Pimesool 01.10.21 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Kui esineb pimesoole põletik, kas siis kõht valutab koguaeg, või ainult siis kui liigun.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Apenditsiidi korral varieerub valude iseloom väga suures diapasoonis. Reeglina hakkab valu kogu kõhus, mis hiljem lokaliseerub paremale alakõhtu. Vahepeal võib valu väheneda, kuid täielikult ei kao. Iseasi, kui vahepeal tarvitatakse valuvaigisteid. Liigutamine ja kõhu katsumine kindlasti suurendavad valuaistingut. See pole aga iseloomulik vaid apenditsiidile, vaid kõikide kõhukelme põletikuga kaasnevate patoloogiate korral.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Pimesool

Paremal all kõhus tugev valu ja parempoolne munand valutab ja suur

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Pimesool rahvakeeli ehk ussripiku põletik harilikult munandi suurenemist ja valu ei anna. Pigem on tegu orhiiidi e. munandipõletikuga. Peaksite pöörduma perearsti poole.

Loe edasi

Kui pimesool on lõhkenud kas siis kehtivad vanad reeglid ?

Kui pimesool on lõhkenud kas siis kehtivad vanad reeglid ?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kahjuks ma ei tea, mida Te mõtlete "vanade reeglite" all. Apenditsiidi perforeerimine (lõhkemine)on apenditsiidi kõige raskem vorm - paranemine võtab kauem aega, võimalikud on tüsistused. Haavahoolduse ...

Loe edasi

Pimesool

Ma oli vähem kui nädal tagasi Põhja Eesti Regionaalhaiglas ja mul oli pimesoolega midagi viltu. See oli härritavas oleks õnneks saadi kontrolli alla aga ma olen nüüd kodusel ravil aga on tekkinud alaselga ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui vaevused pole kadunud, peaksite kindlasti end arstile uuesti näitama.

Loe edasi

Alakõhu valu paremalt poolt

Tere mure järgmine et alakõhu paremalt poolt koguaeg ühtlane valu . Kardan et pimesool aga kindel pole . Millised on tunnused . Et on pimesool või milles probleem võib olla.??

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Parema alakõhu valu võib olla ussripiku põletiku tunnus. Diagnoosimiseks peaksite pöörduma EMO-sse.

Loe edasi

Pimesool

Paremal pool kõhus valudab käisin tegin juba teraumapuntis uldra helli jaa võttsit mul kaa veere proovi agga põlletiku polle akka kahtlen ikka miks valudab jiba 1nadal äkki on ikka pimesool

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui arst, kes Teid läbi vaatas leidis, et ei ole ussripiku põletikku ja ka analüüsid olid korras, siis on minul ilma Teid nägemata midagi muud väita võimatu. Valudel võib olla ka muid põhjuseid.

Loe edasi

pimesool

Tere

Kui suur on ägeda põletikuga pimesool tavaliselt ?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ilmselt küsite ussripiku mõõtmeid, mis on tavaliselt 10-12 cm pikkune (variatsioonid 5-15 cm). Põletiku puhul pikkus ei muutu, küll aga muutub jämedamaks - kuni 2 cm. Pimesool (lad.k. coecum) on jämesoole ...

Loe edasi

pimesool

Tere. Mul laps läks emosse ägeda kõhuvaluga ja tehti kompuuter tomograaf. Ja öeldi et ei olegi pimesoolt kui sellist. On see võimalik?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui kompuutertomograafias ei nähta ussripikut, ei tähenda see veel seda, et teda ei ole. Ilmselt mõeldi selle all, et ei ole ussripiku põletikkku. Väljend "pimesool" tähendab meditsiiniliselt jämesoole ...

Loe edasi

pimesool

Kas on võimalik eemaldada pimesool,kuigi analüüsid põletikku ei näita?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Seda on võimalik teha. Seda ka aeg ajalt tehakse, kui kahtlaste valude põhjust ei leita ja et välistada edaspidiseks apenditsiit kui üks sagedasemaid põhjuseid. Umbes pooled sellised haiged saavad sellest ...

Loe edasi

Pimesool

Tere
Kas apendektoomia saab teha ka epiduraali all, kui üldanesteesiat ei taha?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Apendektoomiat saab teha ka epiduraal ja spinaalanesteesias ja saab teha isegi lokaalanesteesias.

Loe edasi

krooniline pimesoolepõletik

Mida tehakse kroonilise pimesoolepõletiku puhul? Kas on õige lasta pimesool eemaldada? Kas kroonilise põletiku puhul võib ka pimesool lõhkeda? ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

ui kroonilise apenditsiidi puhul on vaevused, siis ega peale eemaldamise mingit muud ravi ei olegi. Lõhkeda krooniline apenditsiit reeglina siiski ei saa - eelnevalt peab ta ägenema ja siis me räägime ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: