pimesoolepõletik 21.02.07 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere!
19.a neiul oli väga tugev kõhuvalu laupäevasel päeval,mis pikapeale vaibus,ka pühapäeval kõht valutas.Esmaspäeval sai perearstile, kirjelduse ja katsumise järel leidis kinnitust ,et pimesool,lasti teha vereproov. Järgmisel päeval tagasi arstile, vereproov põletikku ei näidanud,kõht ikka valulik.Kirurgile ei suunatud. Soovitus - kui veel valutab, võtta nospad ja uue tugeva valu korral kiirabisse.Mõned päevad veel oli kõht hell ning vahel kergelt valulik,praeguseks üle läinud.Sarnane kõhuvalu on neiul olnud korra ka suvel,arsti poole ei pöördunud siis,läks üle.
Kuidas teie hindate antud olukorda? Kas pimesoolepõletik(mida vereproov alati ei näitavatki)möödubki ka ise ja jälgi jätmata ning muud ohtu kaasa toomata või peabki ootama nüüd järgmist suuremat valu ,et siis tehakse operatsioon?
Aitäh vastamast!

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Ka ussjätkepäletik, mida rahvas pimesoolepõletikuks nimetab võib nagu paljud teisedki haigused ise üle minna. Reeglina kui diagnoositakse apenditsiiti, siis ussripik eemaldatakse, sest ette pole võimalik ennustada, millisel juhul võib loota iseparanemist ja millisel juhul ussripik läheb lõhki ja põhjustab kõhukelmepõletiku. Viimane on aga juba eluohtlik seisund. Seega soovitan mina siiski sellise valuhoo tekkides end uuesti kohe arstile näidata. Kui sellised ebaselged kõhuvalud, mis nagu on apenditsiit ja ei ole ka ja mingit muud haigust ei leita, tehakse nn. plaaniline apendektoomia ka. See otsus tehakse aga igal juhtumil individuaalselt.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Vasakpoolne alakõht

Pâev tagasi tegin kehalisetunnis kaasa ja pärast tunde hakkas kõht valutama nii tugevast, et ei saanud põhimōtteliselt kõndidagi, sain kooliarstilt mingit rohtu, mis mõjus hiljem.
Õhtul aga kõht ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Apenditsiit või pimesoolepõletik nagu Teie seda nimetate, peaks valu andma paremale alakõhtu, kui Teil just ei ole seisundit, mida nimetatakse "situs inversus" - organite asetus peegelpildis (süda paremal, ...

Loe edasi

ussripikus lipomatoos ja fibroos

Pärast soolteoperatsiooni andis kirurg väljavõtte haigusloost. Opi ajal on võetud uuringuteks mitmeid koeproove/-tükke. Muuhulgas ka ussripik (kas tervenisti, ei tea) - 6 cm. Tulemus - ussripiku seinas ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sellise histoloogilise leiu alusel pole põhjust kroonilist apenditsiiti diagnoosida. Minu arvates see ei saanud olla ka Teid vaevanud valu põhjuseks.

Loe edasi

Kõhuvalu

Tere
Kõht pimesoolekohalt valutab juba kuid, umbes pool aastat, mitte kogu aeg, aga aegajalt annab tunda pistetena. Hommikuti on ka iiveldus. Palavikku pole täheldanud. Käisin perearsti juures, kes ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Mina teeks Teile CT uuringu kõhust ja ilmselt ka koloskoopia. Mina Teie puhul apenditsiiti hästi ei usu, kuigi päris välistada ei saa.

Loe edasi

Kas võib olla pimesoolepõletik?

Tere! Mul on juba u 6 p paremal pool alakõhus imelik tunne. Ei saa öelda, et valutab, lihtsalt aegajalt tuleks nagu selline tuikav tunne, korraks või mõneks sekundiks. Olen ka vajutanud sellele kohale, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Apenditsiit võib küll olla, kuid vähetõenäoline. Reeglina peaks olema ka palavik ja ka muud sümptomid. Ovulatsioonivalud ka ei tohiks 6 päeva kesta. Soovitan end näidata günekoloogile ja kui tema midagi ...

Loe edasi

Pimesoolepõletik?

Eelmise aasta septembris avastati, et mul on pimesoole põletik, aga pimesoolt ära ei opereeritud. Nüüd umbes nädal aega on olnud niimoodi, et vahepeal hakkab kõht tugevalt valutama paar minutit ja siis ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Väga iseloomulikud Teie kaebused apenditsiidile ei ole aga kindlalt seda haigust välistada samuti ei saa. Soovitan pöörduda haigla valvetuppa ehk kaasaegses kõnepruugis erakorralise meditsiini osakonda ...

Loe edasi

Pimesoolepõletik? Kiire!

Tere. Juba neljandat päeva on alakõhus selline imelik pressiv tunne. Vahepeal isegi natuke nagu tuikaks. Valutanud otseselt ei ole kõvasti. Enamjaolt on see tunne paremal pool, vahel harva ka vasakul pool. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Tüüpilise apenditsiidi pilt Teil kindlasti ei ole, kuid päris välistada samuti ei saa. Tuleks määrata põletikunäitajate esinemine veres, võib olla teha ka ultraheli uuring.

Loe edasi

Operatsioonijärgsed valud

Tere !


Olen 35-aastane naine. Veidi rohkem kui 3 nädalat tagasi õmmeldi kinni lõhkenud tsüst vasakus munasarjas ja opereeriti pimesool (enne operatsiooni arvati, et pimesoolepõletik). ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Esialgu ei soovita midagi teha, tihti sellised valud mööduvad iseenesest. Kui need aga ei kao, peaksite pöörduma Teid opereerinud kirurgi poole, kes siis vajadusel korraldab uuringud.

Loe edasi

pimesoolepõletik

Tere!
Küsimus järgmine: miks või millest tekib pimesoolepõletik? Põletik võib esineda ju igas eas. Kas see on tõsi, et alla neelatud nätsud põhjustavad pimesoolepõletikku?
Jään vastust ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Apenditsiidi tekkepõhjus pole päriselt selge. On palju teooriaid. Üheks põhjuseks on tõesti ka ussripikusse kogunenud roojamass, mis seal võib põhjustada põletikku. Allaneelatud näts teoreetiliselt võib ...

Loe edasi

krooniline pimesoolepõletik

Mida tehakse kroonilise pimesoolepõletiku puhul? Kas on õige lasta pimesool eemaldada? Kas kroonilise põletiku puhul võib ka pimesool lõhkeda? ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

ui kroonilise apenditsiidi puhul on vaevused, siis ega peale eemaldamise mingit muud ravi ei olegi. Lõhkeda krooniline apenditsiit reeglina siiski ei saa - eelnevalt peab ta ägenema ja siis me räägime ...

Loe edasi

pimesoolepõletik

Mul on umbes poole aasta jooksul esinenud paremal alakõhus kõhuvalusid, mis ei ole eriti tugevad, kuid siiski häirivad. Vere põletikunäitajad on normis. Olen kuulnud, et vahel esineb ka kroonilist pimesoolepõletikku. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Krooniline apenditsiit on tõesti olemas ja Teie kõhuvalud võivad olla sellest tingitud küll. Selliseid valusid võivad anda ka günekoloogilised haigused. Vereanalüüsid võivad olla ka täiesti normis.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: