paistes näpp 02.01.17 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere! U kuuaega tagasi sain kehalise kasvatuse tunnis, korvpalli soojendus harjutusi tehes (söödud) , palliga vastu näppe. Palli püüdes ühe käega oli palli kiirus oodatust suurem. sõrm sai koheselt pandud külma kraanivee alla jooksma, et paiste ei löheks. Alguses ei olnud hullu midagi, aga u tunni pärast hakkas valutama. Kodus panin veel külma peale. Perearst ei võtnud näpuga midagi ette, soovitas kreemi (troxevasin vms). Esimene nädal oli hästi aga siis hakkas jälle aegajalt valutama ja siiamaani valutab kui nt natuke rohkem kõverdada. Kunagi oli sama mure ka väikse sõrmega, tehti röntgnen, aga perearst midagi ette ei võetnud. Et mul olekski küsimus, et mida teha ja kuhu pöörduda saaks? Tegemist on paremakäe keskmise sõrmega ja sooviks, et korda saaks, sest koolis pikema konspekti kirjutamisel hakkab sõrm valutama.

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Sellise traumaga võib tekkida ka sõrmeluu murd, kuid tavaliselt on liigese distorsioon, ehk nikastus (pehmete kudede rebend). Luumurdu saab diagnoosida röntgenpildiga, pehmete kudede vigastuse diagnoosimisele tavaröntgen midagi juurde ei anna. Kõige tähtsam selliste traumade juures on anda rahu, mille käigus saab paraneda ka luumurd, kui see esineb. Kui paeremaks ikkagi ei lähe soovitaksin pöörduda ortopeedi poole.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Jäi näpp raud toru ja tala vahele. Mida peaks tegema?

Tere! Sooviksin nõu saada. Juhtus selline asi, et mul jäi keskmine sõrm tala ja raud toru vahele, ja nii hullusti et läks paiste, küüs oma värvi ei muutunud, nüüd siis paistes ja valus liigutada. Ja hakkas ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sellise trauma korral ei sa välistada luumurdu, mida saab diagnoosida vaid röntgeniga. Soovitan pöörduda EMO-sse.

Loe edasi

Näpp umbes

Tere. Mul mure ühe näpuga. Eelmine aasta mädanes küünevalli vms juurest. Arst pani arvatavasti visnevski salvi. Siis paranes. Mõned kuud tagasi hakkas jälle sama sõrmega probleem. Arst tegi teetanuse vastu ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Retsidiveeruv mädanik viitab kas Teie immuunpuudulikkusele mingi haigustekitaja suhtes või Teie tegevusega seotud sagedasele reinfitseerumisele erinevate haigustekitajatega (maniküüri tegemine). Mädakolde ...

Loe edasi

Keskmine näpp ei lähe sirgu

Väänasin keskmise sõrme autot pestes järsku sissepoole kronksu, paar päeva valutas ja oli paistes, nüüd paistetus enam vähem kadunud, ei valuta ka kui just ei saa põrutada sellesse piirkonda. Küünest allpool ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Võimalik, et Teie pikk sirutajakõõlus sellel sõrmel rebenes. Peaksite pöörduma käekirurgi vastuvõtule - sellised spetsialistid olemas Tartu Ülikooli kliinikumis ja Põhja Eesti Regionaalhaiglas.

Loe edasi

Näpul sidemete rebend

Tere

Üle kuu aja tagasi kukkudes vigastasin sõrme, perearstil käisin ja tehti röntgeni pilt, luumurdu ei tuvastatud. Diagnoos pandi sidemete rebend. Nüüd juba 6 nädalat näpp on ikka jäme ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Trauma paranemine võtab oma aja. Pikkus sõltub sellest, kui hästi olete saanud sõrmele paranemiseks rahu anda (ortoos või lahas). Peale 6 nädalat vaevuste esinemist ei peaks ma eriti alarmeerivaks - peaasi, ...

Loe edasi

Näpu trauma

Tere! Mul selline mure, kukkusin eile ja näpp jäi mingi asja taha kinni, hakkas alguses valutama, siis läks vaikselt paiste ja täna oli juba sinakas natuke ja ei saa sirgeks näppu ajada. Mis võib viga ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tegu võib olla nii luumurru kui ka kõõluse vigastusega, sidemete vigastus on igal juhul. Soovitan pöörduda traumapunkti/erakorralise meditsiini osakonda - luumurd vajab fikseerimist, kõõlusrebend õmblust ...

Loe edasi

Näpuluu katki?

Nädal aega tagasi jäi näpp ukse vahele. Käisin haiglas õmblemas, tehti ka röntgen ja öeldi, et luuga pole midagi viga. Aga eile võeti niidid välja ja näpp ikka paistes ja liigutada on väga valus. Kahtlustan, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui rö- filmil luumurdu ei ole, siis ilmselt ikka ei ole. Ja kui ongi nii väike murd, mida näha ei ole, siis ei pea sellega midagi tegema, kuna luufragmendid seisavad nii hästi. Tuleb lihtsalt rahu anda. ...

Loe edasi

Lõikehaav näpus

Vigastasin konservikarpi avadesnäppu nüüd on teist päeva näpp paistes ja veel on tekkinud näpule sinine joon,mida teha

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peaksite pöörduma arsti poole. vajalik on ravi.

Loe edasi

Veresoonte lõhkemine

Käisin arsti juures, vereproovis kõik näitajad normis, magneesium oli piiripeal(0,71 mmol/l) ja lümfotsüüdid oid normist natuke kõrgemal 41,9%. Mure selles, et näppudel lähevad aeg ajalt veresooned lõhki, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Selgusetuks jääb, kas ka Teie hüübimisnäitajad olid korras - patoloogia korral kuulub hematoloogi kompetentsi. Teine võimalus on väikeste veresoonte patoloogia, mis aga samuti ei kuulu kirurgi kompetentsi ...

Loe edasi

mõra näpus

Mul läksid näpud tagurpidi palli mängides. Üks näpp laäks alumise liigese koha pealt paiste, siis läksin kliinikusse, seal tehti pilt (mõra vist hästi näha polnud) ja pandi kips, kips oli mul 5 päeva, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ka nii võib, kuid pole siiski ilus. Kui olete arsti juurde kutsutud, oleksite siiski võinud minna ja esitanud kasvõi need küsimused, mida minule esitate temale. Tema oleks saanud näppu ja röntgenpilti ...

Loe edasi

\

Tere.

Mure järgmine - juba varsti kaks nädalat on näpp paistes ja küüne juurest immitseb mädasarnast ollust. Olen määrinud teepuu õliga ja meega kuid tulemusteta.

Ette tänades

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Ei näe Teie kirjas küsimust. Oma hädaga peaksite pöörduma arsti poole - kirja teel pole kahjuks võimalik ravida. Teil on paranyhium, võimalik, et tuleb ka kirurgiliselt vahele segada.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: