tehakse ja kaua paranemine aega võtab?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Operatsioonil valesti kokkukasvanud luu tehakse murrukohast uuesti lahti ja fikseeritakse (kas plaadi või naelaga). Paranemine kestab sama kaua, kui tavaliselt luumurru paranemine - see sõltub suuresti ...

Loe edasi

krõmpskont peas

Tere!
Tekkis krõmpskont kunagise kukkumise tagajärjel pähe. Nüüd on valud tugevnenud ja kont surub ajule.
Kust oleks võimalik infot saada krõmpskondi ja selle ravi kohta?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kahjuks ei saa aru, mida mõtlete krõmpskondi all. Ilmselt mingi modustis, mis on tekkinud trauma koha peale. See võib olla nii luumurru järgne luupaksend, aga ka organiseerunud hematoom. samal ajal võib ...

Loe edasi

Kondrobastoom

Tere
Mis on kondrobastoom ning kuidas saada aru lausest, et see võib põhjustada patoloogilist luumurdu?

Ette tänades

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kondroblastoom on luukasvaja. See võib põhjustada luumurru ka ilma traumata, ehk nn. patoloogilise luumurru.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: