Võimalused näpu taastusraviks 03.09.17 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

2016 oktoobris juhtus korvpalli mängides õnnetus, millele järgnenud ööl tuvastati EMO-s parema käe väikese sõrme lüli nihestus ning ka esimese lüli ülaosas murd. Lülid fikseeriti tagasi ja käsi läks 6 nädalaks randmeni kipsi (sõrm oli traumajärgselt mitte palju rohkem paindunud kui praegu pildilt näha). Peale kipsi mahatulekut külastasin ortopeedi ning sain terapeudilt taastusravi (massaaž + painutused ning sirutused, mida oleksin küll teraapiasessioonide väliselt omal käel ka veidi rohkem tegema pidanud).

Kipsist välja tulnud sõrm paindus ehk paar millimeetrit. Nüüd on painduvust lisandunud ning kätt saab ka enamvähem korrektselt rusikasse panna. Võimet näppu oluliselt rohkem sirutada pole kipsijärgselt juurde tulnud. Teraapia käigus on näpp ka nädala kaupa kipsi läinud, mis näppu veidi tõepoolest ka sirgendas, kuigi päris sirgeks näpp ei saanud (teraapia lõpus uus kips peale), kuid 2-3 nädalat kipsita põhjustas uuesti taandarengut. Hiljem sai proovitud ka ärakäivat plastikalusega lahast, kuid selle kasutegur oli vaevumärgatav.

Sisuline probleem järgmine:

kuigi eelistus oleks midagi muud, olen vaikselt leppinud näpu uue esteetilise väljanägemisega ja ka kahanenud funktsionaalsusega. Olen aga uuesti ette võtnud korvpallitreeningud ning nende käigus saab näpp teinekord täiesti süütus olukorras viga ning jääb tükiks ajaks valutama + kaotab ajutiselt täiendavalt mobiilsust, sest kindlas suunas liikudes ei ole näpu valulikkus kuhugi kadunud. Nt sõrme keskmisele nukile survet avaldades selle sirutamine on endiselt valulik igal ajal. Sama on ka painutamise juures, aga valu ei ole nii terav. Elu lõpuni kokkuteibitud sõrmedega spordi tegemine ei ole samuti atraktiivne perspektiiv.

Lisasin küsimusele ka pildimaterjali. Kas sellise väljanägemisega sõrme puhul oleks mõistlik taasalustada füsioteraapiaga (sessioonid jäid kevadesse) või näpu normaalse liikumise ja eelkõige valulikkuse elimineerimiseks on vaja siiski kirurgilist sekkumist? EMO arst fikseeris lülisid öösel 2 korda ning ei jäänud päris rahule ka peale teist üritust ning saatis pildid edasi kirurgile. Kirurgi hinnang 12h hiljem oli OK, kuid praegu tagasi vaadates jääb mulje, et EMO-arst oli ehk tõele lähemal.

Kui kirurgiline sekkumine on sellises olukorras vältimatu, siis kui pika taastumisperioodiga peaks arvestama, et uuesti amatöörtasemel korvpalli mängida?

Aitäh!

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Tegemist ortopeedilise probleemiga, mis pole minu eriala. Soovitaksin pöörduda uuesti ortopeedile, EMO-s käimine Teid edasi ei aita. Traumad on ka profisportlaste probleem, mille tõttu tuleb vahel karjäär lõpetada või vahetada spordiala.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Valulik lülisammas

Olukord on siis selline, et selgroo ühte lüli katsudes on valus, näpu all on tunda ka sellist kõhrelist krõnksumist/liikumist. Lüli on seal abaluudevahelises kandis ning sinna on ka tekkinud omajagu pinget ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Küsimuse peaksite esitama kas ortopeedile või neurokirurgile.
Teie kirjeldatud piirkonnas diskiprolaps on väga haruldane. Tegu võiks olla närvi/lihasvaluga. Täpsemalt võiks öelda peale läbivaatust ...

Loe edasi

Näpu trauma

Tere! Mul selline mure, kukkusin eile ja näpp jäi mingi asja taha kinni, hakkas alguses valutama, siis läks vaikselt paiste ja täna oli juba sinakas natuke ja ei saa sirgeks näppu ajada. Mis võib viga ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tegu võib olla nii luumurru kui ka kõõluse vigastusega, sidemete vigastus on igal juhul. Soovitan pöörduda traumapunkti/erakorralise meditsiini osakonda - luumurd vajab fikseerimist, kõõlusrebend õmblust ...

Loe edasi

Kannakõõluse rebendist taastumine

34-aastasel mehel oli sportimise tulemusena kannakõõluse rebend, mis opereeriti, ning jalg oli 8 nädalat kipsis. Kas oskate soovitada mõnda harjutust (või vene-/inglisekeelset veebilehte, eesti keelset ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Pole päris minu eriala, kuulub ortopeedia rubriiki.
Toetud avõite jalale igal juhul, koormust kõõlusele võib anda mõõdukalt ja järk järgult, piirajaks peaks olema valu. Ravivõimlemine seisneks igasuguste ...

Loe edasi

kõõlus

Tere,

Oli umbes 10 aastat tagasi väike õnnetus, kus käele sõrmrde kohale tekkis haav, mille pärast kokkuõmblemist ei liigu väikese näpu kõige madalm (käe poolne) liiges. Käsin mõni aasta ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Eestis on 2 spetsialisti, keda dateeritakse kui käekirurge. Üks on dr. Heiman Põhja Eesti Regionaalhaiglas ja teine Tartu Ülikooli kliinikumis dr. Metsa. Arvan, et nemad on selles küsimuses kõige kompetentsemad. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi