osgood-schlatteri 09.09.15 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere

15 aastasel korvpalliga aktiivselt tegeleval lapsel algas kaks aastat tagasi valu põlves -joostest, trepist üles-alla liikudes, hüpates jms tegevuses, mis nõudsid põlve sirutust. Nüüd on valu juba mõlemas põlves eelpoolmainitud tegevuste käigus ja valu avaldub ka tavakäimisel mõnikord. (füüsilist aktiivsust piiratud alates selle aasta algusest). Temaga tegelenud spetsialistid kahtlustavad osgood-shlatteri haigust, kuid kindlat diagnoosi meile väljastatud ei ole. (põlvedel haigusele iseloomuliku muhku ei ole). Kas seda haigust oleks võimalik ka konkreetsemalt tuvastada, et me saaks siiski kinnitust, et tegemist on selle diagnoosiga ja muud ravi, kui säästev tegevus ja ootamine ei olegi. Valuvaba periood oli ainult laserravi perioodil. Millise spetsialist poole me peaks pöörduma?

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Selle haiguse diagnoosimine käibki kliinilise pildi järgi + rö leid. Haigus kuulub lasteortopeedia valdkonda - selliseid spetsialiste on vaid Tartu Ülikooli kliinikumis ja Tallinna Kliinilises Lastehaiglas. Kirjelduse järgi ravi käib. Kahjuks selle haiguse ravi ongi pikaajaline ja seisneb suures osas koormuse piiramises ja füsioteraapias. Paraku tuleb mõnikord loobuda ka sporditegemisest võistlusspordi tasemel.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Osgood-Schlatter

Tere.
Akitiivse spordiga tegeleval 12 a. poisil diagnoosis perearst mõlemal jalal sümptomite, vaatluse ja röntgenülesvõtte järel Schlatteri haigus. Päevapealt keelati poisil spordiga tegelemine. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

See ei ole siiski fataalne diagnoos ja nii traagiliselt seda asja võtta ei tasu. Need spordialad, kus tegu jalgade põrutuse ja ülekoormusega on tõesti keelatud, kuid see ei tähenda lõppu spordiga. Ja kindlasti ...

Loe edasi

Schlatteri tõbi

Tere!
Kas seda haigust Eestis ka kirurgiliselt ravitakse? Kuna muna põlve peal on päris suur, siis segab see trennitegemist ja eriti põlvili olemist. Põlvili ei saagi praktiliselt olla. Lugesin, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Arvan, et see on võimalik, kuigi põlve nägemata 100%-st garantiid ei saa anda. Peaksite pöörduma ortopeedi poole.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: