Suruv ja punnitus ülakõhus vasakul pool. 20.04.19 / Toitumine ja ülekaalulisus

Külastaja küsib:

Tere. Minul on juba mitu kuud olnud kõhu üleval keskel või isegi rohkem vasakul pool suruv ja punnitus tunne. Vahel on kohe väga raske kohe. Selline tunne nagu oleks kitsas kõik. Süüa enam ei julge sest siis on väga raske kohe.

Arst vastas:

Kristel Ehala-Aleksejev

dr Kristel Ehala-Aleksejev

Arst-toitumisterapeut

Tartu Ülikooli Kliinikum

Tere.
Ainult toodud sümptomi põhjal ei saa mingeid konkreetseid soovitusi anda. Kui maohappe tootmist reguleeriv ravim pole aidanud tuleks nõu pidada oma raviarstiga. Võimalik, et vajate täpsustavaid uuringuid. Maoga seonduvate kaebuste üheks põhjuseks võib olla Helicobacter pylori. Tasub täpsustada, kas teil on vastav analüüs võetud. Toitumise osas tuleks oma menüü üle vaadata koos mõne spetsialistiga, kes saab vaevuste vähendamiseks anda soovitused teile sobivate toiduvalikute osas.
Parimatega,
dr. Ehala

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Toitumine ja ülekaalulisus

Vitamiinid

Tere!
Minul tekkis selline küsimus, et söön antibeebipille aga kõrvale võtan ka vitamiine. Tablettide võtmise vahe jääb kuskile 2,5h vahele.
Vitamiine võtan kõikki ühel ajal.
Kalamaksaõli ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Kindlasti ei tasu kõike vitamiine koos võtta. Raud koos c vitamiiniga peaks olema teistest mainitud toidulisanditest eraldi. Lisaks vajaksid kalamaksaõli ja vitamiin D imendumise paremaks tagamiseks ...

Loe edasi

Ülekaal, kõrge insuliin, diabeedi risk

Tere!
Olen 26-aastane neiu. Ülekaaluga on probleeme peaaegu terve elu olnud. Kogu aeg võtan alla ja seejärel uuesti juurde. Ei suuda enam selles kaalus elada.. ega ei tahagi väga. Insuliin veres ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Polütsüstiliste munasarjadega võib sageli olla kaaluprobleeme ning toitumisel on siin küllalt oluline roll. Ise saate oma toitumist analüüsida toitumine.ee lehel oleva toidupäeviku abil.
Loe edasi

Söögiisu

Minu probleem on selline, et umbes nädal või paar tagasi tekkis tugev söögiisu. Söön toidukorra ajal oma toidu ära ja poole või tunni aja pärast tunne et tahaks midagi veel süüa. Olen tavaliselt korraga ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Suurem söögiisu võib seonduda stressiga, magamatusega või ka tasakaalustamata toiduvalikutega.
Jälgige, et sööksite korrapäraselt ja mitmekülgselt. Veenduge, et kõik toiduainete grupid ...

Loe edasi

Kaal ei lange

Tere,

Mul on selline probleem, et kaal ei taha mitte kuidagi langeda. Toitun fitlapi järgi, nüüd juba kuskil 3 a. Alguses, kuskil 1.5 a ei lagenud kaal üldse, siis langes kaal u. 7 kilo ja ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Internetis pakutavad programmid ei pruugi olla halvad, kuid nad ei arvesta iga küsija eripäradega ning seetõttu ei toimi nad mitte kõigil juhtudel. Soovitan teil oma toitumis-liikumisharjumused ...

Loe edasi

Laps on ülekaalus

Tere, mul on selline küsimus. Minu tütar on kohe varsti saamas 11. aastaseks. Ta on tugevalt ülekaalus, ta kaalub 65 kg ja 153cm. pikk. Oleme käinud temaga endokrinoloogi vastuvõtul, kus määrati talle ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Selliste toidulisandite kasutamine pole üldjuhul kontrollitud ja uuringuid nende kohta on vähe.
Kasvavale lapsele ma sellist lisandit ei annaks. Pigem laseksin lapse totumise ja eluviisi ...

Loe edasi

Alakaalulisus

Tere, olen mures oma kaalu pärast. 159cm ja kaal 42 kg. Olen kolme kuuga võtnud alla üle 5 kg. Varem pole sellist kaalulangust olnud.
Menstruatsioon enam ei käi. Diagnoositi erosiivne gastriit ja ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Siin on vajalik teha ikkagi toitumise analüüs, et hinnata, kas ka reaalselt saate toiduga kätte nii piisavalt energiat kui toitaineid. Kui kaebusi haigusega oluliselt pole ja söögiisu hea, ...

Loe edasi

Podagra

Tere, kas podagrahaige võib juua oma-aia toorõunamahla? Ja erinevates allikates kord on lubatud veidi ,kord keelatud vein.

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Õunamahl ja ka teised mahlad sisaldavad küllalt suures koguses fruktoosi, mis kontsentreeritult ei sobi podagrahaigele. Seega ma mahlasid sh. õunamahla pigem antud haiguse puhul ei soovita. ...

Loe edasi

Gluteenivaba dieet

Tere!
Soovin alustada gluteenivaba dieediga ning igaks juhuks küsin ka Teilt arvamust. Perearst on teinud tsöliaakia testid ning nende järgi tsöliaakia kahtlust ei ole, kuid ta ütles, et nii spetsiifiliselt ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Olete oma loo väga põhjalikult ning täpselt kirja pannud, kuid esmamuljena ei julgeks ma öelda, et teie kaebuste ainus põhjus on gluteenis. Kuna teil on teostatud gastroskoopia, siis minu küsimus ...

Loe edasi

Seedimine

Pidevalt on probleemid seedimisega. Pärast söömist on kõhus palju gaase, tekib puhhitus ja ebamugavustunne. Tunne et kõht on täis tuleb pärast väga suurte toidukoguste söömist ning see lõppeb kõhuvaludega. ...

Kristel Ehala-Aleksejev

Vastas dr Kristel Ehala-Aleksejev

Tere.
Oletetugevas alakaalus ja siin on vajalik pöörduda arsti vastuvõtule, et välistada võimalikke terviseprobleeme. Toidu osas tuleb oma toitumisplaan üle vaadata, soovitavalt toitumisnõustaja ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi