Amputatsioon 07.05.21 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere, nimelt haiguse tõttu amputeeriti aasta tagasi parem jalg. Viimasel ajal on hakanud tekkima valud. Sellised kohe päris valulikud ja tunne oleks nagu veri ei liiguks alla.. Lisaks veel igapäevased fantoomvalud, mis ei lase ka magada.. Öösel amputeeritud jala "varbad" hakkvad valutama ja amputeeritud jäse hakkab nagu värisema.
Lisaks lõpetasin ka 3.nädalat tagasi antidepressantide võtmise, kas asi võib olla sellest ja miks üldse fantoomvalud tekivad ja kuidas nendest vabaneda. Olen kuulnud peegliteraapiast, aga mida see endast kujutab?

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Fantoomvalude vastu on olemas medikamendid. Osadel juhtudel aitavad hästi, osadel juhtudel mitte eriti. Probleem on kaunis sagedane ja päris efektiivset ravi ei olegi. Peegliteraapiat ei tunne - ilmselt psühholoogilist laadi ravimeeteod.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Amputatsioon

Tere,
Mulle on tehtud 2x hüppeliigese artrodeesi lõikus, kuid valud on endiselt. Valusi kannatanud kokku juba pea 12a. Kas patsiendi soovil teostatakse amputatsiooni? Või tuleb hakata enne kruve ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Amputatsioon on kõige viimane võimalus patsiendi ravis. Kui arst(id) näevad veel väiksematki võimalust Teid muudmoodi aidata, tuleks seda kasutada. Amputatsiooniks, nagi igaks teisekski operatsiooniks ...

Loe edasi

Jala sääres augud.

Tere! Minu vanaemal tulid jalasäärde augud ja need hirmsasti valutavad tal. Arstid perearst teda aidata ei oska. " Et tuleb ära kannatada" ütles ta. Kuidagi peab saama!!! Ta ei saa niimodi elada ja valu ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Säärehaavandid on vanemate inimeste kaunis sage probleem. Haavandite teke on reeglina seotud verevarustuse häirega. Verevarustuse häire võib olla venoosne, arteriaalne või kombinatsioon nendest. Venoosse ...

Loe edasi

Luupõletik

48 a. meesterahval on diagnoositud krooniline luupõletik. Haigusest on haaratud peamiselt parema jala keskmine varvas ja arvatavalt ka osaliselt labajalg. Jalal on ka veresoonte laiendid ja eelnevalt on ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tõsise luupõletiku korral Teie poolt pakutav varba amputatsioon on üks variantidest. Varikoosioperatsioonid ei tohiks kuidagi luupõletikuga seotud olla.
Kas amputatsiooni teha või mitte, selle otsustamiseks ...

Loe edasi

essmaabi

Tahaksin lisada esmaabi andmise juhendisse osa kuidas anda parimat esmaabiabi kehaosaamputatsiooni korral. Kuid tekkis küsimus kuidas on kõige õigem amputeeritud kehaosa hoida kuni arstide saabumiseni, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tõenäolisuse protsenti tagasiõmblemiseks pole võimalik anda. Sõltub see järgmistest asjaoludest: 1) kaua läheb aega traumast jõudmiseni asutusse, kus replantatsiooni tehakse 2) mis mehhanismiga toimus ...

Loe edasi

VEENILAIENDID

Tere Dr. Tepp

Kirjutan oma äia pärast (68a.). Mais tekkis tal parema jalasäärele mädane haavand, mis kirurgiliselt avati. Alguses oli raviks Braunovidol, hiljem Seppo.Juunis
tekkis ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ilmselt pole tegemist veenilaiendite haigusega. Arvestades määratud ravi - trental ja pentilin - on tegemist arteriaalse puudulikkusega. Kuivõrd saab operatsiooniga aidata, saab öelda alles peale veresoonteröntgeni ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: