Veenilaiendid ja saun 16.12.13 / Veresoontekirurgia

Külastaja küsib:

Tere!

Viimase kuu jooksul on tekkinud mure, et saunas käies veenid säärtel ja labajalgades suurenevad silmnähtavalt ning muutuvad valusaks. Valu takistab seejuures ka kõndimist. Mul on diagnoositud ka kõrgvererõhutõbi. Kas need võivad omavahel seotud olla? Kas selliseid veenilaiendeid on võimalik kuidagi ennetada?

Arst vastas:

Veronika Palmiste-Kallion

dr Veronika Palmiste-Kallion

Kardiovaskulaarkirurg

Tere!

Soojas ning pingutusel on füsioloogiliselt määrtud et nahaalused veenid laienevad ning on rohkem nähtaval - see on üks osa meie termoregulatsioonist.
Teine asi on valusündroom - selle vastu ei saa ükski spetsialist vaielda. Kui valu on olemas, siis tunnetegi seda just Teie. Kas see sama valu, mis Teil käimist takistab, on seotud viimasel ajal tähele pandud veenide rohkem märkavamaks muutumisega või mitte, on väga keeruline ütelda ilma Teid nägemata.
Ennetusest - veenilaiendite tekke ennetamiseks on erialane kirjandus ühel meelel soovitamas kompressioonravi (sukk või side). Samas tuleb tähele panna, et eelkõige on jutt ikkagi suuremõõdulise varikoosi tekkimise edasi lükkamises, mitte väiksema ja pindmisema varikoosi ennetamisest.
Kuidas edasi? Kui mure on suur ning antud vastused ei ole olnud ammendavad, soovitan pöörduda eelkõige veenilaiendite kui süsteemse haigusega tegelevate arstide poole - EV siis üldkirurg või üksikud veresoontekirurgid. See konsultatsioon võiks Teie jaoks olla eesmärgiga aru saada, kas valusündroom on seotud võimaliku tekkiva veenipatoloogiaga või mitte.

Tervitades,
Veronika Palmiste

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Veresoontekirurgia

Veenilaiendid dominantsel käel

Tere!
Dr. Andrus Metsa TÜ kliinimumist soovitas mul teie vastuvõtule tulla, sest arvas, et teie oskate mind aidata.

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!


Ma pole väga veendunud, kas saan Teid aidata, kuid palun kirjutage mulle veenilaiendid@gmail.com.

Veronika Palmiste

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: