Divertikuliit 14.01.18 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere! Eelmisel pühapäeval hakkas öösel kõht valutama, hommikul oli raske tõusta voodist, sest oli väga valus. Peale lõunat oli olukord natukene parem, kuid otsustasin siiski EMOsse minna. Seal selgus, et on divertikuliit. Sain antibiootikumid (2 erinevat) ja tulin koju. Keegi midagi täpsemalt ei rääkinud, perearst ka ei osanud väga midagi rääkida. Internetist ka väga palju selle haiguse kohta ei leia. Sellega seoses on paar küsimust:
1. Millest see tuleb? ( mulle öeldi, et kaasasündinud divertiikul muutus põletikuliseks) Miks just nüüd? Kõht pole olnud lahti ega kinni.
2. Kas seda saab ravida ainult antibiootikumide ja operatsiooniga?
3. Kas saab kuidagi ennetada, et uuesti ei tuleks?
4. Kuna olen noor inimene, kas siis see võib kunagi probleemiks saada, kui soovin teist last saada?
5. Tegin nädal aega söömises lihast pausi, sõin ainult kohupiima, jogurit ja vett, veidi makarone. Kas võin süüa kõike? Või peab mõne toote kasutamise kindlasti lõpetama?
6. Kas iga järgnev kord on hullem? (lugesin internetist, et läheb järjest hullemaks, teisest kohast, et läheb järjest leebemaks)
7. Kas koduse vahenditega seda ka võimalik ravida on?

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Divertikuliit Teie vanuses on küllalt haruldane asi. Teie kirjast ei selgu, milliste diagnostika vahenditega diagnoosini jõuti. Kui selleks oli kompuuteruuring siis on see üpris tõene, kui seda ei tehtud, siis võib selles ka kahelda. Vastused Teie küsimustele 1. Millest tekkis põletik just nüüd, pole võimalik öelda. 2. valikravi on antibiootikumid, tüsistuste korral ka operatsioon. 3. Ennetus seisneks kõhukinnisuse vältimises. 4. Komplitseerib rasedust, kui ägeneb sel ajal. Sünnitamisele vastunäidustuseks ei ole. 5. Dieet olulist rolli ei tohiks mängida. 6. Ei pruugi olla. 7. Kui ravi antibiootikutega lugeda koduseks vahendiks, siis on võimalik.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Valu vasakul küljes(all)

Tere,
probleem vasakul küljes oleva valuga.Valud algasid pea neli aastat tagasi.Olen käinud selle murega ultrahelis-korras;sondi neelamas-samuti korras ja lõpuks ka soolte uuringul ( kolonoskoopias).Soolest ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sigmasoole divertikuliit võib vasaku külje valu põhjustada. Kui põletik taandub, peaks ka valu kaduma. Peaksite uuesti kontakteeruma gastroenteroloogiga.

Loe edasi

kõhuvalu

kõhus on valu
kõhu valu vasakul pool puusa nuki juures mis asi see on olen mees

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Vasaku alakõhu valudeks võib olla mitmeid põhjuseid: jämesoole haigused (kasvaja, divertikuliit, põletik), neeru haigused (põletik, kivitõbi), neuroloogilised hädad. Kui valuga kaasneb ka temperatuuri ...

Loe edasi

Äge ja jube kõhuvalu

Tervist selline küsimus et juba 3.päeva valutab ägedalt kõht just vasakult poolt alty pool katsudes valus käies ja voodis keerates jube valus millest võib see tingitud olla

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Äge vasaku alakõhu valu võib olla põhjustatud paljudest haigustest. Kõige sagedasemaks neist võiks olla divertikuliit. KuigiTe ei ole märkinud oma sugu, siis naistehaigusi ei saa ka välistada. Kahjuks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi