Seedetrakti infektsioon 07.12.18 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Tere. Minu küsimus oleks laps on ühepäeva oksendanud ,kõht lahti, temp 38,7. Sai palaviku rohtu ja palavik alaneb. Pöördusime emosse võeti CRV 50 ja palavik 37.1 ja rooja proov. Diagnoos tuleb 2 päeva pärast. Palaviku alandajat sai 4h tagasi pamoll siirup.. Laps sai natrii chlorid,cerucali,no-spa ja kirjutati antibiootikum sumamed forte 200mg/5ml . Laps saaks esmakordselt antibiootikumi oma elus ,kas see on hetkel vajalik ilma diagnoosi teadmata? Arst ei rääkinud kõrvalmõjudest,aga infolehes neid palju. Kas tohib nii anda antibiootikumi ennem ,kui diagnoos määratud? Lugupidamisega

Arst vastas:

Eda Tamm

dr Eda Tamm

Infektsioonhaiguste arst

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Tõenäoliselt jäi arstil, kes teie lapse raviga tegeles arvamus, et tegemist on bakteriaalse sooleinfektsiooniga.
Roojast võetud külvi vastus võtab aega vähemalt 48 tundi. Kuna lapsel oli palavik ja mõõdukas põletikunäitajate tõus veres, siis oli õige alustada lapsel antibakteriaalset ravi . Sumamed on küllaltki sageli kasutatav ravim, mis tavapraktikas annab vähe kõrvalnähte. Infolehel pannakse kõik võimalikud kõrvalnähud vaatamata sellele, et neid esineb harva, ikkagi kirja.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

Lapse 2 -aastase vaktsiin

Lapsele on jäänud tegemata 2- aastase vaktsiin. Olen kõik vaktsiinid teinud veidi hiljem, kui ettenähtud, kuid 2 -aastase vaktsiin on edasilükkunud kuna koguaeg on tulnud midagi vahele mille tõttu pole ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Lugupeetud lapsevanem!

Kindlasti tuleks laps vaktsineerida, sest muidu ei teki lapsel haiguste eest vajalikku kaitset. Kuna laps on juba 3,5 aastane, siis tuleks perearstiga nõu pidada, missugune ...

Loe edasi

Pearinglus

Tere.
Mure järgmine: nädal aega on kestnud pearinglus igapäevaselt, terve päeva jooksul, mitte hooti, vahel on nagu reaalsustaju häiritud, joobes oleku tunne, meeletu väsimus. Vererõhk on mul alati ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Ma arvan, et vitamiin ja ALAT ei ole nende pearinglustega seotud. Stress võib põhjuseks olla küll. Aga põhjuseid võib olla muidki - minge kindlasti oma perearsti vastuvõtule, on oluline, ...

Loe edasi

Kurk

Tere! Kas sellised 2 punast laiku kurgu esikaarel on normaalsed? ning mis need on ? lisasin pildi

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Mulle tunduvad need igati normaalsed laigud - näha on veresoonte kerge laienemine. Võib-olla on tegemist kerge viirusinfektsiooniga, mis möödub iseenesest. Aga võib olla tegemist ka ...

Loe edasi

vereanalüüs 10aastasel poisil

Tegin lapsele vereanalüüsi, kus vastustest ei saa aru, kas peaksin muretsema ja mida peaksin muutma, et need normi saada? Panen kirja need mis olid alla või üle normi! Teised näitajad olid korras. D vitamiini ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Kõigepealt ütlen kohe, et lihtsalt, niisama vereanalüüside tegemine ei ole enamasti eriti mõistlik mõte, sest need ei aita teil mitte kunagi välistada haiguste olemasolu või öelda, et ...

Loe edasi

Sond või kapsel

Tere

Vaevlen juba pikemat aega kõhuvalus. Valu pole ise enesest nii hull, et võtaks valuvaigistit, aga piisavalt valus, et seda tähele panna. Valuga kaasnevad ka iiveldus hood. Viimasel ajal ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Kapselkaamerat kasutatakse enamasti peensoole uurimiseks ning selle kasutamise vajaduse otsustab gastroenteroloog. Kahjuks on andmeid teie kohta liiga vähe, et täpsemat infot anda.
Loe edasi

Helikobakter

Helikobakter

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Paar asja jääb mulle selgusetuks. Esiteks - millised on teie kaebused. Teiseks - kas gastroskoopia käigus võeti ka proovitükk. Kui proovitükis Helicobacterit ei leitud, siis ei ole alust ...

Loe edasi

Muna kaelal

Tere!
Leidsin vasakult poolt kaelalt valutu muna. Kahe nädalaga pole muna kadunud.
Mis see olla võiks?

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Tundub, et tegemist on lümfisõlmega. Kui see on väike, umbes 0,5-1 cm diameetriga ja ei suurene ja kui neid juurde ei teki, siis ei ole vaja reageerida. Muul juhul pöörduge ikka oma ...

Loe edasi

Laik põsel

Mis laik see võiks olla lisasin pildi ? Kuna mul ka tarkusehammas teeb liiga siis kas sellest võib ka tulla midagi sellist ? Natukene nagu valutaks ka see laigu koht , kunagi oli samal kohal päikese märk ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Pildi järgi on keeruline hinnata - kas seal on ka turse? On see ala muust nahast kuumem? On teil palavikku?
Tarkusehammas annab valu ja turset tavaliselt tahapoole, aga seda ei ...

Loe edasi

Laps hingeldab

Tere. Laps (vanus 5 kuud) haigestus 5 päeva tagasi kui keset ööd tekkis rögane köha. 2 esimesel päeval esines ka kehatemperatuuri tõus 38,5ni, viimastel päevadel kehatemperatuur püsinud stabiilselt 37,3. ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Loodan, et olete oma lapsega juba uuesti arsti juurde jõudnud, kirjelduse järgi tundub, et tal on bronhiit või bronhioliit ja ta vajaks ravimit, mis bronhe laiendaks ja ehk ka sellist, ...

Loe edasi

uriin

Tere! Olen 32 aastane 2 lapse ema.
Viimased kolm kuud olen tähele pannud, et wc käies on uriin halva/vänge lõhnaga ja veidi tumedam kui muidu. Varem nii ei ole olnud ja seda ei ole koguaeg. Vahepeal ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Üldiselt me uriini lõhna järgi ühtegi haigust ei diagnoosi - tavaliselt lisanduvad ka muud sümptomid. Tumedam uriin võib tõesti olla vähese joomise tulemus.
Kui teie mure on väga suur, siis on perearst ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi