HPV 21.03.13 / Suguhaigused

Külastaja küsib:

Tere,
Käisin hiljuti naistearsti juures tavalisel korralisel läbivaatusel ning analüüside tulemuste hulgas oli PAP-testi vastus positiivne. Kolposkoopiasse lähen nüüd 8-ndal aprillil. Varasemalt olen regulaarselt kontrollis käinud iga aasta juba viimased 5-6 aastat ning kuna mul on ka kaasasündinud emakakaelahaavand, siis alati on haavandi tõttu kontrolli mõttes saadetud mind ka kolposkoopiasse. Siiani on kõik aga kenasti korras olnud.
Olen tänaseks 7 aastat koos olnud ühe ja sama partneriga. Nüüd, pärast positiivset PAP-testi, olen internetist palju uurinud viiruse leviku kohta, kuid arusaamatuks on jäänud, kuidas mina selle ikkagi nüüd äkki sain, kui seni kõik korras olnud ja ka partner alati sama - kas haigus levib ainult sugulisel teel või on ka muid mooduseid? Kas ma peaksin oma elukaaslast kahtlustama võimalike kõrvalhüpete osas?
Tänan ausa vastuse eest.

Arst vastas:

Kristi Abram

dr Kristi Abram

Dermatoveneroloog

Tere!
Teie küsimus on lihtne, kuid vastata on keeruline. Esiteks, kas olete kindel, et tehti PAP test või HPV otsene määramine PCR meetodil?
Kui Teil tõesti tehti HPV test ja leiti viiruse DNA-d, siis on konkreetse juhtumi puhul kolm võimalikku seletust:
1) viirus oli juba varem, aga väheses koguses ja proovimaterjali hulka ei sattunud
2) parteril oli viirus olemas, aga Teie lihtsalt nakatusite hiljem
3) partner on viiruse hiljem omandanud.
Missugune variant on Teie puhul tõene, seda on minul raske otsustada, aga HPV sattumine emakakaelale mittesugulisel teel on siiski ebatõenäoline.
Lugupidamisega,
Kristi Abram

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Suguhaigused

HPV

Kas Hpv viirus võib levida ka verülekande kaudu? Küsin seda sellepärast, et tahaksin väga olla veredoonor, aga mul on kõrge riskiga HPV viiruse vorm. Või kas näitex minu partner võiks olla doonor?

Airi Põder

Vastas dr Airi Põder

HPV viirus ei levi vereülekane kaudu ja ei takista sellesse viirusesse nakatunut olemast doonor.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi