Põlve eesristsideme rebend 30.06.17 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tegelesin lastelaagris jooksumänguga ja selle käigus vigastasin põlve. Jooksmise ajal pöörates kuulsin paugu laadset heli põlves. Pärast seda läks põlv tursesse ja tekkis ka verevalum. Alguses tekkis ka kerge jala alt ära vajumise tunne, kuid see kadus esimese päevaga. Kuigi põlv on veidi valus liikumisel, saab üldiselt rahulikus tempos hästi kõndida. Mugav on kõndida elastse sidemega. Kuna paar aastat tagasi juhtus sama asi, siis sai sellega arsti juures käidud ja tol korral diagnoositi põlve eesmise ristsideme rebend.
Niisiis minu küsimus on, kas peaksin ka seekord arsti juurde minema või piisab ka sellest, kui annan jalale rahu ja järgin samu nõuandeid, mis eelmine kord anti (operatsiooni ei tehtud).

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Ristandsidemete rebend võib olla osaline või täielik. Täieliku rebendi korral tekib mõningane liigese ebastabiilsus, mida organism saab osaliselt lihastega kompenseerida. Tavaeluks pole taastamine ilmtingimata vajalik, ekstreemsituatsioonides võivad tekkida uued vigastused.
Mina soovitaksin siiski pöörduda ortopeedi poole ja temaga asja arutada. Seniks aga soovitaksin kanda ortoosi.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Põlve all muna

Põlve all muna,vahest tekivad valud ,et ei saa magada ,vahes ei ole mitu kuud ja ss jälle valutab mitu tundi ennem magama jäämist.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Pöörduma peaksite ortopeedi poole. Kirjelduse järgi on võimatu öelda, millega tegu.

Loe edasi

Meniski ja kõhre kahjustus

Olen käinud 2 korda põlve operatsioonil 2015(trauma) ja 2016. Viimane op. NOV. 2016. Põlv teeb endiselt valu ja segab toimetusi. Lisan mõningad read epikriisist. Mediaalne meniski rebend,aga menisk ei ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ega päris ühest vastust ei ole. Trauma tagajärjel tekkinud muutused mõnel inimesel põhjustavad valu, teisel mitte. Mõnel paraneb paari kuuga, mõnel läheb kuni 1 aasta. Kindlasti on tähtis järgida soovitusi ...

Loe edasi

Eesmise ristatisideme rebend ja Bakeri tsüst

Tere,
Vigastasin 2 kuud tagasi bussis põlve. Astusin halvasti ja põlv läks tagurpidi. Kiirabi viis mu haiglasse, kus diagnoositi esialgu meniski vigastus koos sideme rebendiga. Mulle paigaldati kipslahas. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tegemist ortopeedilise probleemiga, milles ennast eksperdiks ei saa pidada. Peaksite ortopeedi poole pöörduma.

Loe edasi

Põlve valu

Tere, eile õhtul hakkas põlv valu tekitama, kui proovisin kükitada. Nüüd ei saa enam trepist ilusti kõndida, ega koormata põlve. Valus hakkab põlve siseküljelt ja liiguks nagu kintsu suunas. Kuhu pean ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Soovitaksin pöörduda ortopeedile. Selleks on aga vaja perearsti saatekirja, nii et kõigepealt siiski perearstile.

Loe edasi

põlve vigastus

Tere
Mul on ACL rebend ja üleliigne vedelik liigeses.Kuidas saaksin seda ravida ?
Põlv on paistes kogu aeg ja korralikult painutada seda ei saa.
Kuna tegelen palju spordiga ja edaspidi ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Olen üldkirurg ja selles küsimuses ei pea end spetsialistiks. Peraksite pöörduma ortopeedi vastuvõtule ja esitama need küsimused temale. Kahjuks on vigastused vahel ka sellised, et teevad sportlaskarjäärile ...

Loe edasi

Põlve trauma, Artrostop

Tere!
Mu poeg vigastas mai alguses põlve, nimelt oli sidemete rebend. Jalg pandi kipsi ning paaril korral väljutati põlve kogunenud verd. Kips võeti maha juuni esimeses pooles ning siis pidi kandma ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ortoosi oleks pidanud kauem kandma ja ka pallimängimisel peaks ortoos peal olema. Kui põlv "läbi vajub" siis on tegemist ebastabiilsusega ja võib tegu olla sidemete täieliku rebendiga. Peaksite pöörduma ...

Loe edasi

Põlve meniski taasvigastamisest hoidumine

Justkui iseenesest tekkis vasaku põlveliigese plõksumine ja valud. Artroskoopia (5. aprillil 2011) käigus tuvastati, et oli mediaalse meniski tagumise sarve lapikujuline rebend. Artroskoopia käigus tehti ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Iga kord meniski vigastusele ei eelnegi traumat. Osad vigastused on nn. degeneratiivsed. Peaksite selles küsimuses konsulteerima Teid opereerinud ortopeediga. Kui on tegu vaid meniski vigastusega ja kõhrepinnad ...

Loe edasi

Põlve operatsioon

Tere,
Mul juhtus aasta aega tagasi trennis õnnetus. Poomil joostes nihestasin põlve. Tehti MRT ja leiti et mul on MCL-i ja ACL-i rebend ning meniskite rebendid.
Olen käinud 2 korda operatsioonil ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Olen üldkirurg ja selles valdkonnas end asjatundjaks ei pea. Peaksite pöörduma ortopeedi poole, kes Teid opereerid.

Loe edasi

põlveliigese eesmise ristandlihase rebend ja jooni

palun selgitage kus see lihas asub ja kui kaua selle traumaga kodus peab olema? Kas selle trauma tagajärel on edaspidi ka kõndimisel ja tantsimisel probleemid?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tegemist ei ole mitte lihase, vaid sidemega, meditsiinikeeles ligamendiga. Asub see põlveliigese sees ja tema ülesandeks on põlve stabiliseerimine - liigespindade kohakuti hoidmine erinevates asendites. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: